Sâmbătă, 16 Noiembrie 2019
Sâmbătă, 16 Noiembrie 2019


Kontakt / Hunyadi/Iancu de Hunedoara sărbătorit fără România?

Hunyadi/Iancu de Hunedoara sărbătorit fără România?

În școlile maghiare din Ungaria, Slovacia, Ucraina, Serbia și România au început concursurile organizate pentru elevi pe tema sărbătoririi a 560 de ani de la bătălia de la Nándorfehérvár (Belgrad). Pe site-urile școlilor din Ungaria pot fi găsite deja rezultatele acestor concursuri, cu multe fotografii înfățisând tineri, care se uită la hărți, filme documentare și de animație.

      

Sărbătoarea va culmina în iulie, când Ungaria și Serbia îl vor sărbători împreună la cel mai înalt nivel pe Hunyadi Janos (Iancu de Hunedoara), pe care folclorul sârb îl pomenește ca Sibinjanin Janko.

Nu se știe a cui a fost ideea, a Ungariei sau a Serbiei, această comemorare comună, dar este binevenită.

Anul trecut, în aprilie, Aleksandar Vucic – primul ministru al Serbiei – și Kövér László, președintele Parlamentului Ungariei – s-au înțeles la Belgrad despre strategia comună de reconciliere și apropiere a celor două națiuni, bazată pe relații foarte bune de colaborare pe tematici interetnice, în Serbia refondându-se regiunea autonomă Voivodina, unde limba maghiară și română sunt oficiale.

Astfel limba maghiară devine oficială în două state: Ungaria și Serbia (Voivodina), iar cea română în România, Republica Moldova și Serbia (Voivodina).Certificat de naștere din Voivodina Autonomă: limba română este - ca și maghiara - oficială

Aceste legături bune au stat la baza unor colaborări fructuoase între cele două țări, semnându-se nu numai înțelegerea legată de sărbătorirea comună a victoriei de la Nándorfehérvár (Belgrad), ci și tratatul care se leagă de stima reciprocă față de eroii comuni ai celor două țări.

Se pune însă întrebarea: România oare de ce nu a fost invitată la aceasta frumoasă și simbolică comemorare? Sunt două răspunsuri posibile. 1.România se trezește – ca de obicei – târziu, și a ratat această colaborare care ar fi putut pune bazele unei cooperări sârbo-maghiaro-române de excepție. 2.România nu a fost invitată de cele două țări pentru a sugera că România nu stimează amintirea lui Hunyadi Janos (Iancu de Hunedoara).

Amândouă variante nu sunt numai neplăcute pentru românii și maghiarii din Transilvania, dar reprezintă și mesaje negative către populațe.

Noi nu avem altceva decât să sperăm că vom avea o întâlnire între Orbán Viktor și Klaus Johannis, unde se va semna un tratat de colaborare asemănătoar celui de la Belgrad, vizând stima reciprocă față de personajele istorice comune, respectiv ocrotirea monumentelor acestora.

Poate astfel se va reuși refacerea monumentului Hunyadi/Iancu de Hunedoara de la Zeicani – distrus de patrioți necunoscuți pentru faptul, că avea textul în maghiară –, folosit azi ca WC pentru cei ce trec cu mașina sub el.
 


Un prim pas ar fi adunarea hârtiilor igienice roz din jurul rămășițelor... Poate societatea civilă se va interesa și de buzduganul dispărut de la Vulcan... (http://corbiialbi.ro/index.php/contact/119-buzduganul-lui-hunyadi/)Măcar atât, în amintirea acelui erou, care este stimat în absolut toată Europa civilizată.
Sus