Marţi, 22 Octombrie 2019
Marţi, 22 Octombrie 2019


Kontakt / Nevoia de dialog, nevoia de răspunsuriNimic deosebit. O duminică obișnuită. Alegerile prezidențiale ca în fotbal. Calculul hârtiei. Ponta și Johannis în finală. Uniunea Democrată a Maghiarilor din România – Partidul Popular Maghiar din Transilvania 7:1.

Președintele UDMR Kelemen Hunor e mulțumit. Mulțumește și românilor care au votat proiectul O Românie demnă pentru cetățeni demni. Evident că UDMR a luat voturi și de la români. Prezența la vot din Covasna și Harghita a fost cu câteva procente sub media pe țară. Cea mai mică în Covasna, deși acolo s-au dus cele mai grele lupte mediatice între UDMR și PPMT.PPMT a considerat Covasna fieful lui Szil
ágyi Zsolt (și a adjutanților de rang superior pe linie de partid  Tőkés László și Toró T. Tibor). Concurența politică a demobilizat, contrar celor afirmate de strategii PPMT. Totuși UDMR Covasna a reușit imposibilul. Să crească prezența la vot a simpatizanților săi cu mai mult de 10 la sută față  de ultimele alegeri europarlamentare. Ceea ce e de bine. Ca și opțiunea majorității maghiarilor din Transilvania: dialogul cu Bucureștiul în vederea obținerii unor drepturi inalienabile, și garantarea lor prin lege. Din moment ce drepturile minorităților în UE (încă) este problema internă a statelor membre.


A mai rămas o singură întrebare: noi, maghiarii cu cine să votăm în turul doi? Cu Victor Ponta, care afirma că Ținutul Secuiesc nu va fi recunoscut niciodată, dar care este președintele partidului cu care UDMR este în coaliția guvernamentală? Sau cu Klaus Iohannis, care și-a românizat numele înlocuind acel jenant J cu mult mai popularul I, care afirma că sașii nu aveau autonomie în Regatul Ungar, dar care face parte din același partid european ca și UDMR?

Greu de dat răspunsul! Dar va trebui să fie dat.

 


Sus