Duminică, 17 Noiembrie 2019
Duminică, 17 Noiembrie 2019


Kontakt / „Cum au ridicat ungurii fotbalul românesc…”

„Cum au ridicat ungurii fotbalul românesc…”

Anul 2015 a fost un an care a adus și pe calea sportului pași în direcția reconcilierii reale dintre majoritatea românească și minoritatea maghiară. Mă refer în acest caz nu numai la arbitrii care au curajul să întrerupă meciurile în care spectatorii fac atmosferă de „noapte de cristal”, înstigând la schimbarea forțată a compoziției etnice a unor regiuni („Afară cu ungurii din țară...”), ci și la acei ziariști care s-au săturat de primitivismul naționalist care domină sportul din România, și merg tot mai deciși pe calea informării, a analizei și explicării fenomenelor greu inteligibile pentru cititorii neavizați, evitând spectaculos ațâțarea sentimentelor ostile față de maghiari.

Un astfel de articol se găsește acum pe masa sociologilor afiliați cu Corbii Albi – un articol sportiv care este comparat de unii sociologi cu tezele revoluționare ale istoricului Lucian Boia vizavi de necesitatea aerisirii istoriei României. Articolul este semnat de Matei Udrea, a apărut în Prosport (www.prosport.ro) și este intitulat: Ce trebuie să nu uităm când le dorim "moarte bozgorilor" | Cum au ridicat ungurii fotbalul românesc: de la Baratki la Bölöni, de la Petschovschi la Ienei, de la Dobay la Sătmăreanu. România le datorează maghiarilor stilul de joc și pasiunea pentru dribbling.

Articolul se poate citi AICI.

Iată câteva subtitluri: Echipa României la prima ediție a Cupei Mondiale: cinci maghiari, trei români, doi germani, un evreu; Vedetele României: Istvan Dobay, Gyula Baratky, Joszef Petschovschi; Golgheterul all-time al României timp de 60 de ani: Gyula Bodola. Cel mai selecționat tricolor până în 2000: Laszlo Boloni

Citez din articol:

“E greu de spus azi cum ar fi arătat fotbalul românesc dacă maghiarii nu l-ar fi îmbogățit, susținut, înfrumusețat așa cum au făcut-o în ultimii 95 de ani. Poate că România și-ar fi început cu o victorie palmaresul internațional și fără golul lui Ferenc Ronay pe 8 iunie 1922, primul din istoria tricolorilor, și echipa noastră ar fi câștigat oricum la Belgrad, cu eterna rivală Iugoslavia, celebra Cupă de Aur. Poate că România ar fi învins Peru pe 14 iulie 1930, în debutul la Cupa Mondială, și fără golurile lui Adalbert Deșu și Nicolae Kovacs. Poate că, dacă n-ar fi existat Emerich Dembroschi, altcineva ar fi înscris contra Greciei în acel 1-1 de pe 16 noiembrie 1969, în meciul de a fi sau a nu fi din nou la Mondiale după 20 de ani, și cei 100.000 de români înghesuiți pe „23 August“ ar fi trăit evenimentul oricum bucuria unei generații. Se prea poate ca România să fi învins campioana mondială Italia și fără torpila lui Boloni din minutul 24 al legendarului meci din 16 aprilie 1983, cel care a împins echipa noastră pentru prima oară spre un turneu final al Europenelor”.Sursă colaj - http://www.prosport.ro/sport-life/special/uitam-le-dorim-moarte-bozgorilor-au-ridicat-ungurii-fotbalul-romanesc-baratki-b-l-ni-petschovschi-ienei-dobay-satmareanu-romania-le-datoreaza-maghiarilor-stilul-joc-pasiunea-dribling-14915121


Pentru maghiari este o mare bucurie apariția acestui articol, deoarece este o adevărată piatră de hotar în normalizarea retoricii legate de fenomenele conviețuirii. Vorbesc de retorică și atitudine, deoarece a striga „Afară cu ungurii din țară...” nu este un simplu slogan antimaghiar la care lumea bună spune „asta e, la stadioane se strigă multe”, ci o instigare, care se poate încadra oricând la capitolul „tentativă de epurare etnică” în cadrul legilor internaționale.

Dar să ne întoarcem la articol, care se încheie în felul următor:

„Ceea ce știm cu certitudine este că Ronnay și Bodola, Baratky și Boloni, Petschovschi și Ienei, Dobay și Sătmăreanu, Covaci și Dembroschi au existat cu adevărat. Au făurit momente memorabile, au scos în stradă România, au calificat naționala la Europene și Mondiale, au câștigat Cupa Campionilor, au adus fericirea și mândria în case reci când nimic nu părea să poată face acestă minune. Suporterii prezenți azi pe stadioanele României au fost aduși acolo, poate chiar fără să știe, și de ungurii și nemții și evreii care au jucat cu tricolorul pe piept.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sursă: http://www.keepcalm-o-matic.co.uk/p/afar%C4%83-cu-ungurii-din-%C5%A3ar%C4%83/
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Pe stadioanele României au reapărut, după întâmplările de la 1 decembrie, strămoșeștile scandări "moarte bozgorilor" și "afară, afară/cu ungurii din țară". Autorii "urărilor" par să fi uitat că le datorează ceva, unii ar spune mult, celor cărora acum le doresc moartea sau, măcar, evacuarea din istorie”.

                                                                             ***

Articol superb. Aș adăuga însă și lista numelor ungurești scrise corect, pentru acei cititori care vor să știe mai multe despre ei, căutând pe Google. Rónai István, Bodola Gyula, Barátky Gyula, Pecsovszky József, Jenei Imre, Bölöni László, Dobay István, Szatmári Sándor, Kovács István, Dembrószky Imre, Dezső Béla, Gutmann Béla.
Sus