Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Kontakt / 10 000 000 pentru al treilea copil – Ungaria lanseză noua sa strategie demografică

10 000 000 pentru al treilea copil – Ungaria lanseză noua sa strategie demografică

Publicarea în Monitorul Oficial din Ungaria a noii legi care privește sprijinirea familiei și a căminului (Családi Otthonteremtési Kedvezmény – CSOK) a devenit în aceste zile principala tema de dezbatere a presei din Ungaria, nu în ultimul rând datorită sumelor neașteptat de mari care pot fi obținute de la stat în cazul cumpărării unei locuințe. Această sumă – la familiile cu trei sau mai mulți copii – ajunge la 10 000 000 de forinți, la care se adaugă posibilitatea unui împrumut de 10 000 000 de forinți cu o dobândă specială.

Legea este încă în faza de digerare a presei și a instituțiilor aferente, astfel presa are timp să realizeze tot felul de investigații și modelări, căutând răspunsuri la multiplele întrebări ridicate de acestă lege interesantă, cum ar fi: efectele legii asupra industriei construcțiilor sau creșterea demografică a Ungariei.Actualmente majoriatatea presei de stânga și liberală vorbește despre cadouri de milioane” plătite familiilor tinere din impozitele cetățenilor Ungariei, dar recunosc în aceași timp noutatea și importanța acestei legi. Unele portaluri critică guvernul Orban pentru anumite ambiguități ale acestei legi complexe, atenționând de exemplu societatea despre caracterul discriminativ al acelor aliniate care stârnesc sentimente de frustrare în familiile tinere (sub 40 dea ni) fără copii.

Presa de dreapta face deja legături dintre strategia pro-familie a guvernului FIDESZ – o strategie zgomotoasă, ajungând adesea la marginea retoricii colocviale – și vestea conform căreia în acest an în Ungaria s-au născut mai mulți copii decât în anul trecut.

Presa de dreapta discută pe larg ultima ciocnire” pe această temă pro-familială” a FIDESZ-ului cu opoziția firavă stânga-liberală, care s-a desfășurat la nivelul industriei de spectacole, unde popularul cântăreț Ákos a fost privat de o sponzorizare din partea unei firme multinaționale pentru faptul că într-un interviu a definit prea conservativ” rolul femeii în societatea modernă.Ákos fiind amendat” de multinațională, guvernul FIDESZ a luat o poziție de solidaritate spectaculoasă față de cântăreț, anulând (!) contractele guvernamentale cu multinaționala respectivă.

După aceste preludii” este de înțeles că societatea maghiară se arată foarte interesată de această lege. După unii analiști, Ungaria de decenii nu avea o strategie așa de interesantă și pragmatică la nivel demografic-familial. După primele calcule, mii de familii tinere doritoare de locuințe proprii ar putea să înceapă demersurile pentru aceste sume CSOK.

Legea clarifică zeci de situații aparte, cum ar fi familiile care nu au copii, dar se angajează să facă acești copii (3) în zece ani, până la acele familii care vor să adopte copii. Este interesantă și posibilitatea de a clădi prin forțe proprii locuința, în acest caz putând fi recuperat TVA-ul în valoare de 5 000 000 de forinți.

Portalul liberal index.hu – conform datelor primite de la ministerele de resort – calculează cu mai multe mii de locuințe noi, ceea ce ar însemna un șoc pozitiv industriei de construcții. Dat fiind faptul că și pentru renovările și măririle locuințelor existente se dă sprijin din partea statului – inclusiv pentru cumpărarea locuințelor folosite –, sunt așteptate mișcări imobiliare” de mare anvergură.

Ceea ce este însă primit cu dubii de presa stângă-liberală și de dreapta așișderea, este efectul acestei legi asupra tinerilor căsătoriți cu copii mici plecați în UE la lucru. Deși și ei ar avea posibilitatea de a obține aceste sume CSOK de la stat, nimeni nu crede că legea ar face minuni la acest nivel.Sus