Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Kontakt / 15 noiembrie, Ziua Maghiarimii Risipite

15 noiembrie, Ziua Maghiarimii Risipite

Din acest an ziua de 15 noiembrie este declarată de către Parlamentul Ungariei Ziua maghiarimii risipite (A magyar szórvány napja). Acest fapt în primul rând atrage atenția asupra existenței și activităților acelor maghiari, care nu trăiesc în regiuni monolingve maghiarofone cum ar fi Ținutul Secuiesc mediatizat , ci în localități unde ponderea lor este scăzută, sub 10 la sută.

În al doilea rând se atrage atenția asupra difererențelor care există între posibilitățile de manifestare identitară a celor care trăiesc comasați și a celor care trăiesc dispersați. Problemele acestora din urmă sunt tot mai actuale în tot Bazinul Carpatic, deorece fenomenul de asimiliație - cu toate variantele sale directe și indirecte - în aceste comunități este mai pregnant, ba în unele locuri chiar alarmant.

Decizia Parlamentului Ungariei este pe cât de binevenită, pe atât de actuală, deorece și în România există conceptul că a fi maghiar înseamnă ceva legat de județele Mureș, Harghita și Covasna, deși numai în orașul Cluj trăiesc 50 000 de maghiari, aproape mai mulți decât în Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe (reședințele secuiești") împreună.Dar încă nici maghiarii din Cluj, Oradea, Satu Mare etc. nu pot fi încadrați în categoria maghiarilor risipiți, deoarece ei încă mai sunt capabili de autoorganizare.

Însă mulți maghiari din Bazinul Carpatic printre care și ungurii din județele Alba, Sibiu, Hunedoara, Maramureș etc. trăiesc în comunități mult prea mici, ca să se mai poată autoorganiza. Rămânând fără intelectuali, dascăli și preoți, dezvoltarea lor identitară păstrarea limbii materne devine mai mult ca anevoioasă.Datorită istoriei națiunii maghiare există în prezent în Bazinul Carpatic un număr mare de localități cu un număr scăzut de maghiari, sau zone în care ponderea lor este foarte mică. În aceste locuri comunicarea în limba maternă este mult îngreunată de aceste situații identitare specifice.

Această zi de 15 noiembrie de fapt ziua de naștere a principelui Bethlen Gábor este sărbătoarea lor.

Una dintre cele mai interesante serbări a avut loc în Deva, unde la Liceul Maghiar Téglás Gábor s-au prezentat în fața părinților respectiv a musafirilor sosiți aproape din toate județele Transilvaniei elevii care frecventează acest liceu.
Liceul Maghiar Téglás Gábor din Deva are mai mult de 500 de elevi, dintre care cca. 150 provin din afara reședinței de județ.

Au fost prezenți și copii de la Fundația Sfântul Francisc, copii adoptați.

Spectacolul lor din holul elegantului liceu maghiar a fost plăcut și auzului și vederii, mai ales datorită faptului că erau prezenți și urmașii acelor secui din Bucovina, care au fost strămutați pe vremuri în localitatea Cristur, în anii 1910.
Sus