Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Kontakt / Migrație – teritorii locuite de maghiari și români rămân fără forță de muncă

Migrație – teritorii locuite de maghiari și români rămân fără forță de muncă

Acum o lună au sosit și la noi primii migranți. Neoficial. Oficial vor sosi în următoarele zile, săptămâni migranții din cota repartizată României. Primii sosiți – conform știrilor apărute în presă – au fost 60 la număr, și proveneau din state ca Pakistan, Afganistan, Somalia, Irak și Maroc. Dar putem să ne băgăm mâna în foc, că ceea ce declară sau ceea ce justifică cu documente este purul adevăr?

Această întrebare este justificată, tot prin prisma celor citite prin ziare, precum că autoritățile macedonene confiscă zilnic 150 de pașapoarte siriene false, de la migranți, iar aceste documente ar fi procurate pentru suma de 2-300 de euro din Turcia și alte state tranzitate.Deci au sosit primii 60 de refugiați, iar autoritățile au declanșat procedurile legale pentru trecerea ilegală a frontierei de stat. Refugiații au declarat că au dorit doar să tranziteze România, destinația lor finală fiind țările din spațiul Schengen, unde doresc să se stabilească și să-și găsească un loc de muncă.

Deci acest lot de 60 de persoane sunt primii migranți sosiți în România, dacă nu îi socotim pe aceia, care – tot conform știrilor apărute în presă – s-au rătăcit pe la granița dintre Serbia, Romînia și Ungaria, și s-au trezit în România. Săracii au fost foarte decepționați...

Problematica migranților ne pune un lung șir de întrebări, nu de puține ori cu accente sentimentale. Iar aceste sentimente se situază pe spctrul larg dintre acceptare, simpatie, dorința de ajutorare până la refuz, ură, porniri născute din diferite scenarite. Iar în acest spctru larg toată lumea găsește argumente în sprijinul opiniilor sale.

Zilnic putem citi despre drama refugiaților, despre cauzele care au declanșat nemaiîntâlnitul val de migranți, care au determinat zeci de mii de oameni să lase totul în urmă și să se avânte în lume, despre suferințele îndurate în timpul călătoriei.

Totodată zilnic primim informații despre faptul că transportul migranților a devenit a adevărată industrie, multe dintre localitățile aflate la granița exterioară a Uniunii Europene prosperând în urma acestei afaceri. Și mai auzim și despre faptul precum că migranții sosiți în localitățile mai mari din Serbia, situate în apropierea graniței cu Ungaria ridică sume mari de bani de la ghișeele băncilor sau ale oficiilor poștale. Dacă acești bani au fost puse în conturile lor încă de acasă de către migranți sau sunt bani primiți de altundeva, nu primim informații demne de încredere.

Deci sunt foarte multe întrebări fără răspuns. Ceea ce știm în mod cert este că problema migranților, efectele produse de marea masă de refugiați, precum și rezolvarea acestor probleme au depășit cu mult capacitatea, dorința și posibilitatea de gestionare a problemelor a instituțiilor europene. În lipsa unei politici și practici comune liderii europeni decurg la măsuri adhoc, conform temperamentului, crezului fiecăruia – cu rezultate infime.

După Ungaria au ridicat garduri la graniță Croația și Slovenia, Austria a anunțat suspendarea acordului de la Schengen, reintroducînd controlul la frontiere de stat.În acest context se vorbește foarte puțin despre un alt aspect al migrației: cel al mișcării marilor mase de oameni din Europa Centrală și de Est spre vestul continentului. Auzim despre sate din Moldova în care nu mai trăiesc persoane active, doar copii și bătrâni. Teritoriile locuite de maghiari din Voivodina, Ukraina Subcarpatică sau din Secuime încet-încet rămân fără forță de muncă. Și cu această problemă reală ar trebui să se ocupe cineva!

Deci au sosit și la noi primii migranți, fapt ce ne aduce aminte că ne confruntăm cu aceleași probleme ca restul Europei. Faptul, că nu vor să rămână la noi accentuază diferența economică dintre România și restul Europei. Dar primii migranți au sosit, sunt aici, și mai mult ca sigur vor sosi și alții...

Atunci poate și întrebările puse de mine vizavi de migrația românilor și maghiarilor din țara natală spre Occident – depopularizările de vigoare – vor fi luate mult mai serios înRomânia.


Sus