Marţi, 10 Decembrie 2019
Marţi, 10 Decembrie 2019


Kontakt / Opera Maghiară din Cluj și cultura spectatorilor din Iași

Opera Maghiară din Cluj și cultura spectatorilor din Iași

Parafrazându-l pe Madălin Guruianu care se întreba pe portal retoric „Interesează pe cineva ceva pozitiv din Secuime?” (http://corbiialbi.ro/index.php/contact/490-intereseaza-pe-cineva-ceva-pozitiv-din-secuime/)  întreb și eu: interesează pe cineva ceva pozitiv din Romania ?Ardeleni ați auzit să se fi întâmplat ceva frumos în Moldova în ultimii ani? Moldoveni ați auzit să se fi întâmplat ceva frumos în Ardeal în ultimii ani? Nimic, doar violențe, violuri, furturi și ură! Nu mai spun că nu aflăm nimic despre ce se întâmplă frumos în jurul țării noastre! Nu înțeleg de ce?

Este drept ca știrile bombă „se vând" mai bine dar interesează pe cineva și calitatea „cumpărătorilor"?

Dar de cei care vor cultură se mai ocupă cineva? A fost în Iași acum câteva săptămâni Festivalul operelor naționale la care o bună parte a premiilor a fost luată de Opera Maghiară din Cluj, câți sunt informați despre asta ?

Demnitatea managerului maghiar Gyula Szép, de la Cluj ca și sobrietatea și cultura spectatorilor din sala Teatrului Național Vasile Alecsandri din Iași sunt modele de interacțiune culturală între două instituții de cultură diferite dar apropiate în același timp.

La fiecare premiu primit domnul Gyula Szép a vorbit și a mulțumit și în limba română și în limba maghiară, aplaudat cu o deosebită căldură de spectatori. Un lucru normal, o atitudine normal – normalitate care nu se reflectă în mass media noastră.

Am uitat să ne bucurăm, am uitat să fim normali , vedem doar adversari peste tot: români moldoveni-români ardeleni-secui sau /și maghiari nu fac altceva decât să caute paiul din ochiul celuilalt fără a vedea bârna din propriul ochi! Cred că a venit vremea să ne trezim și să vedem frumosul din jurul nostru care slavă Domnului există cu prisosință de la Iași la Budapesta și invers!


Sus