Sâmbătă, 16 Noiembrie 2019
Sâmbătă, 16 Noiembrie 2019


Kontakt / Academiile de viață și de box a franciscanilor – fenomenul Böjte Csaba

Academiile de viață și de box a franciscanilor – fenomenul Böjte Csaba

Vizitând centrul din Deva a Fundației Sfântul Francisc, ascultând-o pe Cecilia Palkó, directorul economic, despre acest miracol european contemporan, nu există om pe lumea aceasta să nu iasă pe porțile centrului fără a nu simții nevoia de a regândi concepția proprie despre viață și viitorul omenirii. Zeci, sute, mii de copii nevoiași din Transilvania își regăsesc locul lor în societate datorită acestei asociații fondate de franciscani, condusă de unul dintre cele mai populare și stimate personalități din această parte a Europei: Csaba Böjte OFM. Datorită acestui „institut miracol” – care are în Transilvania peste 45 de centre de plasament, centre de zi pentru copii nevoiași și 40 de unități cu programe de învățătură/timp liber – sute de minori își schimbă anual statutul trist de „copil de stradă” sau „copil agresat familial” în cea de „copil iubit” care primește hrană, posibilitate de a învăța, și șansa unică de a fi iubit de cineva. Actualmente peste 2000 de copii se consideră în România „copiii Fratelui Csaba”.– Părintele Csaba nu este acasă, deoarece zecile de centre pe care le administrează nu prea îi lasă timp liber – ne explică Cecilia Palkó în sufrageria centrului de la Deva. – Cele 80 de centre cu cele 80 de feluri de probleme îi umple ziua... Să vă enumăr câteva dintre centrele noastre. Centrul de zi „Páli Szt. Vincze” funcționează din anul 2011 în comuna Ciumani, aici fiind educați și ocrotiți in prezent 20 de minori cu vârsta între 5-16 ani. Această unitate oferă protecție copiilor din comună, care provin din familii dezorganizate sau /cu situație materială precară. Centrul de zi a fost acreditat prin Decizia nr.200/28.09.2012 a Comisia de Acreditare a Furnizorilor de Servicii Sociale a județului Hunedoara și licențiate prin Decizia nr.400/08.10.2015 de catre Ministerul Muncii Familiei Protectiei Sociale și Persoanelor Vârstnice.

Este un serviciu de protecția copilului, care are drept scop prevenirea abandonului școlar, oferind în acest sens copilului tot ce are nevoie pentru a se dezvolta, lucru ce în condițiile de acasă nu ar fi posibil. În acest sens asigură copilului îngrijire pe timpul zilei, educație, recreere-socializare, dezvoltarea deprinderilor de viață, formarea autonomiei personale, activități de sprijin și consiliere pentru părinți. Totodată, copii se întorc acasă în fiecare seară, astfel menținându-se legătura permanentă cu familia naturală.De exemplu Centrul de zi „Árpádházi Szt.” funcționează din anul 2011 in comuna Remetea, satul Ciutac, aici fiind educați și ocrotiți în prezent 22 de minori cu vârsta între 5-16 ani. Această unitate oferă protecție copiilor din comună, care provin din familii dezorganizate sau /cu situație materială precară. Centrul de zi „Márton Áron” funcționează din anul 2011 in comuna Sandominic, aici fiind educați și ocrotiți în prezent 38 de minori cu vârsta între 5-16 ani… Să le enumerăm pe toate? – mă întrerupe bine dispusă Cecilia Palkó.

– Ați enumerat 3 din cele 49 de instituiții administrate de Fundația Sfântul Francisc. Dacă ați avea numai aceste 3 instituții care salvează și „resetează” vieți tinere puse la pământ de soartă, ar fi de ajuns să fiți stimați și pomeniți cu stimă în toată România. Dacă mă gândesc însă că în această listă ar mai urma încă… 46 de centre, și încă 40 de unități „after school” pe care le sprijiniti, mă simt nevoit să pun întrebarea transcendentă: stăm în fața unui miracol?

