Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Kontakt / Ungaria tot mai aproape de maghiarii din Transilvania

Ungaria tot mai aproape de maghiarii din Transilvania

Cu ajutorul guvernului ungar se deschid patru Centre Informative Civice în Transilvania, cu scopul de a sprijini activitatea societății civile maghiare din România. Aceste centre vor informa organizațiile civice din Transilvania despre posibilitățile finanțărilor nerambursabile oferite de diferite instituții și fundații din Ungaria. În ultimii ani Ungaria a investit sute de milioane de forinți pentru a sprijini ONG-urile din România, oferind servicii de informare reale și sugestii pentru conlucrări cu organizații similare din Ungaria sau regiunile locuite de maghiari din Slovacia, Serbia, Ucraina, Croația etc. Acest proiect de anvergură al guvernului ungar se derulează prin organizația de tineret MIÉRT (Magyar Ifjúsági Értekezlet), o conferință a tineretului maghiar din Transivania, care este în strânsă colaborare cu UDMR.

Înființarea acestor centre civice denotă clar interesul real al Ungariei față de autoorganizarea societății civice maghiare din Transilvania – toate straturile societății maghiare fiind organizate în asociații, bresle sau conferințe active începând de la pedagogi și turism până la handicapații maghiari sau asociațiile feminine ale cultelor – , oferind civililor exact de ceea ce au nevoie pentru a funcționa: fonduri.

Prin consiliere aceste birouri deschid orizonturile tinerilor maghiari în tematica organizării civice democratice de tip european (adică finanțate cu empatie de stat, ONG-urile fiind respectate și considerate parteneri în a face societatea și viața contribuabililor mai bună), completând perfect activitățile înflăcărate dar semiprofesionale ale tinerilor legate de înființare de ONG-uri, administrarea acestora și obținerea unor fonduri pentru a avea bani pentru contracte, nevoi și eventual salarii.

Știrea este primită cu mare bucurie de societatea civilă maghiară din Transilvania, deoarece sistemul proiectelor cu finanțare nerambursabilă din România funcționează mai mult ca greoi, luând cheful multora de a desfășura oficial activități voluntare. Cea mai importantă diferență dintre sistemul proiectelor nerambursabile maghiare și românești constă în atitudinea față de fenomenul civic.

În Ungaria proiectele civililor sunt primite cu stimă și empatie, cu ideea de a ajuta ONG-ul respective în a-și desfășura activitatea benefică societății, organizațiile non-profit și voluntariatul ca atare fiind privite ca un PARTENERIAT între două părți responsabile pentru mersul bun al socetății.

Pentru a-și atinge scopul, statul ungar a fondat un sistem modern de aplicare în aceste parteneriate, conținutul proiectelor fiind mult mai importante, decât problemele tehnice ale virărilor sau decontărilor. În Ungaria proiectul bun este dat la personalul tehnic, pentru a se găsi căile legale de virare. Prin acest gest Ungaria sprijină creativitatea, îndeamnă civilii să vină cu proiecte originale sugerându-le că proiectul ca atare reprezintă valoare, nu parte tehnică.

Astfel proiectele nu sunt înaintate prin poștă, expediind zeci chiar sute de coli ministeriale (texte, copii, extrase, bugete, adeverințe, statuturi, atestări în 2 exemplare, ștampilate și reștampilate cu „Conform cu originalul”) ci se completează un model on line, care este conceput în așa fel, încât sumele introduse sunt automat transmise pe paginile următoare, atenționând civilul dacă calculele nu sunt corecte. În aceste rubrici sistemul on line îți garantează punctaj maxim, oferind posibilitatea reală de a câștiga sute de mii de forinți.

După ce ai apăsat pe TRIMIS, proiectul tău rămâne neatins, necorectabil până nu ajunge în fața comisiei. Stadiile evolutive ale proiectului pot fi văzute la rubricile din capătul modelului, informând organizația civilă în ce stadiu a ajuns cererea: stadiu de sosire, stadiu de clasificare după tematici, stadiu de preevaluare, stadiul de evaluare, pregătire pentru decizie, stadiul deciziei. Ultima etapă, decizia, se primește pe mail-ul atașat după câteva minute, pe o coală ministerială cu antetul guvernului Ungariei, cu felicitări și urări de bine semnate mp. de secretarul de stat.Atitudinea sistemului maghiar față de creativitate și idealurile civile se oglindesc desigur și în virarea banilor câștigați. Fondurile maghiare câștigate sosesc înainte să organizezi ceea ce ai propus, ca să ai bani de unde să plătești costurile.

În România sistemul proiectelor nerambursabile acordate societății civile funcționează mai mult ca greoi, ceea ce se observă din start în redactarea formularelor – formulate într-un limbaj profesionalizat ambiguu, fiind înțeles deseori numai cu dicționare speciale (vezi „eligibilități”, etc), nelăsând posibiliatea pentru inovație, creativitate, sugerând civilului să nu complice mult treaba instituțiilor, și să aleagă din posibilitățile date. Astfel, dacă ești inventiv, și depășești punctajul care te face îndreptățit să primești fonduri ajungi să fii respins pe motive așa zis tehnice, o expresie ambiguă, din care nu înțelegi unde ai greșit (ca să înveți din greșeli). Și să nu mai vorbim de hârtii, hârtii, hârtii.

Problema cea mai mare a sistemului român este modul de abordare a fenomenului civic. Până ce în Ungaria ești privit ca un partener cu care poți să faci viața oamenilor mai plăcută, în Romania totul funcționează mai greoi:banii câștigați se primesc DUPĂ ce ai derulat proiectul, nimeni nu se-ntreabă, „păi de unde să aibă ăștia bani? Dacă ar avea, nu ar cere...”

Această situație împinge marea majoritate a ONG-urilor „să se descurce”, să „fenteze” această situație imposibilă. O situație specifică este de exemplu cazul decontărilor de drumuri. În România – în majoritatea cazurilor – nu poți plăti benzina profesorilor universitari invitați, ci trebuie să îi obligi să vină cu trenul, autobusul (să aduci 3 oferte), cu avionul (!) sau cu vaporul (!). Normal că toată lumea se pune pe căutat bilete de tren aruncate, transformându-se într-un COMPLICE al unui sistem imposibil, bazată pe „descurcăleală”.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Înștiințare oficială de refuz a unui proiect civil de la cele mai înalte nivele. Xerox (oblu), pix, ambiguitate
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

După troate acestea putem să ne dăm seama ce înseamnă pentru societatea civică maghiară fondarea acestor centre de informare civilă la Satu Mare, Cluj, Sfântu Gheorghe și Odorheiu Secuiesc.

Da, Ungaria este tot mai aproape de maghiarii din Transilvania. Cine știe, poate ia și România exemplul, apropiindu-se de contribuabilii săi – fie ei reprezentenții societății civile sau oamenii locului.
Sus