Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Kontakt / „Datorită mie e tare rap-ul fino-ugric”

„Datorită mie e tare rap-ul fino-ugric”

În varianta română a Got Talent-ului, la emisiunea „Românii au talent“ a făcut în aceste zile furori tânărul Kiss Gyula din Oradea. Gyuszi are 23 de ani și este manipulator de marfă. Originalitatea lui Gyuszi constă nu numai în textul său „postmaghiar” – „datorită mie e tare rap-ul fino-ugric” –, ci și în curajul său de a cânta în maghiară.E de reținut empatia lui Florin Călinescu, care – probabil – a simțit ceva din frumusețea și mândria dulce-amară a existenței minoritare și nu a apăsat pe butonul roșu înainte de sfârșitul piesei, așa cum au făcut colegii săi din juriu.

Juriul a recunoscut: nu a înțeles nimic din textul piesei, însă „scena” lui Gyuszi i-a vrăjit.

Interesant însă schimbul de priviri dintre juriu și Gyuszi, care nu prea știe să se exprime în română, și nu a riscat să spună: degeaba ar fi fost textul în română, mesaje de genul „datorită mie e tare rap-ul fino-ugric” sau „fluier ca și Hacki Tamás” fac parte din acea lume jucăușă a limbii maghiare, care nu poate fi tradusă, fiindcă se bazează pe jocuri de cuvinte și umor.

     

Gyuszi are nota 10 și din partea Corbilor Albi, nu neapărat pentru „scenă” sau text, ci pentru sinceritatea sa, prin care trimite mesajul lumii: Eu sunt maghiar din Oradea... În ce limbă să cânt, dacă nu pe limba mea maternă?

Așa este Gyuszi. Noi suntem maghiari și cântăm pe limba noastră. „Fiecare pasăre pe limba ei piere".

Mulțumim Gyuszi, mulțumim Florin Călinescu! Köszönjük!
Sus