Miercuri, 11 Decembrie 2019
Miercuri, 11 Decembrie 2019


Kontakt / Interesează pe cineva ceva pozitiv din Secuime?

Interesează pe cineva ceva pozitiv din Secuime?

A trecut Ziua Națională a României în Secuime. Ne-a ferit Dumnezeu și de data asta. Nu știu până când. Dar mai ales nu știu de ce? Chiar merităm? Nu m-aș grăbi prea tare cu răspunsul, fie el pozitiv sau negativ... și sunt multe aspecte la care merită să ne gândim... mai ales la cauze, nu doar la efecte...

Aștept cu interes urmările diverselor acțiuni petrecute în ultima vreme, dar nu pot să nu observ că nimeni n-a fost interesat de unul dintre cele mai faine lucuri care s-au întâmplat pe 1 Decembrie la Sfântu Gheorghe.                                                           Foto: covasnamedia.ro

Vă puteți imagina sau nu, mai degrabă nu, după cum vedeți relatările din media națională, dar la Sfântu Gheorghe s-a inaugurat un sediu de teatru. Un teatru de limbă română. Andrei Mureșanu” se numește și funcționează de mai bine de 25 de ani. Pe 4 decembrie a avut loc și primul spectacol la noul sediu, iar pe 16 decembrie va avea loc premiera unui spectacol în regia lui Radu Afrim, cel care e angajat de aproape 15 ani la această instituție. Sediul teatrului este în vechiul cinematograf al orașului, renovat de către autoritățile locale și va găzdui și două săli de cinema, aflate destul de aproape de finalizare.

Oameni buni, ați citit undeva știrea asta în media națională? Interesează pe cineva?

Un primar de la UDMR, impulsionat” desigur de cererile consilierilor români, printre care am fost onorat de către cetățeni să mă număr în ultimii 7 ani, a dat în folosință un sediu în Sfântu Gheorghe, pentru un teatru de limbă română.

Nu prea se încadrează în peisaj, nu?

Nu prea se potrivește cu ce auziți constant din zona noastră, nu?Dar ce, ați avut prea des ocazia să auziți că tot la Sfântu Gheorghe sunt 3 teatre de top – de limbă maghiară, de limbă română și de mișcare, sau că organizăm cel mai mare campionat de dezbateri academice pentru liceeni din Europa, sau că avem câteva festivaluri de teatru internaționale, sau că un cor din Sfântu Gheorghe a câștigat olimpiada națională, sau că echipa de baschet feminin domină competițiile interne în acest sezon și are același căpitan de echipă ca și Naționala României, sau că avem un campion național la tenis în scaun rulant, sau că am avut un tânăr într-o finală de Campionat Mondial de Debate, sau altul care a câștigat medalia de aur la Olimpiada Mondială de Fizică, sau că avem de zece ani unul dintre cele mai faine festivaluri multiculturale - Povestea din Ajun / Karácsony Meséi...Știu domni importanți”, de la București și Budapesta, dar și de prin alte părți, cum să facă să nu le vedeți pe toate acestea... din păcate.

Optimist cum sunt, chiar cred că la un moment dat, mai devreme decât cred unii cu mintea înfierbântată de naționalisme desuete, se va ajunge la acea masă critică plină de normalitate și empatie, formată din români și maghiari deopotrivă.

Cu speranța că ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI BUNI!


Sus