Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Kontakt / Zalăul permută meniul unguresc din Sălaj la Sinaia

 Zalăul permută meniul unguresc din Sălaj la Sinaia

Se întâmplă uneori să te simți invadat de un sentiment puternic că vrei să pleci în concediu. Pur și simplu dorești să lași puțin orașul în urmă și să te duci pe munte. Vrei să îți inunzi pieptul cu aer curat și să admiri stâncile, brazii și lumea aceea de vis pe care numai peisajul montan ți-o poate oferi.

Următorul pas este să îi întorci spatele orașului și să te îndrepți către Carpați. Așa s-a întțmplat în ziua în care eu și familia mea am ales să plecăm la Sinaia, un orășel mic, în mijlocul munților, în județul Prahova.

Sinaia nu este doar o regiune turistică, ci și un oraș care a fost ales drept reședință regală de către Carol I, cel care a construit aici Castelul Peleș în 1873 și 1914, devenit ulterior un muzeu care se poate vizita și azi.Ca loc pentru cazare am ales Complexul Turistic Alex, care este totodată și unicul restaurant cu specific unguresc din Sinaia. Ne-a surâs ideea fiindcă știam că bucătăria ungurească este nu doar renumită, ci și foarte gustoasă. Ne-au confirmat această teorie și dânșii, deoarece deja pe site-ul lor am găsit citatul următor: "Nu există dragoste mai sinceră decât dragostea pentru mâncare" - George Bernard ShawPensiunea Restaurant Alex din Sinaia cu specific unguresc atrage în fiecare an o mulțime de turiști, care petrec acolo clipe de neuitat. Noi am ajuns acolo pe înserat. Prima impresie a fost una de uimire. Am fost surprins de faptul că terasa era plină, atmosfera relaxantă: turiști așezați pe băncile de lemn savurau bucatele alese, muzică live, lumânări aprinse, copilași care fugeau printre mese jucându-se, chelneri cu zâmbetul pe buze, care ne urau bun-venit și ne-au adus din partea casei un platou cu pâine cu untură și ceapă, toate acestea compuneau un cadru din care nu-ți doreai să mai pleci.

Au urmat apoi bucatele specific ungurești, pe care le-am savurat în timp ce ochii se hrăneau la rândul lor cu priveliștea splendidă oferită de vârful Caraiman pe care trona celebra cruce a cărei lumină părea că sfințește locul.

Totul în jur părea magic, așa încât simțeai că parcă ești altundeva, într-un alt loc, un loc în care domnește frumusețea, unde mâncarea are gust, oamenii sunt voioși și relaxați, iar aerul e proaspăt și curat.Urcând spre camere, am avut sentimentul că ne aflăm într-un castel. Tavanul înalt cu candelabrul fastuos parcă te ducea cu gândul la castelete făcea să simți că te contopești cu el. Ajungând în camere, am realizat că nici aici nu era absolut nimic de reproșat. Totul este atât de frumos aranjat și de bine-gândit, cu spații de depozitare bine compartimentate și alte surprize de acest gen, încât fiecare cameră este unică - altfel amenajată, altfel gândită, tocmai ca să dea senzația de originalitate, de confort. Atunci ne-a venit în minte să îl întrebăm pe proprietarul complexului cum a reușit să realizeze acel loc ideal, unde poți să te simți într-adevăr bine, chiar răsfățat.

În dimineața următoare, ne-am așezat la un ceai cald pe terasă și l-am rugat pe Csengettyûs Ludovic, directorul complexului Alex, să ne dezvăluie cum a realizat acel loc.– Ideea a venit doar prin simplul fapt, că noi, fiind din Zalău, cunoaștem mâncărurile ardelenești, iar rețetele sunt aduse de către familia noastră și de către bucătarul nostru. Construcția s-a ridicat în 1930 și a fost cunoscută ca Pensiunea Parâng, în timpul lui Ceaușescu, în era comunistă. Pensiunea s-a deschis în 2003, atunci în Sinaia exista doar restaurant cu specific sârb și italian. În 2005, i-am dat restaurantului specific unguresc. Încă de la început, chiar și noi am rămas mirați, cât de multă lume a venit și, de atunci, nu doar că ne-am lărgit clientela, dar i-am și păstrat pe cei care ne-au vizitat, sunt clienți fideli.Chelnerii noștri sunt din Sinaia sau din București, localnicii s-au bucurat că am deschis acest complex deoarece este un plus pentru ei, din punctul de vedere al turismului și creează și noi locuri de muncă însă totodată este o nouă cultură, care se îmbină cu cultura lor, o tradiție care este binevenită între locuitorii români.

– Ați învățat această meserie sau cum se face că știți cum să uimiți clienții?

– Nu, de profesie sunt profesor de matematică, însă știu cum aș dori eu să fiu tratat când mă duc în vacanță și încerc să le ofer clienților noștri ceva care să fie mai presus decât simple servicii de pensiune și restaurant. Încercăm să le facem șederea cât mai plăcută și memorabilă.

Iulie Ilie lucrează pe post de chelneriță aici de 12 ani și am întrebat-o cum se simte aici și care este secretul pentru care a rămas aici atâția ani de zile.

– Aici mă simt ca acasă, ca într-o familie. Vin cu drag aici. Clienții pleacă întotdeauna mulțumiți, o parte din ei pleacă de aici deja ca un prieten. Simțind asta zi de zi îți face ziua frumoasă. Ardelenii sunt foarte sufletiști, foarte corecți. Este locul ideal de muncă.

Dinu Adrian, muzicianul complexului, practică de 43 de ani această meserie. El a rezumat în două fraze meseria lui în Sinaia:

– Atmosferă plăcută, peisaj superb. Restaurantul este într-o zonă mirifică.În afară de zonă și de atmosferă, trebuie să amintim și cățeii familiei, pe Gyuri și pe Sanyi, care întotdeauna îți zic un bun-venit cu un lătrat profund.

Personal, pot să afirm că servirea a fost impecabilă. Pe site-ul lor putem citi: ,,În speranța că ne veți alege pe noi pentru petrecerea vacanței dumneavoastră, vă garantăm că veți veni la noi ca turiști și veți pleca prieteni.” Așa s-a întâmplat chiar și cu noi. Simțim că oricând vom putea să plecăm puțin din oraș, mereu ne va atrage acel loc, căci nu am cunoscut doar o echipă minunată, ci ne-am găsit și noi prieteni în ei.
Sus