Joi, 21 Noiembrie 2019
Joi, 21 Noiembrie 2019


Kontakt / Iuliu Winkler și instaurarea unui climat nou de comunicare

Iuliu Winkler și instaurarea unui climat nou de comunicare

După atentatele de la Paris relațiile interculturale, ca și liantele unei societăți moderne și viabile au primit o altă dimensiune. Acesta se datorează printre altele și realității conform căreia teroriștii din Paris au avut cu toții cetățenie franceză și belgiană, tineri care reprezentau a doua sau a treia generație a unor familii emigrante de religie musulmană. Decizia lor de a adera la organizații teroriste arată clar că lipsa unei comunicări reale, fără ipocrizie între comunități care diferă din punct de vedere cultural poate duce la conflicte sociale serioase.

Această nouă viziune de a repune în lumina reflectoarelor comunicația ca atare – cu valențele sale informaționale, interetnice și culturale – a constituit baza unui proiect aparte prin originalitatea sa realizat de eurodeputatul european UDMR Iuliu Winkler în cadrul plenului Parlamentului European din Strasbourg, perioada 23-26 noiembrie. În cadrul proiectului eurodeputatul a invitat cinci ziariști maghiari și cinci români la Starsburg, pentru a studia liber relațiile interetnice și interculturale nou formate după atentatele de la Paris.


 
Cei care cunosc activitatea eurodeputatului și concepția lui despre conviețuirea româno-maghiară – izvorâtă printe altele din realitățile trăite în regiunea sa natală Hunedoara (o zonă unde maghiarii trăiesc în comunități rispite, colaborând strâns cu românii) – nu s-au mirat mult de decizia politicianului de a invita ca eurodeputat UDMR nu numai ziariști maghiari la Strasbourg, ci și români.

Este arhicunoscut că Iuliu Winkler are în echipa sa nu numai asistenți maghiari, ci și români, formând astfel o echipă puternică, cu rădăcini multiple transilvane.

Una dintre asistentele eurodeputatului este Roatiș Emilia-Elena, iar unul dintre stagiarii săi se numește Tudor Fabian, un tânăr român despre care corbiialbi.ro a și realizat un scurt reportaj (http://corbiialbi.ro/index.php/contact/482-in-ce-limba-ne-jucam-de-a-baba-oarba/).

Una dintre invitate la această experiență jurnalistică era Camelia Cotoară (vezi foto jos), reporter la Antena 1 Deva.

– Îl cunosc pe Iuliu Winkler de mai bine de două decenii. Ce m-a impresionat la el prima dată când ne-am cunoscut au fost serioziatatea, clarviziunea și o deosebit de bună comunicare, calități pe care le are și în prezent, și pe care le respect, chiar dacă între timp a fost și ministru iar acum ne reprezintă cu onoare în Parlamentul European – îmi spune Camelia pe coridorul Parlamentului European.

– Dacă înțeleg bine, tu îl consideri deputatul tău, deși el reprezintă maghiarii, cel puțin în definiția partidului său UDMR. Sau numai eu văd aici o anumită contradicție?

– Pentru mine Iuliu Winkler este un reprezentant al regiunii de unde provine. Eu trăiesc în regiunea respectivă, deci el mă reprezintă și pe mine. Nu sunt unguroaică, dar așa simt, că mă reprezintă...
                                                                        
                                                                          


                                                                          ***

În cadrul mesei rotunde ținute în sala EPP, corbiialbi.ro a întrebat eurodeputatul de bazele ineficienței comunicației româno-maghiare.

– Comunicarea româno-maghiară șchioapătă pe fondul necunoașterii reciproce, a suspiciunii implantate, datorită educației și nu în ultimul rând al tabuurilor. Noi maghiarii ar trebui să explicăm mai mult și cu mai multă răbdare rolul nostru în clădirea societății din România. Se știu foarte puține lucruri despre noi. Majoriatatea informațiilor despre maghiari sosesc din presă, nemoderate. Să nu uităm că elevii români nu prea învață nimic despre maghiari. Să ne gândim că elevul maghiar începe din clasa a 5-a să învețe despre universul cultural român, ajungând în clasa a 12-să dea examen de Bacaleurat cot la cot cu tinerii români.

Tinerii români însă primesc primele informații despre maghairi nu în cadru oficial, moderat de sistemul comunicațional din învățământ, ci pur și simplu din televizor... Aici putem observa deja un clivaj. O altă problema este tematica tabuurilor. Sunt lucruri care trebuie discutate și atunci, dacă sunt neplăcute.Nu poți conviețui cu o altă comunitate națională dacă sunt tematici despre care nu se poate vorbi... O altă problemă este bunăvoința și capacitatea de a înțelege ceea ce spune celălalt. Dacă persistă în comunicația româno-maghiară tabuuri care periodic își fac rondul înstigator în societate, nu prea o să evoluăm... De aceea am invitat și jurnaliști români și maghiari la Strasbourg, ca să vadă și ei, ce responsabilitate are și presa în a dezamorsa tensiunile care apar în cadrul conviețuirii. Dacă ne place, dacă nu, atentatele din Paris au prescris regulile jocurilor conviețuirii generale ale umanității.
                                                                                
                                                                            ***

Jurnaliștii români și maghiari au realizat interviuri și reportaje la plenara Parlamentului European de la Strasbourg, ascultând cu mare atenție alocuțiunile europarlamentarilor, care încercau să dea răspunsuri la problemele amintite, adică instaurarea unui climat nou de comunicare, valabil pentru lumea întreagă.

Sus