Sâmbătă, 16 Noiembrie 2019
Sâmbătă, 16 Noiembrie 2019


Kontakt / Cu zâmbetul pentru salvarea copilăriei de calculatoare

Cu zâmbetul pentru salvarea copilăriei de calculatoare

Când am văzut clovnul, rulota și copii jucându-se în jurul acesteia uitând parcă de lume, am avut impresia că particip la o filmare unde culoarea, omul și mișcarea sunt regizate, pentru a induce într-o eroare plăcută spectatorii, cu scopul de a le sugera optimism, chef de a face ceva pentru sine și pentru societate.
M-am oprit mâncându-mi înghețata - cu un picior pe sol ca bicicleta mea să se liniștească - afundându-mă în amintirile copilăriei. Însă reflexul meu de reporter hoinar notoriu care se interesează de toate, îmi face gândul să-mi fugă repede la „fapte”.Cine e acest clovn? Ce e cu rulota asta care – iată – mă impresionează la culme, obligându-mă să mă dau în spectacol: Corbul Alb pe bicicletă, ascunzându-se de ochii lumii pentru a mânca o înghețată mare de tot (cacao+vanilie) și pândind un clovn și copii săi într-un parc al Clujului.
Ghinion – clovnul mă observă, îmi face semn să nu-mi fie frică de el.Simt că roșesc – Doamne, m-a prins că trag cu ochiul... nu am de ales, îmi las bicicleta și înghit repede înghețata, prezentându-mă: sunt x,y,...

– Domnule clovn... dacă m-ați prins cu pânditul, aș vrea să fac totuși un reportaj despre... cum să spun... despre...
– Vă deranjează că aveți în fața un clovn serios... eee... da, eu sunt Ferkó Zoltán, inițiatorul proiectului Casa de Jocuri Inteligente „Virrantó” din Budapesta. Avem cu soția o rulotă, și cu asta umblăm peste tot în regiunile locuite de maghiari, oferindu-le ad hoc copiilor mici un mediu aparte, pro-creativitate într-un mediu multilingv. Soția e din Târgu Mureș, deci vorbim și româna.– M-ați uimit cu această atmosferă aparte, de aceea m-am oprit. M-am ascuns un pic, și iată, m-ați găsit – încerc să pornesc interviul.
– Noi găsim copii peste tot – zâmbește Ferkó Zoltán. – Este a 53-a localitate unde deschidem ușa rulotei magice. În exterior e loc pentru jocuri „anti-calculator”, se învață badminton, jocuri cu mingea, jocuri în care pot fi activi și părinții... înăuntru se joacă la masă „Litere combinate”, „Ștampila magică”, „Scrisul vrăjit”... după ce vă trece tracul, vă invit înăuntru, sper că nu vă e frică?

– Nuuu... e problema că fetele de la TVR Cluj au organizat o ședință la un restaurant, și nici dracu’ nu găsește unde e... de aceea sunt așa stresat... că mi-e frică de colege.– Haideți, că ne uităm în globul miraculos, poate găsim unde e... poftiți...

În rulotă, în stânga, trei fetițe își construiesc nu știu ce, probabil e un joc mai complex care necesită creativitate. Spre surprinderea mea două din trei vorbesc în română. Ioana Diana (8 ani) este afundată la maxim în „Litere combinate”, Dora (8 ani) în „Ștampila magică”, singura care are timp pentru presă, e Timi, care are șase ani.

– Ce faci acolo, Timi... mă înveți și pe mine? Pot să stau lângă voi?
– Nuuu... nu sta aici, că ești gras și se răstoarnă rulota...

– Cam câți copii sunt prezenți la o astfel de „activitate”?
– 30-40-100 – îmi spune Ferkó Zoltán. Iarna avem încălzire... cele mai emoționante întâlniri le avem cu copiii din maghiarimea risipită, care nu prea au posibilitatea de a se juca într-un mediu maghiar, conversând în maghiară. Avem site: www.virrantojatszomobil.hu. Acolo sunt informații...
– Ce spun copii dumneavoastră de tati, care este clovn și care cu puterea zâmbetului încearcă să salveze copilăriile de la invazia jocurilor de calculator?
– Csaba are 10 ani, Bogi 8... păi sunt cazuri când mă ceartă că nu mi-am aranjat bine peruca și nasul...

– Am o rugăminte. Dați-mi voie să vă îmbrățișez!
Sus