Vineri, 24 Mai 2019
Vineri, 24 Mai 2019


Kontakt / Radu al României a vizitat Găgăuzia

Radu al României a vizitat Găgăuzia

Alteța Sa Regală Principele Radu al României a efectuat o vizită la Comrat. Aceasta a fost prima vizită a unui membru al Familiei Regale în UTA Găgăuzia. În vizita sa, Principele Radu a fost însoțit de președintele AȘM, academicianul Gheorghe Duca, oficiali din România – Ambasadorul României la Chișinău, ES Marius Lazurcă, Dl Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației și Cercetării Științifice, Dl Răzvan Ionuț Teodorescu, președintele Consiliului Rectorilor, Dl Ioan-Luca Vlad, consilier privat Regal, consilieri.



Radu al României la Comrat, UTA Găgăuzia. În dreapta sa reprezentantul Corbilor Albi, translatorul oficial al întâlnirii, Lidia Ostaș

La Comrat, Principele Radu al României a avut o întâlnire cu Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, precum și cu reprezentanți ai Comitetului Executiv al Regiunii Autonome. În cadrul dialogului, părțile au făcut un schimb de opinii asupra dezvoltării regiunii, bașcanul mulțumind autorităților de la București pentru sprijinul financiar acordat în realizarea mai multor proiecte, inclusiv, efectuarea lucrărilor de reparare a grădinițelor din regiune, deschiderea Centrului de Informare al României.

Guvernatorul a apreciat faptul că grație proiectelor de cooperare între Universitatea de Stat din Comrat și Universitatea Dunărea de Jos din Galați, profesorii și locuitorii Găgăuziei au reușit să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare în limba română.

„Nu găsesc cuvinte să vă spun cât de fericit sunt că astăzi, scriem împreună o pagină importantă din istoria noastră comună”, a spus Alteța Sa Regală Principele Radu, mărturisind că instituția Coroanei Române a tratat întotdeauna cu multă afecțiune și cu mult respect Găgăuzia în toate timpurile și tot așa va duce mai departe mesajul de cooperare, de dezvoltare, de prosperitate, de parteneriat, pentru regiune.

Alteța Sa a mulțumit pentru ospitalitate și pentru programul zilei care a acoperit o arie largă a preocupărilor găgăuzilor de astăzi în varii domenii, precum educația, diplomația, știința și economia.



”Conducerea Găgăuziei este deschisă către cooperarea internațională și implementarea a unor proiecte comune în domeniul economic, social, cultural și educațional. Găgăuzia este o regiune tânără cu perspective mari și potențial bogat, însă ne este dificil să facem față tuturor dificultăților ce apar în autonomia noastră. Sperăm că Dumnevoastră ne veți sprijini în procesul de implementare a proiectelor sus menționate”, a spus doamna Irina Vlah, Guvernatorul UTA Găgăuzia.



                                                 Bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah

La Universitatea de Stat din Comrat, Alteța Sa Regală a vizitat Centrul de Informare al României, unde a salutat corpul profesoral și studenții în limba găgăuză. Le-a mulțumit pentru primirea caldă și le-a dorit prosperitate, sănătate și fericire.

Agenda delegației oficiale a inclus, de asemenea, vizita la Muzeul istoric din Comrat și Biblioteca Turcească.






Sus