– Prima dată să vorbim de partea mai lumească a lucrurilor – zâmbește Cecilia Palkó. – Începuturile… Fundația desfășoară o activitate susținută în domeniul asistenței sociale din anul 1993 constând în: identificarea copiilor aflați în situații de risc social, oferirea în cadrul instituțiilor a condițiilor unei vieți normale (asigurarea hranei, cazării și a unei educații în spirit creștin) în grupe de familii sociale, ajutorarea familiilor din care provin copiii pentru facilitarea reîncadrării lor în familia naturală.Aș mai adăuga: sprijinirea tinerilor absovenți de liceu sau de studii superioare în integrarea lor în societate.Beneficiarii sunt selecționați la cererea părinților, rudelor. În instituțiile de asistența socială beneficiarii sunt cuprinși între vârsta de 3 și 18 ani. Beneficiarii sunt selectați după cererea părinților luându-se în considerare gradul de risc sau a nevoilor sociale. Asigurăm copiilor: rechizitele școlare, îmbăcămintea și încălțămintea necesară, masă de trei ori pe zi. Principiile de educație sunt bazate pe educație creștină, urmărind ca fiecare copil să devină un adult cu spirit de conștiinciozitate și credință.

– Aici în centrul din Deva am văzut și o sală de box…Rar vezi în lume mănăstiri cu academii de box…

– Da, aici la Deva am înființat pentru copii nevoiași un club de box, care a primit numele de „Academia de Box Sfântul Francisc” – ne spune zâmbind larg Cecilia Palkó. – Trebuie să știți că la noi timpul liber are un aspect semiorganizat.Copii merg la antrenamente, urmează cursuri, citesc, merg la activități culturale și fac sport. Boxul a devenit un sport iubit aici în umbra mănăstirii. Copii provin mai ales din împrejurări mai puțin liniștite: strada, familii agresive… Astfel boxul pare a fi pentru ei nu numai o descărcare sănătoasă a energiilor trecutului ci și o modalitate de a învăța un sport nobil, având antrenori cunoscuți. Acum de exemplu copii fac antrenamentul la „fără frecvență”, deoarece antrenorul lor din Ungaria este legat temporar de pat, așa că instrucțiunile vin prin skype… Și băieții și fetele fac box. La concursuri sunt și meciuri „mixte”. De exemplu Alexandra este lăudată mult de antrenor, și îi este permis să se bată în ring cu băieții…

– Toate centrele au „academii de box”?

– Nu. Trebuie să menționăm că nu toate centrele ale noastre sunt la fel. Avem centre rezidențiale de exemplu (Salonta, 72 de minori; Petroșani, 83 de minori; Deva, 92 de minori). Avem centre de zi (Ocna de Sus, 18 minori, comuna Satu Mare 35 de minori, etc). O altă formă de activitate protectoare o reprezintă Casa de tip familial (Rimetea, 28 de minori, Ghimeș Făget, 17 de minori, etc). sau Locuința protejată/cămin, cum ar fi în Miercurea Ciuc, cu 78 de tineri… Această unitate „Sfântul Ștefan” funcționează din anul 2009 in Miercurea Ciuc, aici fiind educați și ocrotiți in prezent 78 de elevi în vârstă de 14-20 ani, totodată sunt unități “after school”care funcționeaza în subordinea școlilor din localitate dar sunt sprijiniți atât material cât și moral de catre Fundația Sf. Francisc.– Să știți că eu încep să mă pierd în a identifica „casele Fratelui Csaba”. Sunt impresionat… Dvs. nu vă pierdeți în „lista” asta lungă? Părintele Csaba cum de identifică așa ușor atâtea și atâtea case, cămine, centre de zi?

