Vineri, 15 Noiembrie 2019
Vineri, 15 Noiembrie 2019


Kontakt / Ars Hungarica și trenurile culturale internaționale la Sibiu


Ars Hungarica este cea mai mare manifestare culturală a maghiarilor din Sibiu. Deși numărul lor abia depășește pe cei ai sașilor (cca.3000, respectiv 2000), maghiarii de aici se ancorează mult mai puternic în cultura paneuropeană, decât s-ar putea crede la prima vedere.

Zilele culturale maghiare ale Sibiului au fost încă de la începuturi concepute ca un festival socio-cultural cu nuanțe interetnice puternice. Organizatorul – Asociația HID (PUNTEA) –, construiește, formează și așează fiecare element din acest puzzle uriaș al IMAGE-ului MAGHIARILOR DIN SIBIU în așa fel, încât acesta să poată fi nu numai privit cu o lăcomie benignă, dar și înțeles de cei care vorbesc altă limbă, decât maghiara. Zecile de evenimente culturale care se desfășoară în cursul festivalului sunt atașate ca niște vagoane bine întreținute (ocazional ilustrate de graffiti-uri tinerești) la un fel de tren cultural european – care seamănă cu trenurile internaționale CAER, în care fiecare vagon avea specificitatea țării de unde provine.

Organizatorii demonstrează de fiecare dată, că sunt conștienți de faptul că dinamica unui festival de acest gen (de tip occidental) este în cele mai multe cazuri determinant în menținerea acelui tonus, fără de care ar fi foarte greu să atragi și să menții vizitatori, respectiv spectatori la diferite happening-uri sau manifestări de tip performance.

La Sibiu, într-o singură după masă (mai exact în ziua de joi, 13 noiembrie), cei interesați de această cultură și civilizație complexă, cea maghiară, puteau să coboare de pe acest tren cultural european – realizând astfel un fel de city break socio-artistic – de trei ori, timp de trei ore.Ceramica lui Mónika Pădureț - pașaport spre copilăria universală

La ora 14 s-a inugurat expoziția de pictură pe ceramică a artistei târgu-mureșene Mónika Pădureț, o expoziție cu o atmosferă familiară, exotică, intensă, ba fiind chiar o trimitere – mai bine zis: o carte poștală – spre copilăria universală.

– Toate piesele expuse aici sunt îmbibate de dorul copilăriei, a siguranței și atmosferei de lângă bradul de Crăciun – ne-a mărturisit artista. – Ceramicile expuse au în general dimensiuni mai mici; mărimea lor cvasi-filigrană are rolul de a transmite vizitatorilor mesajul fineții, a mângâierii, a frumosului liniștit și sedimentat în pace sufletească.

La ora 15 s-a deschis într-un mediu splendid (Turnul Sfatului) expoziția de fotografie a Fotoclubului „Marx József” din Târgu Mureș – un club vestit datorită lucrărilor care prezintă regiuni cvasi-neumblate, oameni despre care societatea zgomotoasă și mereu agitată nici nu ia de obicei cunoștință, considerând că sunt prea lenți, prea fără dinamică și fără culori sclipitoare.
     Fotoclubul „Marx József" din Târgu Mureș – atenție și atmosferă

Majoritatea fotografiilor expuse inspiră un sentiment de siguranță vizitatorului, sugerând că rădăcinile – ca atare – pot avea oricând un rol dublu în viața omului, ba chiar a comunității pe care le reprezintă: fixează trupul și gândul etern fugitiv, iar de altă parte conservă lucrurile din adâncime, transformându-le din trăiri în – amintiri.

La ora 16 a avut loc un happening modern – ba chiar cu elemente postmoderne – la eleganta și spațioasa Librăria Habitus. Titlul evenimentului cultural era Vernisaj expoziție & performance – Ivácson Rebekka: Concealment. Artista Ivácson (vezi foto) își manifestă atașamentul față de sentimentul Creației prin trăiri personale cotidiene, pe care le transformă – le traduce – în „artă palpabilă”. Măștile expuse în holul librăriei, precum filmul prezentat are ca origo dubla anxietate care se ascunde în om: dorul elementar de catarsis, dar în același timp și teama elementară de a trăi un asemenea sentiment adânc.       „To reveal art and conceal the artist is art's aim." (Oscar Wilde)

Măștile expuse – prezența cărora a pus amprenta tăinuirii eterne aupra evenimentului –, transmiteau ca un „Morse alb-negru”: ascunzătoarea adevărată nu se leagă automat de timp și spațiu.
Iată trei ore petrecute la Ars Hungarica din Sibiu.


Un eveniment cultural maghiar – organizat cu siguranța, exactitatea și seriozitatea trenurilor internaționale de odinioară, privind prin geamuri curate, înspre plaiuri europene.

(Foto:Csaba Szabo)

Sus