Marţi, 22 Octombrie 2019
Marţi, 22 Octombrie 2019


Kontakt / Marinari români cinstesc memoria grănicerilor secui la Madéfalva (Siculeni)

Marinari români cinstesc memoria grănicerilor secui la Madéfalva (Siculeni)

A delegație a marelui stat major al marinei române condusă de contraamiralul Constantin Ciorobea a fost într-o vizită de mai multe zile în Ținutul Secuiesc. Membrii delegației s-au întâlnit cu reprezentanții autorităților județene și locale din localitățile vizitate, și au depus coroane de flori în cinstea martirilor secui de la Siculeni, precum și în Cimitirul Eroilor din Miercurea Ciuc.

Gestul conducerii marinei militare a fost apreciat de către locuitorii din zonă, mai cu seamă, că marinarii militari au cinstit jertfa eroilor martiri de la Siculeni.În anii 1760 împărăteasa Austriei și regina Ungariei Maria Tereza a încercat să reorganizeze trupele de grăniceri în așa fel încât secuii să își piardă privilegiile multiseculare: în schimbul păzirii granițelor de est a imperiului și participarea la acțiunile militare ordonate de coroană au fost oameni liberi, nu plăteau dări și nu le puteau fi confiscate averile.

În 1764 trimișii scaunelor secuiești s-au adunat la Madéfalva (azi în românește Siculeni, nume primit în anii 1920) pentru a-și afirma dezacordul cu intenția împărătesei. În zorii zilei de 7 ianuarie 1764 trupele imperiale au înconjurat satul, căzând pradă tunurilor mai bine de 200 locuitori și oaspeți din scaunele învecinate, printre victime fiind și femei și copii. Masacrul a fost denumit de către istorici: Siculicidium.În urma acțiunii și a represaliilor ce au urmat mulți dintre secui și-au părăsit locurile natale, stabilindu-se în Bucovina, în satele fondate de către generalul Hadik András: Istensegíts (Țibeni), Fogadjisten (Iacobești), (1776), Hadikfalva (Dornești), Józseffalva (Vornicenii Mari) (1785), Andrásfalva (Măneuți) (1786). Însă urmașii refugiaților secui nici aici nu au avut stare, în 1941 au fost mutați în teritoriile maghiare de la sud de Dunăre, de unde peste cățiva ani, cînd zona a fost atribuită Serbiei, s-au refugiat din nou în Ungaria. O altă parte a refugiaților de după Siculicidium s-au refugiat în satele locuite de maghiarii din Moldova.Totodată marinarii militari și colegii lor de la batalionul de vânători de munte de la Miercurea Ciuc au cinstit și memoria militarilor maghiari, germani și români înhumați în Cimitirul Eroilor din Miercurea Ciuc. Ceremonialul din Miercurea Ciuc a început cu ruga rostită în limbile română și maghiară de un preot ortodox și unul catolic. Contraamiralul de flotilă dr. Constantin Ciorobea a evocat memoria soldaților căzuți la datorie, subliniind, că menirea noastră este edificarea unui alt viitor.Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a apreciat gestul militarilor ca unul de normalitate, subliniind, că trebuie să ne cunoaștem istoria, să ne cinstim eroii, să tragem concluziile adecvate din evenimentele istorice, și prin dialog, prin muncă în loc de circ să ne construim viitorul.
Sus