Vineri, 15 Noiembrie 2019
Vineri, 15 Noiembrie 2019


Kontakt / Corbii Albi au o doamnă ambasador în Valea Jiului

Corbii Albi au o doamnă ambasador în Valea Jiului

După Târgu-Mureș iată, apare încă o regiune româno-maghiară unde votul etnic este pe cale de dispariție. Este vorba despre Lupeni (Lupény), unde colaborările româno-maghiare devin tot mai puternice, ba mai mult: pragmatice.Una dintre cele mai active personalități a Lupeniului este Amália Antal, care, inițiind un proiect de dezvoltare româno-maghiară din Valea Jiului – prin Asociația Perla Retezatului – este pe calea de a ajunge consilieră a orașului minier.

În această perioadă de campanie electorală, această abordare a Corbilor Albi pare o reclamă mascată, dar cei care o cunosc pe Amália știu, că proiectele asociației pe care o conduce ar putea deveni un pilon nou al dezvoltării regiunii, care vizează nu anumite grupuri, ci toată localitățile miniere, care, după cum se știe, nu prea își găsesc drumul după închiderea minelor.La Lupeni, primul cu care am reușit să vorbesc despre planurile acestei asociații era Dănuț Mocanu, secretarul organizației:

        

Sufletele Asociației Perla Retezatului: Amália Antal (Lupeni), președinte și Dănuț Mocanu (Uricani), secretar. Cel mai bun exemplu pentru colaborările româno-maghiare din Transilvania.

– Vă spun pe scurt prin ce a devenit popular proiectul nostru: le spunem localnicilor cum ar putea să se reprofileze de la minerit la turism. Aducă transformând unele blocuri sau alte imobile din „mediul minier” în pensiuni, hosteluri și centre turistice (drumeții, alpinism, MTB, parapantă). Oricum nu o să aibă de ales, când se va închide mina, în 2-3 ani. E foarte bine să fie pregătiți pentru a-și schimba modul de viață – ne explică Dănuț Mocanu.Amalia este mult mai autoritară. Jurnalistul simte că are de a face cu o lidera de comunitate, care ar putea face o mică revoluție a gândirii în regiune.
– Mie îmi place să spun lucrurilor pe nume – ne spune într-un stil autoritar plăcut și la vedere și la auz Amália Antal. Primul pas ar fi să asigurăm cumva ieșirea din Valea Jiului a cantităților mari de afine și a altor fructe de pădure colectate de localnici, a ciupercilor adunate de oameni din regiune. Avem nevoie de un STOP al „exportului de natură comestibilă” din regiune. Trebuie să găsim calea de a prelucra aceste bunuri ale Retezatului în Uricani, Lupeni, sau celelalte localități din Valea Jiului. Când am reușit acest STOP, trebuie să ne apucăm de un buisness local al prelucrării afinelor și a altor bunuri, creând locuri de muncă pentru familiile minerilor care în 2-3 ani ani vor fi nevoiți să pună pe cui halatul de miner – ne explică președintele Asociației Perla Retezatului.
                                                                                   ***
Corbii Albi nu se amestecă în cavalcadele alegerilor locale, dar își permite s-o roage pe această cale pe Amalia Antal, să fie reprezentantul simbolic al Corbilor Albi la toate programele care vizează viitorul comun român-maghiar.

Doamnă ambasador, vă dorim succes!

Sus