Joi, 24 Octombrie 2019
Joi, 24 Octombrie 2019


Kontakt / Scrisoare ploieșteană – 2.

Sunt român. Da, sunt român get-beget dar la fel de bine puteam fi ungur, rom, aromân, turc sau armean. Sau de altă naționalitate conlocuitoare. Mai sunt și ortodox deși puteam fi catolic, musulman sau de altă religie.

Culmea ironiei este că nu eu mi-am ales nici naționalitatea, nici religia. Pur și simplu așa m-am născut. Fruct al dragostei a doi țărani din inima Bărăganului, unde chiar și acum ulițele au variante: praf sau noroi, am luat viața în piept născut în capitala a industriei petrolului autohton.

Curios fiind de mic copil, mi-a plăcut să citesc, să evadez din societatea comunistă a copilăriei mele, să aflu lucruri noi, să aflu istoria neamului și a locurilor, să pot compara persoane sau situații din trecut.

N-am terminat nici o facultate de litere, nu pot spune că sunt un scriitor, nici măcar un gazetar dar totdeauna mi-a plăcut să-mi aștern gândurile pe hârtie, bune, rele așa cum le-am simțit eu la momentul respectiv.

Tocmai de aceea îmi permit să vă fac confesiuni. Da, am luat la cunoștință despre situația încordată existentă între români și unguri. Observ că persoane mult mai documentate au reamintit diverse situații din istoria conviețuirii celor două nații.

Din punctul meu de vedere, român fiind și având nașă de botez a copiilor mei de origine maghiară, pot afirma că presupusele tensiuni (atât de mult mediatizate în scopul creșterii rating-ului diverselor publicații) sunt false și țin exclusiv de doctrinele unor partide politice.

Timp de secole, noi toți, cei născuți vrând-nevrând în acest spațiu carpato-danubian, am copilărit, am crescut, de multe ori ne-am unit indiferent de naționalitate sau religie, am conviețuit în pace în același spirit de credință în bunul Dumnezeu.

Recunosc faptul că au survenit și situații de criză, nici o naționalitate sau religie nu are numai elemente bune, cum zice proverbul că „orice pădure are uscăturile ei” deci nimeni nu poate fi perfect. Per total, comparându-ne cu alte popoare aflate în aceeași situație, conviețuirea noastră a fost atât pașnică cât și fructuoasă.
                                                       Între Bărăgan și Ploiești

Apropiind jumătate de secol de viață, fiind martor al schimbărilor postrevoluționare a momentului „decembrie 1989”, sunt sigur că toată tensiunea inoculată în ultimul timp în societate este rodul doctrinelor politicii care dezbină pentru a stăpâni , conform vechiului proverb.

Rolul acestor mesaje subliminale, repetate unii conducători politici corupți, nu fac altceva decât să tensioneze relațiile interumane a celor două naționalități. Acesta este motivul pentru care fac apel la inteligența nativă a fiecărui simplu cetățean născut aici, indiferent de naționalitate, să nu intre în mârșavul joc de dezbinare al politicienilor vremii.

Intuiția îmi spune că politica este uzată moral, acum în plin secol al cunoașterii, al informației și comunicării. Timpul îmi va da dreptate și oameni buni, vă rog să nu intrați în jocul acestor politicieni cărora averile ilegale acumulate în acest ultim sfert de secol le-a luat mințile.

Nu uitați că majoritatea politicienilor, indiferent de naționalitate, se gândesc mai ales la pântecele lor, nicidecum la noi, oamenii simpli, cu frică de Dumnezeu. Nu sunt în măsură să vă dau nici măcar un sfat, doar vă rog să vă găndiți bine, să cântăriți efectele viitoare ale unei eventuale acțiuni efectuate de dumneavoastră, indiferent de scopul acesteia.

Vă mulțumesc pentru atenție, celor care ați avut răbdarea să parcurgeți acest mesaj sincer până la capăt. E scris cu sufletul de un locuitor al acestor meleaguri ce din întâmplare este de naționalitate română. Dar puteam fi ungur, rom, turc, aromân etc... Doamne ajută !

Sus