Sâmbătă, 07 Decembrie 2019
Sâmbătă, 07 Decembrie 2019


Kontakt / Despre Ion Monoran și Tőkés László – o analiză etică

Despre Ion Monoran și Tőkés László – o analiză etică

Întâi a fost legenda despre Tőkés László care a participat în mod direct la evenimentele din decembrie 1989, apoi l-am cunoscut personal pentru că am participat în calitate de jurnalist la câteva ediții de la Universitatea de vară Bálványos de la Băile Tușnad.

De la prietenii din Timișoara am aflat cum a fost atunci în acel însângerat decembrie 1989. Un prieten din Timișora își târăște și azi piciorul. Acest prieten m-a invitat la lansarea antologiei de poezie a lui Ion Monoran – omul care a oprit tramvaiele la Timișoara și care astăzi a fost uitat (a fost un poet și publicist, născut în 18 ianuarie 1953, în localitatea Ciacova, județul Timiș, decedat la 2 decembrie 1993).

Mărturisesc cu emoție că am plâns în decembrie 1989 când l-au auzit pe TVR pe Tőkés László și la fel am plâns când a fost evocat poetul Ion Monoran într-o librărie din Timișoara (eveniment petrecut într-o iarnă prin 2008 și care televiziunile nu l-au bagat în seamă).Tot cu emoție am mers și la Universitatea de Vară Bálványos de la Băile Tușnad în 1998 și 1999 pentru că urma să stau de vorbă cu Tőkés László – omul care pentru mine era un simbol al Revoluției din decembrie 1989. Am participat la multe discuții chiar și cu radicalii din UDMR.

Însă eu am înțeles că Ținutul Secuiesc este doar o provincie din România precum Oltenia, Muntenia, Banat, Maramureș sau Bucovina. Ei bine toate aceste provincii au tradițiile și specificul lor și este normal să aibă dreptul la autonomie pentru a le putea valorifica. Nu cred de pildă că guvernul de la București ar putea să priceapă sentimentele sufletești ale secuilor care cântă Ozosep sau ale oltenilor care cântă M-a făcut muica oltean (repetiția verbului a cânta este intenționată).

Legal vorbind nici Imnul Secuiesc și nici Imnul Oltenesc nu sunt recunocute oficial, dar aceasta nu îi impiedică pe secui și olteni să le cânte la meciuri și la petreceri. Mai fac o mărturisire: anul trecut nu am participat Universitatea de vară Balvanyos de la Băile Tușnad, dar în timpul acestui eveniment m-am plimbat prin stațiune. Am fost la restaurant, am băut cafea, am mâncat pizza și am făcut cumpărături prin magazine. Erau mulți turiști români ca mine care se bucurau de vremea frumoasă. Ei bine la televizor s-a transmis că extremiștii maghiari defilează prin Băile Tușnad, însă eu nu am văzut decât jandarmi români...                               1989, decembrie 16. Tramvaiul oprit de Ion Monoran și colegii

Am văzut că Ordinul Steua României i-a fost retras lui Tőkés László și mă întreb dacă prin acest deners se urmărește negarea rolului său în evenimenteke din decembrie 1989 de la Timișoara? De ce nicio televiziune nu l-a inviat pe Tőkés László să își spună punctul de vedere? Nu vreau să fiu nici pro nici contra în acest demers însă mă întreb dacă trăim cu adevărat într-o democrație veritabilă? Televiziunea Română liberă s-a lăudat cu Tőkés László în decembrie 1989, dar acum când este din nou Televiziunea Română nu l-a mai băgat în seamă.

Un om care este simbol al Revoluției din Decembrie 1989 a fost condamnat fără să aibă dreptul la opinie în presa românească. Tot în aceasta perioadă au fost declarați eroi luptători ai Revoluției din decembrie 1989 o mulțime de persoane care nu au avut nicio legătură cu acest eveniment și care vor primii pensii de la bugetul de stat. Așadar eroii adevărați sunt reduși la tăcere și impostorii sunt recompensați.
Sus