Sâmbătă, 16 Noiembrie 2019
Sâmbătă, 16 Noiembrie 2019


Kontakt / Școala miracolului maghiar din Gherla – reîntoarcerea la obârșii

Școala miracolului maghiar din Gherla – reîntoarcerea la obârșii

Într-o lume în care prăbușirea și dispariția valorilor atinge cote alarmante, știrea înființării unei noi școli cu predare în limba maghiară într-o regiune a maghiarimii rispite ar trebui să fie o știre bombă. Desigur, în această lume știrile bune, oameni cu ochii lucind de bucurie nu sunt interesante, iar civilii care clădesc societatea în timpul lor liber sunt plictisitori.

Poate ar fi bine însă să vedem și partea bună a acestei devalvări. Între știrile cenușii, care sugerează că nimic nu are rost în viața asta, strălucesc astfel orbitor faptele acelora care au înțeles exact ce înseamnă să fii membru util al unei societăți sau prin ce se definește răspunderea civică – adică acea mentalitate, care în România a devenit rara avis.Fundația Téka din Gherla de un deceniu se luptă pentru construirea unei școli noi, moderne, în care secțiile maghiare împrăștiate în trei școli din orașul clădit de armeni ar putea să existe împreună, formând astfel acel climat lingvistic și cultural, fără de care limba unei minorități nu prea are șanse să supraviețuiască. Iar pierderea limbii înseamnă începutul asimilării.

Iată, cei 470 de elevi maghiari din Gherla din acest an școlar învață în aceași școală, adulmecând noua condiție de existență: cea maghiară.Pentru multe familii din maghiarimea rispită – maghiari care trăiesc solitari între comunități românești – înființarea acestei școli s-a făcut în al doisprezecelea ceas. La inaugurare, reporterii radio și de televiziune au întâlnit foarte frecvent familii, în care mama nu mai vorbea maghiara, dar a avut puterea de a înscrie copilul la secția maghiară, oprindu-i astfel asimilarea completă.

– Eu am fost singura fată maghiară din sat… Am vorbit tot mai rar maghiara, nu am avut cu cine. Suntem un fel de ultimii mohicani… Însă fetița mea, iată, este înscrisă la secția maghiară și vorbește bine limba – ne explică o mămică, cu care TVR Cluj a făcut interviu într-un stil inedit: întrebarea era pusă în maghiară, iar răspunsul mămicii era în… română.– Nu știu mami cum de a uitat limba maghiară – ne spune râzând fetița sa. – Eu vorbesc și maghiara și româna, și e super. Ba mai mult, e un mare avantaj, că atunci când nu vrem ca băieții să înțeleagă ce spunem despre ei, vorbim cu colegele în maghiară. Așa enervăm noi băieții… Numai că e un pic periculos, că un pic de maghiară toată lumea știe, apoi dacă ne prind cum ne distrăm pe seama lor …Școala maghiară nou inaugurată la Gherla nu prea a avut ecou în presă. Nu era bătaie, deci nu era nimic interesant. Reușita altora e plictisitoare.

În centrul orașului nici maghiarii, nici românii întrebați de reporteri nu știau unde e această școală.

     

Miracolul însă persistă. Familii maghiare semiasimilate își găsesc din nou drumul spre națiunea lor. Cine ar fi crezut asta în anii când statisticile demografice anunțau adevărate tabele negre legate de regiunile locuite de maghiarii risipiți? Și cine ar fi crezut că Țara Mamă va investi miliarde în învățământul unui alt stat?

Jos pălăria, oameni buni.Sus