Duminică, 17 Noiembrie 2019
Duminică, 17 Noiembrie 2019


Kontakt / 14 Martie. Și venim, indiferent de vreme...

14 Martie. Și venim, indiferent de vreme...

Pentru mine 15 Martie – și tot ce înseamnă această zi pentru maghiarii de pretutindeni – s-a mutat pe 14 Martie. S-a întâmplat acum câțiva ani, când la o filmare TVR Cluj m-am întâlnit cu elevii școlilor din Târgu Secuiesc, care aveau obiceiul, ca în 14 Martie să comemoreze tinerește locurile istorice legate de lupta secuilor cu armata țaristă sau austriacă.

Era un frig la pasul Nyerges, de nu știam dacă reușim să amplasăm aparatul de filmat pe panta memorialului. Fără mănuși ne îngheța mâna în câteva secunde, datorită vântului geros care își făcea sever raliul între despresiunea Ciucului și a Cașinului.

– Nu cred că vor veni autobuzele – mă gândeam. – În frigul ăsta nu ai cum să urci pasul Nyerges, și să te apuci de spectacol...

                      

După o întârziere de câteva minute, însă, iată au apărut două autobuze, din care au coborât cu mare veselie vreo 50 de elevi, îmbrăcați în costum popular secuiesc, cu steaguri și coronițe. S-au aliniat, și au început să cânte, pornind spre „calvaria Nyerges”. Unii cu paltoane, alții fără palton, demonstrând că nu le pasă de vânt și frig.

– Venim, indiferent de vreme... – îmi spunea directorul Dezső Vencel. – Dacă-i vânt, dacă-i omăt, noi suntem aici...

                                                                                ***

A fost una dintre cele mai grele filmări ale mele. Profund mișcat de gestul tinerilor, chinuindu-mă și cu o conjunctivită, nimeni nu a observat că lacrimile mele au fost mai opalescente. De atunci, eu în 14 Martie simt ceea ce ar trebui în 15...
Sus