Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Kontakt / S-au reîntors husarii la Bistrița, după exact 100 de ani

S-au reîntors husarii la Bistrița, după exact 100 de ani

Vineri după masa pietonalul orașului Bistrița a fost înviată de sosirea a 12 husari, care sunt într-un maraton de promovare a culturilor cavalerești maghiare.

Ocazia cu care au trecut prin Bistrița este centenarul la zi al ultimei nopți de dragoste din 1916 a husarilor – o noapte care s-a prelungit în prima zi de război.

Husarii de atunci nu mai există – majoritatea lor au murit deja în primele zile ale războiului –, însă posteritatea nu a uitat acest eveniment dulce-amărui: ultima noapte în viață a husarilor...

Cei care au înviat acest adevărat fenomen cultural-istoric, numit „modern huszárok” sunt ASOCIAȚIA COMUNITARĂ PENTRU PĂSTRAREA TRADIȚIEI CAVALERIEI ȘI HUSARILOR DIN JUDEȚUL HAJDÚ-BIHAR”.Banderia husarilor din județul HAJDÚ-BIHAR a fost înființată în anul 1988, în Ungaria de est, cu scopul de a păstra aceasta tradiție a armatei. Trupa s-a reorganizat în anul 2003 și azi denumirea sa oficială este: Hajdú-Bihar megyei Lovas és Huszárhagyomány-őrző Közhasznú Egyesület (în traducere: ASOCIAȚIA COMUNITARĂ PENTRU PĂSTRAREA TRADIȚIEI CAVALERIEI ȘI HUSARILOR DIN JUDEȚUL HAJDÚ-BIHAR).


Membrii banderiei păstrează tradițiile maghiare naționale și ale husarilor, astfel unitatea de onoare al cavaleriei și al infanteriștilor participă la numeroase evenimente festive. 

Husarii trupei – cu excepția a câțiva membrii – sunt ofițeri în rezervă ai Armatei Ungară.

Uniforma de husari are referință teritorială, ea a fost creată după un model autentic al Batalionului Regal Maghiar de husari nr. 2 din Debrețin, de pe vremea Monarhiei Austro-Ungare. (Batalionul a fost înființat în anul 1869 și a prosperat până în anul 1918.)


În prezent, folosindu-se de oportunitățile oferite de Comunitatea Europeană, pentru construirea și menținerea relațiilor cu parteneri din teritoriile transfrontaliere, trupa își poate prezenta activitatea și în România. Participă astfel, la diverse sărbători ale națiunii maghiare și în localități de dincolo de graniță, cum ar fi Oradea (Nagyvárad), Diosig (Bihardiószeg), Marghita (Margitta), Cubulcut (Érköbölkút), Albiș (Albis) si Valea lui Mihai (Érmihalyfalva), Saniob (Szentjobb), Crasna (Kraszna), și Transilvania (2007, 2009, 2010, 2011, 2012., 2013., 2014.).


Primirea celor 12 husari la Bistrița a fost fastuoasă. Ajungând pe strada Titulescu, femeile aruncau cu flori în fața cailor, formându-se astfel un adevărat covor de flori. Husarii au coborât de pe cai într-un mod milităresc, respectând ordinele de odinioară date oamenilor și cailor.– Pentru noi, maghiarii din regiunea Bistrița, este un eveniment foarte important deoarece noi facem parte din maghiarimea rispită, trăim risipiți, departe de Ținutul Decuiesc sau Partium, și nu în fiecare zi avem un eveniment atât de grandios. Noi suntem mândri și în același timp bucuroși că putem organiza o astfel de comemorare, pentru eroii care s-au jertfit pentru patrie – spune unul dintre organizatori Parti János.

O revelație a fost prezența primarului Teodor Ovidiu Crețu care a salutat maghiarii pe limba lor așezând astfel tot evenimentul într-un cadru european.Singurii care nu s-au simțit într-o sigurantă specific familiară au fost copii cărora le era frică de cai „Oare nu vin caii peste noi intreba Pista”.

O surpriză placută pentru maghiarimea risipită a fost prezența lui Kelemen Hunor, care tot mai des își manifesta interesul pentru aceasta regiune.

Cu această ocazie s-a dezvelit o placa memorială în amintirea ultimei zi pașnice ale husarilor, petrecute la Bistrița, acum exact 100 de ani, în 12 august 1916. 

"Ultima zi de dragoste, prima zi de război" - 1916 - 2016.

Sus