Joi, 23 Mai 2019
Joi, 23 Mai 2019


Kontakt / Grădini ce nu țin cont de granițe

Grădini ce nu țin cont de granițe

Catedrala romano-catolică din Novi Sad domină centrul vechi al orașului, înălțindu-se deasupra arhitecturii austro-ungare a străzilor localității, ca un planton al trecutului. Din interior biserica pare a fi – cel puțin la prima vedere – o copie a bisericii centrale clujene, cu ferestrele pictate, gotica sa elegantă și regii sfinți ai Ungariei, Ștefan și László. 


Slujba de dimineață este în limba maghiară, urmată de cea în limba croată. Maghiarii și croații sunt reprezentanții catolicismului în capitala provinciei – îmi explică un enoriaș, văzându-mă studiind textele afișate de la intrare, în 3-4 limbi.

Pensionarii sunt cei pe care îi văd ieșind din catedrala romano-catolică din Novi Sad. Credincioși maghiari. S-a terminat slujba de dimineață la care au participat. Întreb o doamnă mărunțică, care e programul slujbelor în limba maghiară. Îmi răspunde că în timpul săptămânii este una pe zi, dimineața, iar duminica sunt două. Restul se țin în limba sârbă. 

–Este o diferență majoră între limbile croată, respectiv sârbă? – întreb eu făcând pe nedumerita. În locul unui răspuns, primesc un zâmbet.


Mă gândesc la comunitatea maghiară din Vojvodina. Înseamnă că este destul de numeroasă dacă are parte de posibilitatea de a merge la atâtea slujbe religioase. Povestim cu doamna Berényi Katalin – Kati néni – despre locurile de pelerinaj pe care le-a vizitat cu comunitatea ei, în Ardeal și Europa, dar și despre grădina sa pe care o îngrijește cu dificultate.” E cam mult pentru vârsta mea, iar fiul meu este foarte ocupat. O îngrijim când și când ...”

Îmi povestește multe lucruri despre ea și familia sa. Chiar și faptul că fiul ei învață acum limba literară maghiară. De fapt, ei învață împreună. E un bun prilej de a reciti multe lucruri. De la biserică va merge la piață, pe urmă acasă, îmi spune la despărțire. 

Mă fascinează seninătatea ei, bucuria cu care comunică cu o persoană total străină, venind dintr-o altă țară, cu alte obiceiuri. De altfel, în tot Banatul Sârbesc oamenii ne-au primit cu bucurie în glas și suflet. Trecând granița, am ajuns și în ... Banatul Românesc. Dorința de frumos unește și aici etniile. 

Stând de vorbă cu o familie de pensionari, în superba lor grădină cu flori și pomi fructiferi, de pe malul Timișului, deodată le apare ”grădinarul”. Un tânăr iscusit care se ocupă de întreținerea pomilor fructiferi ai familiei.

De departe mă uit la ei. Două generații, două etnii diferite. Doamna româncă, tânărul maghiar. Discută zâmbind. Când își termină treaba, mă interesez de activitatea lui și a soției , care apare între timp. Ei se numesc Haág Zoltán și Enikő. Sunt proaspăt căsătoriți dar dintr-un salariu de croitor și de șefă la o stație de benzină n-au putut trăi. 


Căutâd de lucru au ajuns să aibă grijă de frumoasele grădini bănățene, ale pensionarilor, medicilor și altor persoane care din diferite motive nu-și pot întreține singure grădina. Suntem în localitatea Coștei, aproape de Lugoj. Tânărul provine din satul Țipari, unde are o grădină de pomi fructiferi. Cinci rânduri a câte 100 de metri lungime, cu meri și peri, prune și caise, piersici și gutui constituie pentru el ”atelierul” unde-și poate desăvârși cunoștințele în întreținerea peisagistică. Și-a deschis o firmă care în afară de întreținere peisagistică se ocupă și de deratizare, dezinsecție și dezinfecție. 

 – Ne-am cunoscut în 2007, ea fiind din Brașov, eu bănățean. A fost dragoste la prima vedere. Dacă mă gândesc bine, acesta nu este singurul mitacol din viața noastră. De pildă, cine s-ar fi gândit la faptul că o îndeletnicire precum grădinăritul va constitui pentru noi sursa unui venit substanțial sau la faptul că învățăturile bătrânilor din sat îmi vor schimba viața?, îmi spune Zoli, tânărul grădinar.

 – Cum a început de fapt această afacere?

 – N-o să mă credeți ce simplu a fost. Împreună cu Enikő, a aruncat în fiecare cutie poștală câte o carte de vizită cu textul "îngrijesc grădini". N-o să mă credeți câte solicitări am primit. Din acest motiv,păstrez și azi cartea de vizită miraculoasă. Priviți! Îngrijesc grădini... haag.zoltan@gmail.com...

                                                                        ***

Privindu-i alături de merii atât de dragi lor, în minte mi-a apărut Kati néni din Novi Sad. Poate, dacă vede adresa ...


Sus