Marţi, 20 August 2019
Marţi, 20 August 2019


Kontakt / Adevăruri care vindecă


 

În 1910, cca. 30% din românii ardeleni și bănățeni vorbeau limba maghiară și cca. 40% dintre sași și șvabi, datele sunt aproximative, dar cert este că majoritatea nu vorbeau limba oficială aproape deloc. Azi, cca 95% din maghiari și cvasi totalitatea etniilor conlocuitoare vorbesc limba oficială a statului.

În 1910, 53,6% din populația Transilvaniei era alcătuită din români. Transilvania, începând cu anii 1000-1200, funcție de momentul cuceririi de regatul maghiar, a aparținut regatului maghiar, a fost principat independent sub suzeranitate otomană, a fost parte a imperiului austriac, ca mare principat și a fost parte a Austro-Ungariei, iar vlahii, valahii, românii au fost sub 50%, sau chiar sub 40% înainte de 1700, așa că nu prea văd unde e maghiarizarea aceea de care se face atâta caz.

Iată datele oficiale mai recente de la recensăminte... români 54,9% în 1880, 55% în 1900, 53,6% în 1910. Ce mai asimilare!

Respect celor care au luptat și s-au jertift pentru un ideal frumos, unirea cu Regatul României. Din păcate, noi românii ne-am cam bătut joc de acel ideal! Cei care au făcut unirea atunci, se întorc în mormânt când văd ce am făcut noi cu moștenirea lor.

În schimb statul român, mai ales după 1950, chiar a reușit să aducă populația românească a Transilvaniei, de la cca 54% în 1920, la 73% în 2011. În 90 de ani, grație politicii centraliste și omogenizatoare a Bucureștiului, am crescut cu 19% ! Maghiarii nu au reușit în cca 50-60 de ani de dualism, decât vreo 2%!

Să nu mai vorbim de aducerea de moldoveni și olteni cu sutele de mii, de bine ce le era în Vechiul Regat...Să nu mă înțelegeți greșit, e normal să aduci forță de muncă, dar totul trebuie să aibă o limită rezonabilă! Nu are nimeni nimic cu cei nou veniți, dacă se integrează tradițiilor locale. În schimb e normal să critică pe cei care vin cu aere de stăpâni, ca și fanarioții numiți de la Poartă, ca să ne arate ei cum trebuie să ne gospodărim. Se vede cu ochiul liber ce bine se pricep, au dus România acolo unde nu a mai fost de pe vremea turcilor...              Hauptplatz in Cluj-Napoca (Klausenburg, Kolozsvár), 28.10.1916

                                (http://www.europeana1914-1918.eu)


Plus anihilarea sașilor și șvabilor, sute de mii de gospodari și intelectuali, de care România și Transilvania ar fi avut nevoie de 1000 de ori mai mult, decât de toți cei veniți din Regat, în locul lor ! La fel au terminat ce au început alții și cu cele câteva sute de mii de evrei scăpați din genocidul hitlerist.

Foarte mulți români, mai ales cei care nu sunt din Transilvania și Banat, cunosc o istorie parțial mincinoasă, mitizată barbar, bazată pe un ultranaționalism și șovinism bolșevic, care nu le mai permite să vadă adevărul.

Dar noi, cei care simțim urmările pe pielea noastră îl vedem!

Un român verde spunea pe un forum transilvanist... "să nu mai rămână picior de vorbitor de limba română în Ardeal, asta au vrut ungurii..." , absolut patetic.

În schimb noi românii, am reușit să nu mai avem picior de evreu, german, grec, armean, etc., am redus numărul maghiarilor cu vreo 300 000 și pe al românilor cu vreo 4 000 000! Tot înainte tovarăși, spre o Românie omogenizată, ortodoxă și distrusă economic!

Chiar nu pricepeți ce se întâmplă, sau pur și simplu nu vreți să pricepeți? Din ură față de unguri, călcați în picioare orice urmă de adevăr...

Nu sunt un mare fan al dualismului și știu foarte bine cât au suferit din punct de vedere politic românii ardeleni! Dar asta nu mă împiedică să văd, că ceea ce facem noi românii, de 95 de ani încoace, nu este bine și nu este corect!


Sus