Sâmbătă, 07 Decembrie 2019
Sâmbătă, 07 Decembrie 2019


Kontakt / Un nou partid în Târgu-Mureș – Oamenii Liberi

Un nou partid în Târgu-Mureș – Oamenii Liberi

Cam de o lună a apărut în mediul utilizatorilor Facebook din Târgu-Mureș abrevierea inițiativei Partidului Oamenilor Liberi/POL. Membrii acestei grupări, jurnaliști și oameni de afaceri și-au propus să schimbe mentalitatea oamenilor. Toleranța, valorificarea ideilor inovatoare să devină prioritare pentru cetățenii comunității mureșene.

Întrebând despre începuturile acestei inițiative, omul de afaceri Dan Mașca, președintele noului partid înființat, mi-a povestit modul în care ani de-a rândul era în căutarea ideilor noi care să aducă schimbări benefice întregii comunități.                                                 Hegheș, Mașca, Bălaș – liberi la masă

După cum știm, începând din acest an pot fi create partide în România fondate de doar trei persoane, în loc de 25.000 de semnături adunate din 18 de județe, cum prescria legea înființării partidelor. Cu ajutorul unor studii comparative membrii acestei grupări au ajuns la concluzia că un procent asemănător de cetățeni români și maghiari sunt nemulțumiți de monopolul partidelor, de aceea la alegerile electorale prezența este din ce în ce mai slabă.

– De ce v-ați propus să militați și pentru bilingvism? Nu e doar un pretext de a atrage ungurii de partea acestei inițiative?

– Carta Europeană a Limbilor Regionale și Minoritare ratificată de România prin Legea nr. 282/2007, Convenția Cadru pentru Protecția Minorităților Naționale ratificată de România prin Legea 33/1995 și Legea 215/2001, privind administrația publică locală sunt acte normative care dau dreptul minorității maghiare de la Târgu-Mureș, care reprezintă peste 40% din populația orașului, să aibă plăcuțele stradale inscripționate și în limba maternă – spune Dan Mașca.

Partidul Oamenilor Liberi consideră că una din cele mai importante bogății ale comunității târgumureșene o reprezintă diversitatea culturală, etnică și religioasă, pe care suntem datori să o păstrăm. Bilingvismul este ceva mult mai amplu, nu înseamnă doar plăcuțe stradale, mai mult înseamnă că ambele comunități se folosesc de resursele proprii.
 


Pentru Târgu-Mureș procentul celor două comunități este un atu, iar noi ar trebui să folosim lucrurile bune, ce ne-a dat istoria. Pornind pe principiile comune să inovăm, să nu ne pierdem cei mai buni specialiști, să-i găsim și să-i atragem pe cei mai buni români, maghiari, sași, sau țigani care să construiască ceva pentru viitor, pentru copii noștri.

Dacă nu ne respectăm reciproc vom rămâne doar un târg, iar oamenii buni, specialiștii vor pleca în alte țări. Dorim să depunem proiectele inovatoare fără să așteptăm aprobări de la județ sau din București. Competiția de proiecte ar scoate în evidență pe cei care s-au retras sau au fost dezamăgiți de sistemele partidelor mari, în același timp i-ar profesionaliza pe cei care momentan dețin puterea – explică președintele inițiativei mureșene.

– Partidele mari nu s-ar implica în bilingvismul mureșean, dimpotrivă…

– Niciun partid nu a cerut tăblițele bilingve pentru denumirea străzilor, pentru că le era frică să nu piardă voturi. Noi nu trebuie să ne temem de așa ceva, nu avem nimic de pierdut, putem milita pentru lucrurile care ni se par absolut normale. Un atribut al partidelor mici este că sunt mai mobile, iar prin competiția creată de noi și partidele mari s-ar putea profesionaliza. Nu ne grăbim niciunde, avem tiiimp… facem proiecte…, așteptăăăm.                                                    Mașca,Bălaș...–  prima strigare

Proiectele noastre vor fi documentații serioase, nu doar o coală de hârtie A4…. Noi nu suntem stresați, nu ne temem că ne pierdem funcțiile că nu avem așa ceva, suntem oameni liberi. Primarul actual și-a ales sloganul: Orașul Armoniei pentru câteva voturi ai maghiarimii, în sinea lui însă nu-și dorește această armonie – adaugă jurnalistul Radu Bălaș.

– Într-o scrisoare deschisă POL a solicitat dezbatere publică reală despre buget. Care ar fi prioritățile orașului în opinia liderului oamenilor liberi?

– Primul pas în dezvoltarea orașului ar fi realocarea către educație a unor fonduri de la bugetul local din domeniile finanțate în prezent cu sume considerabile, fără rezultate benefice pentru comunitate. POL solicită regândirea construcției bugetare pentru finanțarea cu precădere a educației: dotarea școlilor și grădinițelor din Târgu-Mureș cu materiale didactice necesare asigurării educației la cerințele societății românești actuale (laboratoare moderne, săli de curs cu smart-boarduri, proiectoare, tablete etc.), dar și mobilier modern la standardele secolului XXI.

– S-ar putea să fie o muncă imensă, timp irosit, în cazul în care nu vor fi valorificate proiectele voastre…

– Nu contează dacă se fură ideile noastre, important ar fi să se implementeze, deoarece asta ne-ar încorona munca. Prin ceea ce facem, dacă facem bine, îi profesionalizăm și pe ceilalți. Acesta va fi un experiment social fără precedent – spune Cătălin Hegheș plin de elan.

– Pentru unii jurnalismul de investigație pe care o practicați, informațiile, dezvăluirile semnate de unii dintre voi, ar însemna să aveți legături și cu serviciile secrete.

– Presa locală în ultimii opt ani nu a scris nimic critic. Chiar și acest fapt dovedește că în Târgu-Mureș orice dezvăluire pare ceva senzațional, fiindcă până acum nimeni nu avea curajul să scrie așa ceva. În fond toate informațiile, bazele de date pe care le accesăm sunt publice. Cei care folosesc internetul le pot verifica cu ușurință – adaugă Radu Bălaș și Cătălin Hegheș râzând cu poftă pe seama insinuărilor și completându-se unul pe celălalt.

– Cum vede această nouă inițiativă mureșeană un membru al comunității? – am întrebat un bărbat tânăr, îmbrăcat cu mult gust.

– Momentan sunt membru al PNL, dar am fost și membru cotizant în PSD. Din propria experiență vă pot spune că partidele mari au o rezistență la evoluție. Libertatea acestui nou grup de a se exprima, concurența lor nu ar trebui să sperie pe nimeni. Fiecare avem gânduri, iar libertatea de a le manifesta ar trebui să fie ceva natural. La partidele mari se formează un pol, și la un moment dat te exclud oricâte idei bune ai avea. Iar pentru foarte mulți nu rămâne altceva decât resemnarea, retragerea.

– Veți candida la alegeri?– întrebasem inițiatorii noii mișcări înainte să terminăm conversația.

– Legea spune că dacă nu candidezi doi ani la rand, partidul se va radia, ceea ce e ilogic – explică Cătălin Hegheș.                                                 Mașca,Bălaș...–  a doua strigare

În cazul în care vom candida, oamenii prin voturile lor vor “cumpăra” proiectele, ideile noastre. Diferența ar consta în faptul, că cetățenii municipiului nu ne-ar vota doar ca să voteze unii împotriva celorlalți, ca în ultimii douăzeci de ani. Cei care ne-ar prelua ideile ar face parte dintre cei care sunt convinși că numai împreună se poate construi o societate modernă bazată pe toleranță și inteligență – adaugă președintele grupării, Dan Mașca.

 

Sus