Joi, 21 Noiembrie 2019
Joi, 21 Noiembrie 2019


Kontakt / Maghiarii între „ales” și „votat”


Campania cea mai consistentă a făcut-o Direcția Națională Anticorupție. Multă campanie a făcut și președintele Băsescu, dar campanie adevărată, cu un program politic și social bine închegat, nu a făcut nici unul dintre candidații care ar avea vreo șansă de câștig.

Ceea ce s-a întâmplat în campania electorală a DNA-ului sugerează ideea, că în această țară totul e strâmb! Nu găsești un politician integru nici dacă-l cauți cu lumânarea! Afacerile interpartidice ne duc cu gândul la cele ale mult temutei organizații din Sicilia. Ne vine în minte și întrebarea (nu chiar retorică): cât de mult valorează dreptul la vot, dacă poți alege doar răul cel mic?
Acestea fiind date, ne-am putea strâmba din nas: Nu e războiul nostru! Și să ocolim cu grijă, duminica, secțiile de votare!

Deși, pare-se că maghiarimea din România ar avea din ce alege! Desigur, nu dintre candidații partidelor majoritare, căci ei n- au suflat măcar o vorbă despre problemele minorităților naționale și nici n-au schițat măcar un gest simbolic către ei. (Adevărul e că nici problemele societății românești nu i-au prea interesat, fiind preocupați de loviturile de sub centură la adresa contracandidaților și de promisiuni deșarte.)

După cum se știe, doi politicieni maghiari au încercat să capteze bunăvoința alegătorilor. Nici unul dintre ei n-ar fi o alegere proastă!

KELEMEN HUNOR a reușit ceea ce cu câțiva ani în urmă părea ireal: a ieșit pe piața politică cu proiectul de autonomie a Ținutului Secuiesc, proiect ce n-a fost încă înlăturat de pe masa tratativelor. Ba mai mult, a și început un dialog cu reprezentanții partidelor românești și cu intelectuali de marcă!

Propunerea de federalizare a României a lui SZILÁGYI ZSOLT deasemenea este interesantă. Mai cu seamă datorită faptului, că Szilágyi, candidatul Partidului Civic Maghiar din Transilvania (PCMT), a adus și argumente: rezultatele unor state federale ca Statele Unite ale Americii, Marea Britanie sau Germania. Doar că nu a reușit să capteze atenția politicienilor români, din două motive. Primul motiv: PCMT s-a autodeclarat adeptul unei politici naționale duse fără implicarea Bucureștiului! Al doilea motiv: federalizarea ar implica schimbarea Constituției. Dacă în cazul autonomiei nu ar fi nevoie de rescrierea celebrului articol 1, federalizarea ar presupune înlăturarea sintagmei de stat unitar. Or asta nu se va întâmpla în viitorul apropiat.

Aceeași problemă avem și cu sintagma de stat național, deși 19 minorități naționale sunt recunoscute de litera aceleiași Constituții!

Kelemen Hunor a fost chibzuit, a adus argumente solide mai ales atunci, când se prezenta în fața alegătorilor români. Szilágyi Zsolt a părut simpatic, a renunțat la ritualul obișnuitelor atacuri împotriva UDMR-ului. A lăsat aceste atacuri în sarcina aghiotanților lui...

Dacă maghiarii din România ar putea alege cu reale șanse de reușită, ar fi greu să se decidă: Kelemen sau Szilágyi; autonomie sau federalizare? Dacă ar putea alege. Dar nu pot! Pentru că orice ar alege, ar pierde. Matemetica nu poate fi păcălită!

Așa că prin votul lor pot doar să sprijine, nu un candidat, ci o orientare politică. Vor putea demonstra dacă acceptă proiectul de autonomie propus de UDMR, un proiect luat în serios și de politicienii români. Dacă nu va obține acest sprijin, proeictul va ajunge acolo unde au ajuns și proiectul lui Csapó József sau proiectul legii minorităților naționale: într-un sertar prăfuit din Camera Deputaților!

Votanții maghiari pot arăta că sprijină dialogul inițiat de UDMR. Refuzul dialogului, utilizarea forței în raporturile dintre majoritate și minoritate, nu poate avea alt rezultat, decât pierderi pe ambele fronturi!

Cei care vor vota cu Szilágyi Zsolt, vor sprijinii PCMT și vor exprima insatisfacția față de politica UDMR-ului. Votul de duminică va arăta și raportul de forță dintre cele două formațiuni politice.

Abia în turul doi maghiarii vor alege – în sensul larg al cuvântului.

Cu cine vor vota?

Majoritatea e prinsă în dilema cetățeanului turmentat!

Sus