Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Kontakt / O nouă „amenințare”: Delegația Transilvaniei, Crișanei, Banatului și Maramureșului

O nouă „amenințare”: Delegația Transilvaniei, Crișanei, Banatului și Maramureșului

Nici nu a dispărut bine de pe „desktop”-ul Corbii Albi materialul prin care aminteam de faptul că regiunile capătă și vor căpăta o importanță din ce în ce mai mare, în detrimentul țărilor (http://corbiialbi.ro/index.php/contact/542-patrie-in-inaltimi-8221-vs-stapani-pe-glie/), și iată, agențiile de presă au lansat o nouă știre în susținerea acestei idei.

Despre ce este vorba? Cu ocazia deschiderii Festivalului Primăvara Românească la Bruxelles, europarlamentarii Emilian Pavel și Victor Negrescu (foto dreapta) au lansat Delegația Transilvaniei, Crișanei, Banatului și Maramureșului pe lângă Uniunea Europeană.Acest proiect este realizat după modelul regiunilor din Franța, Italia sau Spania, al provinciilor din Polonia sau al landurilor din Germania, având importanță datorită faptului că astfel aceste zone vor avea reprezentare directă la nivelul instituțiilor europene. Astfel își vor putea promova mai eficient tradițiile, cultura, turismul, ba chiar își vor putea valorifica mai bine și potențialul economic.

Practic, în privința accesării fondurilor europene, regiunea va putea oarecum ocoli Bucureștiul, deschizând un coridor direct între cele patru regiuni istorice și Bruxelles.

Citind diferitele comentarii vis-a vis de știre, constat cu stupoare faptul că din păcate nu toți înteleg sau vor să înțeleagă faptul că această asociere se face cu scopul relansării europene a zonelor cu pricina, precum și faptul că populația (nu numai cea aflată sub tutela „delegației”) va avea numai de câștigat de pe urma acestui demers. Unii cred chiar că prin lansarea acestui proiect – zic eu, foarte important, dacă nu chiar istoric – se încearcă refacerea Austro-Ungariei, sau cel puțin dejucarea Transilvaniei către Ungaria.

Cei care încă nu au reușit să se debaraseze de gândirea specifică secolelor trecute, văd în toată această poveste o amenințare. O amenințare la adresa Constituției României, a statului român, a siguranței statale, a integrității teritoriale a României.De altfel, chiar unul dintre inițiatorii acestui proiect a declarat pentru TVR: „Foarte mulți au zis că este un demers important, dar și foarte mulți au venit și au zis că facem separatisme. Nicidecum! Noi vrem să ne promovăm pe plan local și regional valorile românești, să vorbim de ce facem bine, de tradițiile frumoase. Nu vrem să mai promovăm mesaje antinaționale, ci să promovăm această regiune frumoasă. Ne dorim ca și celelalte zone din România să se organizeze și îi rugăm și pe ceilalți europarlamentari să se organizeze în regiunile lor sub această formă”.

Dacă o regiune are șansa să prospere, de ce să-i pui piedici? Nimeni nu interzice celorlalte regiuni să urmeze calea bunăstării. Ar fi ca și cum i-ai interzice copilului tău să se ducă să studieze, să se realizeze departe de casă părintească, doar pentru că ești egoist și nu vrei să-ți fie ție rău.

Susțin consecvent și cu fermitate: nu oamenii sunt pentru state, ci statele sunt pentru oameni. La început, când oamenii s-au organizat în triburi, iar mai apoi în diferite comunități sau formațiuni statale, chiar state, au făcut-o cu scopul de a le fi mai bine, nu pentru a servi ca niște sclavi entități abstracte artificiale create de ei înșiși.

De aceea, chiar dacă pare șocant, afirm: eu nu iubesc România, nu iubesc Ungaria, nu iubesc teritorii delimitate de granițe trasate artificial, în sensul dictat de un patriotismul orb și încătușat de naționalism și idei abstracte, ci mai degrabă iubesc plaiurile mele natale, străduindu-mă să pun în slujba acestei „patrii personale” tot ceea ce am mai bun în mine.

Și așa, dacă toți ar face tot ce le stă în putință pentru satul, comuna, orașul sau municipiul, pentru comunitatea în care trăiesc, cu siguranță și regiunea sau statul din care face parte acea unitate administrativă ar prospera pe toate planurile.

În acest mod da, îmi iubesc țara. După părerea mea, așa ar trebui să se manifeste patriotismul secolului XXI. Așa ar trebui să ne iubim cu toții țara.

Sus