Luni, 16 Septembrie 2019
Luni, 16 Septembrie 2019


Kontakt / Vrem doar să lucrăm, să salvăm vieți…

Vrem doar să lucrăm, să salvăm vieți…

Acum șapte ani s-a înființat și în municipiul Târgu-Mureș un serviciu de ambulanță cu denumirea biblică de Samaritanus, făcând parte din Federația Internațională Samaritană, care funcționează în 16 state. Serviciul de Ambulanță Samaritană și-a propus să ofere servicii medicale bolnavilor la domiciliu, ceea ce Serviciul de Ambulanță Județeană Mureș și SMURD nu le puteau oferi din lipsă de timp, autospeciale și personal.La început se părea că vor putea deveni parteneri adevărați ai serviciilor de ambulanțe funcționale, din care populația mureșeană ar fi avut numai de câștigat. Pe lângă serviciile oferite au dezvoltat și o aplicație pentru semnalarea situațiilor de urgență de către persoanele cu deficiențe de auz și vorbire, oferind posibilitatea de a cere ajutor prin mesaje predefinite samaritanilor.

Proiectul răspunde nevoilor persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire, la care capacitatea de comunicare este redusă la limbajul mimico-gestual, iar lipsa unui vorbitor le pune în situația de a nu putea solicita ajutor în situații de urgență.

În momentul de față acest serviciu dispune de cinci ambulanțe și două autospeciale pentru transportul persoanelor din spital către domiciliu, deoarece bolnavii au și acest drept, de a fi transportați acasă după o operație grea, ne-a explicat șeful serviciului, Varga Zsigmond Károly. Echipa lor este formată din asistenți medicali și cinci medici specialiști, printre care și un pediatru.În luna iunie Serviciul de Ambulanță Samaritanus anunța o conferință de presă printr-un comunicat în care era specificat și motivul. Serviciul a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru motivul că nu li se permite folosirea mijloacelor de avertizare sonore pentru a avea prioritate de trecere în cazul misiunilor, iar din această cauză au fost nevoiți să constate doar decesul la un pacient la care erau trimiși prin sistemul integrat 112.

Li s-au aplicat și amenzi de către poliția rutieră pe fondul nerespectării vitezei legale admise, sau pentru că au folosit girofarele de a ajunge în timp util la pacienții trimiși cu cod galben sau roșu, cea ce înseamnă urgent. Chiar și poliția locală i-a amendat pentru parcare neregulamentară în timpul misiunilor.

Probabil nu a fost o idee bună conferința de presă din iunie, deoarece în zilele și lunile care au urmat, serviciul de ambulantă Samaritanus a avut de confruntat toate greutățile posibile. Dacă nici până atunci nu aveau prea multe solicitări din partea sistemului medical integrat 112, chiar dacă dispuneau de contract semnat cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, după aceea au fost blocați total, nu au mai primit nicio solicitare.

Echipa formată din profesioniști nu s-a lăsat intimidat, au început să acorde consultații de urgență gratuite la domiciliu fără să fie decontate de CAS Mureș sau bolnavi, pentru a dovedi, că este nevoie de serviciul oferit de ei.

Au cerut doar o semnătură de la pacienții cărora le-au oferit servicii medicale.

Șeful serviciului de ambulanță Samaritanus, Varga Zsigmond în vara acestui an mi-a declarat că ei nu vor altceva decât să fie lăsați să lucreze, să salveze vieți, să-i ajute pe oameni, deoarece s-a dovedit că e nevoie de serviciile oferite de ei, care sunt puțin diferite de cele cu care oamenii s-au obișnuit.

Am reușit să obțin declarația unor pacienți care au apelat la serviciile gratuite pe care le ofereau în această vară samaritanii. Am vorbit cu nora unei femei în vârstă de 80 de ani dintr-un sat de lângă Târgu-Mureș, la care a fost chemată ambulanța Samaritanus în luna iulie.

Voi încerca să redau frazele convorbirii:

„Soacrei mele i s-a făcut rău pe la ora 14. Ambulanța samaritanilor a sosit cam în zece minute, iar ceea ce au făcut acei medici, e de nedescris. Au stat mai mult de două ore lângă ea, i-au administrat perfuzii…, au așteptat să-și revină, să vadă evoluarea stării. Erau calmi, nu se grăbeau, cum se obișnuiește, bolnavul putea simți că echipa se concentrează asupra stării sale, în acele momente grele viața ei devenise într-adevăr o prioritate. Încet și-a revenit, dar au constatat, că are nevoie de examen echografic urgent, deoarece devenise din ce în ce mai galbenă, au decis că e inevitabil să fie dusă la spitalul de urgență din municipiu. Am ajuns la urgență în jurul orei 17, și am așteptat să fie preluată sau dusă la echograf. Am stat pe bancă cu ea până noaptea târziu când s-a eliberat undeva un pat. Ceea ce au făcut samaritenii la domiciliu e de neprețuit. Nu înțelegem de ce nu sunt apreciați de ceilalți operatori, fiindcă scopul ar fi aceeași, să-i ajute pe bolnavi în căsuța și în patul lor, și în același timp să ia o parte din povară și de pe umărul celor de la Spitalul Clinic Județean de Urgență.”Haller István, unul dintre membrii colegiului director precizează că tratamentul la care este supus Serviciul de Ambulanță Samaritanus de către Raed Arafat nu este corectă, cu atât mai puțin cu cât și dânsul a trecut prin același tratament discriminatoriu când a dezvoltat proiectul SMURD, înainte să devină ministru, și nu ar trebui să uite trecutul.

Îmi aduc aminte cum venea în 1990/1991 la cotidianul județean de limba maghiară, Népújság să ceară sprijinul presei, ca prin intermediul articolelor și comunicatelor să câștige susținerea populației din județ în realizarea proiectului său, ceea ce a și reușit.În acest weekend se sărbătoresc 25 de ani de la înființare tocmai în Târgu-Mureș. După 25 de ani demnitarul a uitat de greutățile pe care le-a înfruntat, iar azi se pare că sistemul medical de urgență nu mai e cea care a fost gândită inițial, și care la acea vreme părea că va funcționa.

Să sperăm că soluționarea cauzei Serviciului Privat de Ambulanță Samaritană nu va întârzia.

Și nu e vorba doar de folosirea semnalelor vizuale sau audiovizuale, ci și de posibilitatea de a-și desfășura serviciile medicale la domiciliul locuitorilor municipiului și ai localităților învecinate pe baza contractului semnat cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Mureș.

Cu atât mai mult, cu cât locuitorii județului sunt nemulțumiți de serviciul medical de urgență, afirmațiile că serviciul de urgență a fost degradată, că nu mai există urgență în adevăratul sens al cuvântului la Târgu-Mureș, devin tot mai reale.

Bătrânii, copii aduși cu ambulanța își așteaptă rândul ore în șir pe băncile Spitalului Clinic Județean de Urgență, ceea ce nu e normal, iar cei care ar trebui să schimbe ceva în bine frânează un serviciu deja funcțional din propriul orgoliu, sau interese inexplicabile, ceea ce este în defavoarea contribuabililor, a celor care acum 25 de ani l-au susținut cu tărie.


Sus