Duminică, 15 Decembrie 2019
Duminică, 15 Decembrie 2019


Kontakt / Concertul anual de Crăciun de la Cluj – tineri ortodocși și reformați pe aceeași voce

Concertul anual de Crăciun de la Cluj – tineri ortodocși și reformați pe aceeași voce

Apropiindu-se de Crăciun s-a organizat renumita întâlnire dintre tinerii Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca și tinerii Bisericii Reformate de pe strada Kogălniceanu. De data aceasta evenimentul a avut loc la Biserica Reformată de pe strada Kogălniceanu din vecinătatea Liceului Reformat și a Colegiului Emil Racoviță în data de 14 decembrie 2015, la ora 18.00. Acest eveniment este organizat concomitent, într-un an în Catedrala Ortodoxă și în următorul în Biserica Reformată de pe strada Kogălniceanu.În biserică s-au adunat sute de oameni să audă colindele corului reformat și ortodox. Tinerii din cor au repetat săptămâni în șir, pentru a reda colindele într-o atmosferă feerică, asemenea unui cor de îngeri în prag de sărbători.

Publicul a ascultat colinde în limba română și în limba maghiară și parcă vrăjit de atmosfera Crăciunului, publicul cânta unele colinde împreună cu tinerii din cor. Un eveniment magic, un eveniment de sărbătoare, un eveniment în taina Sfântului Crăciun – aceasta a fost întâlnirea corului ortodox cu cel reformat. O întâlnire creștină, o sărbătoare de suflet.
 


Cele două coruri au oferit publicului cel mai frumos cadou, din inimă: cântecul lor, mesajul lor despre nașterea lui Mesia, colinde pline de bucurie, interpretate sub îndrumarea celor doi profesori dirijori de cor: Pr. Prof. Dr. Stanciu Petru și Dr. Székely Árpád.Această întâlnire a celor două coruri reprezintă a 23-a ediție. Prima întâlnire a avut loc în anul 1993 în liceul teoretic Brassai Sámuel în 14 decembrie cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului și Csiha Kálmán, episcopul reformat al Transilvaniei. Dirijori ai celor două coruri erau aceeași: Székely Árpád și Pr. Prof. Dr. Stanciu Petru. Director al Seminarului Teologic Ortodox era Pr. Prof. univ. Dr. Nicu Dumitrașcu.Cuvintele Înalt Preasfințitului Andrei Andreicuț, Mitropolit al Clujului au mișcat profund publicul. El a spus publicului câteva lucruri importante despre Crăciun. El a subliniat faptul, că într-o lume cu atâtea probleme nașterea Domn lui Iisus Hristos ne unește, ne înfrățește. Totodată a vorbit despre importanța regăsirii rădăcinilor creștine, și ce înseamnă acest lucru pentru lume.

Kató Béla, episcopul reformat al Ardealului a introdus publicul în taina sensului spiritual al sărbătorilor, nu o sărbătoare oarecare, ci cel divin față de om.Evenimentul a fost organizat de către Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca și Liceul Reformat din Cluj, la Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu.

Concertul celor două coruri reunite este organizat în fiecare an, în preajma Crăciunului.

Anul viitor concertul celor două coruri va avea loc la Catedrala Ortodoxă din Cluj-Napoca.
Sus