Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Kontakt / Elek és Kétegyháza, adică Aletea și Chitigaz

Elek és Kétegyháza, adică Aletea și Chitigaz

Platanul din curtea școlii bilingve din Elek (Aletea) domină peisajul, emanând siguranță și calm. În curtea goală hoinărim nestingheriți, intrând în clase, holbându-ne la frumoasele planșe românești din sălile goale, într-o perioadă de curățenie genarală – pregătiri pentru începerea școlii. Singurul semn de viață în această instituție scăldată aspru în soarele lunii lui cuptor este femeia de servici.

– Aveți dreptate, școala din Aletea are o atmosferă aparte – spune ea -, însă nu neapărat pentru platanul uriaș, ci pentru gălăgia din recreație... Ce vreau să spun cu asta? E vorba de faptul că în pauze copii vorbesc și pălăvrăgesc mai mult în română.


 Ce ar trebui să facem, ca acești copii să vorbească mai des românește?

– La noi se predau mai multe materii în limba română... Română se predă 5 ore pe săptămână, se învață și tradiții românești, o oră pe săptămână. Matematica se predă iarăși în română, planșele din clasă sunt iarăși bilingve. Dar cel mai mult îi ajută excursiile în România. Dacă ar fi mai multe...


 Câți copii aveți la școală?

– 73 de copii avem în 1-8. În acest an avem mai mulți în 1-4. Numărul copiilor variază. Acum avem 7 elevi în clasa a opta, din care 4 merg mai departe la Liceul Bilingv de la Jula.

 Care este cea mai apropiată localitate unde putem găsi o școală bilingvă?

– La Kétegyháza (Chitigaz). Acolo veți găsi două clădiri – școala de jos și școala de sus. E ușor de găsit, steagul românilor se vede de la mare distanță.

                                                                     *** 

BINE AȚI VENIT – când intri în școala română din Kétegyháza, acest mesaj te transformă în copil, reamintindu-ți de Creangă, Humulești și desigur de Amintiri din copilărie.
În Școala română din Kétegyháza au început deja lucrările de pregătire ale anului școlar 2016/2017.


– 144 de copii avem, la grădiniță 50 – spune secretara școlii. Aici este o școală bilingvă, adică majoritatea materiilor se predă în română. Așa este la Științele naturii, Desen, Istorie și Educație fizică. Româna se predă în 5+1 ore.


 Cei din clasa a 8-a unde își continuă studiile?

– Majoritatea la Liceul Român din Jula, acesta fiind tot bilingv.  
Sus