Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Kontakt / Maghiarii din România – cu privirile spre Budapesta

Maghiarii din România – cu privirile spre Budapesta

Zeci, sute, mii de copii nevoiași din Transilvania își regăsesc locul lor în societate datorită Fundației Sfântul Francisc fondate de franciscani, condusă de unul dintre cele mai populare și stimate personalități din această parte a Europei: Csaba Böjte OFM. Datorită acestui „institut miracol” – care are în Transilvania peste 45 de centre de plasament, centre de zi pentru copii nevoiași și 40 de unități cu programe de învățătură/timp liber – sute de minori își schimbă anual statutul trist de „copil de stradă” sau „copil agresat familial” în cea de „copil iubit” care primește hrană, posibilitate de a învăța, și șansa unică de a fi iubit de cineva. Actualmente peste 2000 de copii se consideră în România „copiii Fratelui Csaba”. (http://corbiialbi.ro/index.php/contact/476-academiile-de-viata-si-de-box-a-franciscanilor-8211-fenomenul-bojte-csaba/)Citesc însă cu stupoare, că fratele Csaba se plânge presei din România că bucătăriile orfelinatelor sale – cu program special, prin care copii străzilor sunt educați ca să-și prepare singuri hrana, crescând astfel independenți de teroarea consumului comercial – sunt controlate cu exces de zel în județul Harghita.

– Să nu ne cereți ceea ce nici legea nu cere. Lăsați-ne să educăm copii străzilor, așa cum avem în programul nostru! – cerea fratele Csaba.Până ce activitatea franciscanului este stimată în toată Europa, în România – unde își desfășoară activitatea caritativă de anvergură, preluând sarcinile Statului Român pe tema copiilor străzii – el este nevoit să se explice pentru modul său de gândire și pentru lipsa mobilierului și accesoriilor moderne de bucătărie pentru amplasamentele sale din Harghita.

– Nu cred, că în alte județe ar exista controale așa de intimidatoare, cum avem noi în Harghita – spunea cu amărăciune fratele Csaba.Nu se știe dacă are legătură cu acest caz, sau nu, dar în aceste zile fratele Csaba Böjte OFM a primit o donație serioasă din partea unui cântăreț de muzică ușoară din Ungaria: Ákos.

Este vorba de 50 de milioane de forinți. “50 de milioane pentru Fundația Sfântul Francisc din Deva, pentru salvarea copiilor nevoiași”.Și iată, așa, încet cu încetul maghiarii din România își direcționează privirile tot mai mult spre Budapesta, constatând că din București nu poate veni nimic bun.

            Sus