Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Kontakt / La 5 minute de la ieșirea din hora etnică de la Târgu-Mureș

La 5 minute de la ieșirea din hora etnică de la Târgu-Mureș

Votul etnic și-a arătat din nou fața sa tipic transilvană. Mii și mii de oameni au votat în 5 iunie pentru „candidatul maghiarilor” sau „candidatul românilor”. Într-o lume modernă, în care supraviețuirea unor minorități – fie ele etnice, sociale sau religioase – depinde de inteligența acestora de a se integra într-o formă win-win (căștigător-câștigător) în structurile democratice , acest vot etnic – ca și o activitate compensatorie (pótcselekvés) – înseamnă un drum trist, închis.

Târgu Mureș îl are din nou primar pe controversatul Dorin Florea. O bună parte a comunității maghiare din Târgu Mureș consideră această realitate ca un eșec național. „Am pierdut lupta pentru recucerirea orașului” – iată una dintre sloganele amare care se pot auzi în cercurile închise.

Dramatizarea acestei reușite a lui Dorin Florea – conceperea acestei victorii electorale mai mult decât o simplă victorie care se datorează pur și simplu profesionalismului electoral (echipe profesioniste, ca oriunde în lumea modernă) –, arată clar, cât de departe sunt masele de a înțelege relațiile normale, pragmatice româno-maghiare.

Da, este de înțeles amărăciunea unei bune părți a maghiarilor din oraș – fosta reședință a Regiunii Autonome Maghiare Mureș, desființată de Ceaușescu –, care asistau neputincios la schimbarea planificată a componenței etnice a orașului maghiar. Această amărăciune apasă o bună parte a comunității maghiare, în oraș circulând tot felul de teorii conspiraționiste.

               

Autoritățile locale – româno-maghiare – nu au reușit să calmeze această semi-psihoză. Nu pentru că erau „pro-români” sau „pro-maghiari”, ci pentru faptul că erau incompetenți. Incompetența nu are naționalitate.

Mărul discordiei – aplicarea numai parțială a legii bilingvizării – s-a înălțat încet cu încetul ca un Zeppelin greu deasupra orașului, primind dimensiuni mitice. Deci o simplă neaplicarea a unei legi a generat un conflict interetnic latent și generalizat. Presa în loc să demascheze pe aceia care nu aplică legea, intră în dansul etnic, sugerând că orașul e alcătuit din români și maghiari, și nu din tărgumureșeni egali în drepturi.
Incopetența notorie ce sugrumă orașul este agravată de diletantismul antologic al șefului poliției, care deși știe că masele nu au încredere în el din cauza antecedentelor sale, intinde sfoara la maximum, frecventând cercuri „patriotice” românești, ținând acolo discursuri istorice și lăudându-se – atenție! – cum blocheză el aplicarea legii inscripțiilor bilingve.

Putem să ne dăm seama, că în această atmosferă anacronică – în aceste ape tulburi – cât de bine se poate pescui... Astfel apare cercul vicios: etnicizare, incompetență, lipsa de comunicare, izolare, sărăcie. Și latura cea mai grea: formarea unei societăți târgumureșene care nu-și găsește locul în oraș. Cei „vechi” nu-și găsesc orașul natal, cei „nou -veniți” nu înțeleg spiritul locului. Astfel apare un alt cerc vicios: necunostința de cauză, anxietate, instincte primare, agresivitate latentă.

Lipsa comunicării își face și ea victimele. În aceste condiții presa nu se poate ocupa de informarea maselor despre fenomenele enumerate, devenind astfel un sfetnic obiectiv al maselor, ci se lasă dusă de val, intrând vrând-nevrând în hora etnică.

Lipsa de comunicare devine patologică nu numai la nivel interetnic – româno-maghiar –, ci și intraetnic. 

Un bun exemplu este rolul echipei de știri a redacției noastre, care aducea vești pentru maghiarii din Târgu Mureș, care stăteau fără informații electorale și după datele IRES. Nu existau rezultate parțiale, nu se știa care este trendul, nu se știa în care circumscripție câștigă candidatul x sau y. Deși toată „enigma” stătea printr-o întrebare pusă pe Facebook unui observatror de acolo, care îți trimitea rezultatul...

Cel mai relevant comentariu legat de activitatea noastră de informare era: „cum de sunteți așa informați voi cei din Cluj, cine vă plătește”.


Un singur om a încercat să caute ieșirea din această horă etnică. Un candidat la Consiliul Local, care a formulat cu cât de frapant cu atât de șocant adevărul gol-goluț despre mărul discordiei. Conform candidatului, uriașul „conflict interetnic” al inscripțiilor bilingve se poate rezolva în 5 minute: respectând legea care se referă la această tematică.

Iată suntem nu la ani lumină, ci la 5 minute de ieșirea din hora etnică de la Târgu-Mureș…
Sus