Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Kontakt / Simbolul unui popor care s-a revoltat împotriva unei dictaturi

Simbolul unui popor care s-a revoltat împotriva unei dictaturi

Să presupunem ca apreciez un om, îl iubesc, îl respect, îl admir. Fără omul ăsta, fără intervenția lui la un moment-dat în viata mea, nu aș fi fost ceea ce sunt.

Și vine momentul în care și eu pot să fac ceva pentru el. Poate nu de aceeași amploare, însă vreau să știe că reprezintă și a reprezentat mult pentru mine. Un gest, un dar, ceva care sa îi spună asta.După un timp, relațiile noastre se răcesc. Sunt și eu de vină, poate că nu am comunicat suficient de bine sau poate că drumurile noastre trebuia să se despartă, firesc, datorită ideilor și simțirii diferite. Cum aș fi să mă duc la omul ăsta și să-i cer înapoi ce i-am dat? Cât de josnică și de meschină aș fi să fac un asemenea gest? Mie mi-e silă și să mă gândesc.

Ei, cam asta e situația și cu Tőkés László. Ceea ce se întâmplă acum mie nu-mi dă alt sentiment decât jena și rusine.

Nu, nu sunt fan Tőkés. Are ale lui, bine și rele, ca toți. Însă e incontestabil ceea ce a fost în momentul decembrie '89. Tőkés László de atunci, acela decorat, a fost și rămâne simbolul unui popor care s-a revoltat împotriva unei dictaturi. Nu al maghiarilor, nu al bisericii reformate, nu al revizioniștilor. Al românilor. De acolo a pornit. În caz că s-a uitat, cum se uită totul în funcție de memoria voit selectivă și mizerabilă a unora.
Sus