Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Kontakt / Ungaria sprijină financiar gospodăriile maghiare din Transilvania

Ungaria sprijină financiar gospodăriile maghiare din Transilvania

Ungaria își ia tot mai în serios rolul de Țară Mamă pentru maghiarii din Transilvania. După ce s-au pus bazele unor strategii de sprijin pentru învățământul în limba maghiară – finanțarea unor centre școlare de tip internat și școli de meserii –, iată, Ungaria începe să finanțeze și asociațiile gospodărești maghiare din Transilvania.

În aceste zile a fost prezentă la Cluj subsecretarul de stat al Ministerului de Dezvoltare a Mediului Rural din Ungaria, Tóth Katalin, care a prezentat în fața presei maghiare din Cluj planurile ministerului pe care îl reprezintă vizavi de problemele gospodarilor maghiari din Transilvania.
– Am venit să mă informez la fața locului despre problemele asociațiilor gospodărești maghiare. Câte funcționează, ce cifre de afaceri au, care sunt problemele lor de valorificare, ce finanțări au, și desigur: cum ar putea ajuta financiar Statul Maghiar aceste gospodării, asociații familiale sau firme? Aceste lucruri nu sunt cunoscute bine, deci cu ajutorul asociațiilor gospodărești maghiare din Transilvania și alte instituții vrem să facem un fel de cadastru al gospodăriilor maghiare – spunea Tóth Katalin.

Subsecretara a menționat, că în Voivodina funcționează deja acest sistem de finanțare pe bază de nerambursabilitate, fiind sprijinite astfel mai ales asociațiile de agricultori. Se pune accent și pe cursuri de perfecționare în domeniu, ca produsele să fie competitive și pe piața internațională.

– Ungaria a învestit deja în Voivodina prin acest program mai multe miliarde de forinți, urmând acum proiectul pentru Transcarpatia și Transilvania. Să sperăm că nou formata Uniune a Asociațiilor Gospodărești Maghiare (Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetsége) va avea un rol integrator în adunarea datelor despre aceste probleme, colaborând cu celelalte asociații de gen.

Conform planurilor, finanțarea nerambursabilă a asociațiilor gospodărești maghiare va porni îndată ce cadastrul specific va fi la îndemâna subsecretariatului.
Sus