– Părintele Böjte Csaba este un om deosebit… Iubește foarte mult copiii, dar – ca și Sfântul Francisc – are o stimă deosebită și față de natură. Aici de exemplu, în curtea mănăstirii din Deva, unde vorbim acum, toate plantele – arbuști și arbori – au fost plantate de el. Să știți că noi nu avem voie să rupem nici o creangă uscată de pe „copacii lui”. Îi „raportăm”, apoi el vine cu foarfeca lui specială, și taie, curăță copacii și arbuștii…

– Mă gândesc că această echipă de pedagogi și consilieri sociali condusă de franciscanul Böjte Csaba OFM este „recrutată” mai greu, deoarece nu oricine poate să se acomodeze cu acest stil de a trăi și a ajuta pe alții. Greșesc?

– Suntem conștienți că pentru atingerea scopului nostru educațional, avem nevoie de o echipă competentă, pregătită, având credință în Dumnezeu. Pentru formarea colegilor organizăm schimburi de experiență și cursuri de fomare profesională. Anul acesta schimbul de experiență a fost organizat în luna februarie, tematica întâlnirii fiind Spiritul Creștin în Educație. Am invitat reprezentanți de seamă din Ungaria și din țară. În afară de cursuri încurajăm colegii noștri să se încrie la cursurile diferitelor facultăți și cursuri profesionale - încurajarea fiind nu numai morală ci și materială.

– Ne-am întâlnit cu copii în fața mănăstirii, care așteptau să vină motocicliștii… Vorbeau de sute de motocicliști…

– A, știu la ce se referă copii noștrii din Deva. Dintre sprijinitorii noștrii de peste hotare se găsește și un mare club de motocicliști din Ungaria. Ei vin la noi cu multe ajutoare… Sosirea lor în fața mănăstirii este un show uriaș…Copii sunt „serviți” de motocicliști: sunt duși încoace și încolo cu aceste motociclete impresionante, cu căști colorate, cu un zgomot asurzitor… În sufragerie, vis-a-vis de cruce se găsește fotografia unui prieten motociclist decedat, la înmormântarea căruia era interzis să aduci flori, ci se colectau bani, pentru ca suma adunată să fie donată copiilor noștrii care visează la o viața mai bună, liberă, plină cu iubire și… cu supermotociclete în garaj…

– După atâtea realizări îmi vine greu să vă întreb de planuri…

– Ca planuri de viitor instituția noastră dorește să poată rezolva toate cazurile sociale și toate nevoile copiilor defavorizați și familiilor acestora... Da, ați auzit bine: toate…Sperăm, că pe viitor să putem răspunde și mai bine nevoilor oamenilor săraci în slujba cărora ne-am închinat energia, timpul liber și alte sacrificii, toate acestea în schimbul unei depline satisfacții morale și profesionale.Suntem convinși că munca și efortul pe care îl depunem în creșterea și educarea copiilor este o muncă rodnică și că acești copii se vor integra în societate fiind exemple pozitive pentru alți copii marginalizați. Mulțumim tuturor acelora care prin diverse mijloace ne sprijină, sponsorizează sau îndrumă!

– Cum putem să sprijinim acești copii? Mă gândesc că cele peste 80 de “case ale Părintelui Csaba” acceptă sprijinul acelora care mai cred într-o lume dreaptă, unde fiecare copil are dreptul la viață normală, primind șansa de a se integra în societate…

– Donațiile oamenilor au un rol important în administrarea acestor instituții. Văzând că lumea este mișcată puternic de acest fenomen de reintegrare spectaculoasă a copiilor nevoiași, am întrodus o modalitate aparte de a sprijini acești copii. Cei interesați pot deveni nașii acestor copii, donând un euro pe zi în contul acelui copil pe care l-au ales. Se poate lua legătura cu copilul prin scrisoare sau personal, se poate urmări dezvoltarea finilor… Este o experiență unică: a ajuta direct un copil nevinovat nevoiaș să se simtă iubit… Informații necesare pentru a deveni nași ai unor copii aleși de către binevoitori se poate cere la adresa zsokevi@gmail.com.
Sus