Miercuri, 11 Decembrie 2019
Miercuri, 11 Decembrie 2019


Kontakt / Anul acesta am decis să nu mai fiu român de 1 Decembrie…

Anul acesta am decis să nu mai fiu român de 1 Decembrie…

Ziua Națională a României este 1 Decembrie. La 1 Decembrie 1918 s-a consfințit la Alba Iulia unirea Transilvaniei cu România. Nationaliștilor care denaturează această zi, le reamintesc ce s-a spus în Rezoluția de la Alba Iulia:

„Adunarea Națională proclamă următoarele: Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, ADMINISTRA și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc."Ziua Națională ar trebui să fie motiv de bucurie pentru toți. Indiferent de etnie, rasă sau religie. România a avut de-a lungul timpului diferite date ca zi națională. În general mai toate țările serbează ziua națională de ziua independenței. Oricare ar fi însă ziua națională, extremiștii găsesc un motiv și fac din această zi una a naționalismului găunos, al falsului patriotism, bazat pe ură, pe discriminare și șovinism.

„Moderații'' care se vor intelectuali duc mii de steaguri tricolore, pentru, spun ei, a fi alături de frații lor români, napăstuiți în Ținutul Secuiesc, să nu se simtă singuri. Campania lor e numită „Români pentru români''.

Ce„uită'' ei este că in România există pe lângă etnia românească și maghiari precum și alte naționalități.

O organizație extremistă, care mai nou e și partid politic, de asemenea și-a făcut un obicei ca de ziua națională să meargă în Ținutul Secuiesc la Sfântu Gheorghe, acolo unde românii sunt minoritari pentru – spun ei –, a fi alături de românii ostracizați de majoritatea maghiară.

Ei vin într-un oraș, mărșăluiesc pe străzi și își strigă frustrările, înjurând, amenințând; toate astea făcându-le fluturând steagul României. Este o ofensă adusă simbolurilor naționale, să te comporți ca un golan având steagul României în mână. Nu pot accepta populismele, naționalismul primitiv și nu pot să fiu de acord atunci când partide extremiste se folosesc de Ziua Națională ca pretext pentru a mai arunca o injurătură ori o amenințare, a instiga la ură etnică la adresa altor cetățeni români de alte etnii.Sfântu Gheorghe este un oraș în care etnicii maghiari sunt majoritari. Sunt însă oameni toleranți, lasă an de an în orașul lor niște oameni fără respect și fără educație, să îi amenințe și să-i înjure la ei acasă, pe străzile lor. Nu pentru că ar fi lași, nu pentru că le-ar fi frică, ci pentru că sunt curajoși. Nu poți lupta împotriva intoleranței cu intoleranța, împotriva violenței cu violența.

Educația, inteligența, sunt cele mai tari arme împotriva extremismului. E vremea să ne maturizăm, să nu ne mai batem în steaguri, care-i mai mare, care are mai multe. Ziua Națională, n-are de-a face cu etalarea drapelelor pe sub nasul altora în mod ostentativ.Anul acesta nu am să mai port tricolorul în piept ca în alți ani. Anul acesta am decis să nu mai fiu român de 1 Decembrie; nici maghiar, nici sas și nici vreo altă etnie. Anul acesta de 1 Decembrie sunt simplu om! Anul acesta sunt ceea ce reprezintă orașul Sfântu Gheorghe (și nu doar Sfântu Gheorghe ci multe alte sate și orașe asemănătoare ale Transilvaniei în care există de sute de ani două sau trei etnii diferite): diversitate, bună înțelegere, toleranță, respect pentru toți, indiferent de etnie.


Sus