Vineri, 15 Noiembrie 2019
Vineri, 15 Noiembrie 2019


Kontakt / Cine spală vasele după Cina cea de Taină?

Cine spală vasele după Cina cea de Taină?

Încă din copilărie m-a preocupat ideea, că după Cina cea de Taină cine a spălat vasele? Mama mea – educată la școala maicilor din Szatmárnémeti - Satu Mare (Congregatio Surorum Caritas de Szatmár), era foarte mișcată de întrebarea mea puerilă. Dar nu mi-a răspuns niciodată.

Acum, când așteptam în salon învoirea de la spital, discutând cu colegul meu de suferință despre diferența de a fi bisericos și credincios – un tractorist de 72 de ani dintr-un sat din județul Cluj –, mi-a venit în minte iar întrebarea cea veche: „după Cina cea de Taină cine a spălat vasele?”

Vecinul meu de pat era sunat încontinuu de cei șapte copii ai săi, cumnați, cumnate, verișori și nepoți, toți îi urau Sărbători Fericite, cu tonul acela tradițional, care are de a face mai mult cu mâncarea aleasă și băutura de calitate (de Paști se poate bea oficial în orice familie), decât cu Cina cea de Taină și miracolul simplu al învierii.

Când am primit hârtiile eliberatoare, și ne-am dus să ne îmbrăcăm civil, mi-a mărturisit, că habar nu are de unde să scoată medicamentele, și lista fiind lungă, el crede că amână scoaterea medicamentelor cardiace până de după Paști, că „oricum e sărbătoare”, și așa e frumos, ca omul să stea în familie, nu pe drumuri, căutând farmacii.Cu greu l-am convins, să nu riște cu coronare înfundate (programată pentru dilatare), și să vină cu mine la farmacia X, unde cunosc bine farmaciștii, și am și card special cu reducere de 25 la sută. Atât trebuie să facă, să spună: „Sunt Szabó Csaba, aici e cardul meu”.

El, puțin speriat exersa pe drum: Șobo Ciobo, Sabo Csabi...

Când și-a adunat toate cardiacele la ghișeul farmaciei, s-a uitat la mine lung.

– Matale m-ai ajutat mult, deși nu ești român ortodox... Îti mulțumesc, sper să ne mai întâlnim...

I-am lăsat cardul cadou.

– Mai vorobim noi, domnule Ciobi, și îmi spui și de vasele ălea, de la cina aia, de Paști...

M-am simțit în acel moment liber și împlinit.

                                                                            ***

Acum e Sâmbata Mare și eu am înțeles în sfârșit cine trebuie să spele vasele de după Cina cea de Taină.

Redacția Corbii Albi vă urează Sărbători Fericite – Hristos a înviat!


Sus