Marţi, 22 Octombrie 2019
Marţi, 22 Octombrie 2019


Kontakt / Români și maghiari promovează România la New York... via Aiud (Nagyenyed)

Români și maghiari promovează România la New York... via Aiud (Nagyenyed)

Am gustat din Big Apple împreună cu prieteni vechi.

Unul dintre ei este István Balog, președintele Fundației „Inter-Art” din Aiud (Nagyenyed), celălalt este Orbán S. Katalin jurnalist la Redacția Minorități TVR CLUJ). Pe agenda noastră de presă erau notate trei evenimente: expoziția internațională de artă de la Sediul ONU din New York, care celebra 6o de ani de la aderarea României la Organizația Națiunilor Unite, expoziția personală de pictură semnată Balog István la Casa Maghiară, precum și lansări de carte și expoziție de grafică mică la Institutul Cultural Român din New York.Mă trezesc cu constatarea: iată o poză... o româncă și doi unguri din Transilvania, reprezentând – desigur printre alții, mai importanți – România la New York... La ONU, la Casa Culturală Maghiară, la Institutul Cultural Român din New York… O „ecuație” multiculturală pe cât de naturală, cu atât mai grăitoare despre adevăratele relații dintre români și maghiari în Transilvania.

Dar cine este acest Balog István? Este un pictor și artist vizual din Aiud (Nagyenyed) cu talente duble: artistice și organizatorice. El este președintele Fundației „Inter-Art” (http://www.inter-art.ro/), o fundație de al cărei nume se leagă „spiritul inter-art”, despre care însuși președintele spune:

„Tabăra Inter-Art s-a născut dintr-un vis frumos, s-a conturat și a crescut în inimile unor tineri care au propus la început un proiect. Proiectul a devenit tradiție, iar tradiția un fenomen care a împânzit mapamondul. E greu să inițiezi o tabără în umbra celor consacrate fără să aduci ceva inovator. Așa s-a născut „spiritul Inter-Art”, care a schimbat destinele Aiudului pentru totdeauna, aducându-i o binemeritată titulatură, cea de oraș al artelor. Încet-încet, multiseculara localitate de pe Mureș – având ca emblemă cultural-istorică Colegiul Bethlen Gábor – a ajuns loc de pelerinaj pentru artiștii lumii, un loc unde arta autohtonă se contopește cu cea universală, demonstrând încă odată, că cel mai bun ambasador în lume este cultura.”                        Institutul Cultural Român New York/Inter-Art Aiud (Nagyenyed)

Iată deci, că alături de Kati și István am transmis de la New York materiale informative despre manifestări culturale care promovau imaginea României în lume – fiecare în stilul nostru: István prin artă, noi cu Kati, prin „unde informatice” trans-atlantice.

Fiind prezent în această activitate de promovare a culturii din România și respectatul poet (și apostol al multiculturalității reale) Ioan Hădărig – directorul artistic al Fundatiei „Inter-Art”, și în același timp sufletul (conducătorul) Centrului Cultural Liviu Rebreanu din Aiud (Nagyenyed) –, echipa noastră a devenit „accentuat transantlantico-transilvană”.

Iată credo-ul lui Ioan Hădărig:

“Fenomenul inter-art are la bază câteva repere clasice: implicarea de-a lungul timpului a unor tineri conștienți că pot trăi doar într-o lume cu care trebuie să se identifice cultural; implicarea conștientă și voluntară într-un fenomen care se zidește sub ochii noștri; un fenomen în care zidim idealuri și speranță; un fenomen în care zidim, din când în cînd, propria existență; un fenomen prin care (re)definim arta și cultura. Arta și cultura ca un spațiu al existenței de zi cu zi, arta și cultura ca act al valorii umane.”                         Organizația Națiunilor Unite/Inter-Art Aiud (Nagyenyed)

Era, astfel, o mică Transilvanie în inima metropolei americane, iar ritmul ei era dat de doi aiudeni iubitori de cultură: un pictor – István și un scriitor – Ioan. Desigur, alături le erau prietenii de la Aiud sau de pretutindeni din lume, care au semnat picturile , grafica sau cărțile prezentate aici.
 
                        


Orașul zgârie-norilor avea în aceste momente, pentru mine, un iz românesc, maghiar, haitian (prin Patrick Cauvin Leon - artist plastic din Haiti ), german (prin Viktor Anghius Locker - artist plastic din Germania) și, firește, american (prin Patricia Goodrich-artist plastic și poet din SUA și prin tot ceea ce era în jurul nostru).

Bun găsit Transilvania, la revedere New York!


Sus