Vineri, 24 Mai 2019
Vineri, 24 Mai 2019


Kontakt / Steagul sus? (1)

Steagul sus? (1)

Ceea ce citesc zilele acestea în spațiul media românesc mă înfioară și-mi dă dureri acute de cap.

Pornind de la falsa chestiune a steagului secuiesc, care odată arborat pe o clădire oficială înseamnă că acea clădire oficială nu mai este în România, ci în „Sekulia”, țară neinventată încă a secuilor, sfertodocții și patriotarzii de tip petardă s-au repezit pe ecranele tembelizoarelor și în spațiul virtual ca să rezolve problema!

Ce a urmat vedeți cu toții: invective, declarații sforăitoare, amenințări, invitații la părăsirea țării, ambiții de politicieni ratați transpuse în declarații de genul: „s-a incălcat legea”, postări și comentarii pe FB, inclusiv afișe infantile de genul: „Tinutul Secuiesc este pământ românesc! Distribuie dacă ești patriot… și n-ai somn din cauza steagului secuimii… ”.

Ceea ce mă uimește pe mine este faptul că bizonul mioritic, de regulă prea puțin aplecat asupra istoriei neamului său și originii sale, care greu ar lua o carte în mână ca să mai învețe ceva, în timp ce îi este infinit mai ușor să se uite la tembelizor unde colcăie de analiști și formatori de opinie de ocazie, bizonul deci încă mai pune botul la provocări naționaliste cusute cu ață albă.

Habar nu are cine sunt secuii ca neam și obârșie, nu le știe istoria, nu știe cum au ajuns locuitori ai Ardealului,si ce au facut ei in ultimii 800 de ani! Dar au steag propriu, fu…-le muma-n c… , și mai vor și să-l afișeze peste tot, ca și cum pentru asta ar fi făcute steagurile!

Dacă acest bizon s-ar uita pe stema României (nu, nu aia cu sonde și lanuri galbene, pe cea actuală), precum și pe vechea stemă regală (da, „a nenorociților ăia de nemți care au luat Peleșul înapoi, în loc să-l lase boborului, să se bucure de el), ar avea o mare surpriză! Mă rog, ar putea să aibă o mare surpriză dacă ar ști cum arată steagul secuiesc, pe care-l blamează atâta. Pentru că sunt sigur ca 90% din oratorii de ocazie habar n-au.
                                     Simbolurile secuilor în stema României

Surpriza ar consta în faptul că Transilvania, Moldova, Muntenia, Dobrogea au la rândul lor steme, care se regasesc fiecare într-un cadran al stemei României. Iar pentru Transilvania, heraldica a reunit simboluri grăitoare despre specificul ei: acvila românească cu capul într-o parte, cele 7 cetăți săsești care au dat numele german al provinciei (Siebenburgen) și, surprise-surprize, luna si soarele(steaua) cu 8 colțuri de pe steagul secuiesc!

Pentru că cei care au conceput stema au gândit că ea trebuie să spună ceva esențial despre provincia în cauză, respectiv diversitatea etnică! Aici s-au cam întâlnit cu spusele lui Emerich, unul dintre primii 3 „regi sfinți” ai maghiarilor, care ni s-au transmis sub forma: „O țară cu un singur neam, și unde se vorbește o singura limbă, este o țară săracă!”.

Dar ce rost are să vorbim acum despre întelepciunea unui ungur, „fost migrator, care mânca carne crudă de sub șa în peregrinările sale", în timp ce noi încingeam grătarele, vechi de mii de ani, pe aceste meleaguri?

Dacă ar încerca să afle de ce le-a trebuit secuilor steag, patriotul „naționale” ar putea să aibă și altă surpriză. Adică să descopere ca secuii, oameni de cuvânt, au luat parte la bătălia de la Călugăreni, în randurile oștii lui Mihai Viteazul. Deși promisiunile făcute lui Mihai de către imperiali n-au fost onorate în intregime, secuii au răspuns prezent convocării la oaste și au ajuns la timp la Călugăreni.Când secuii l-au ajutat să intre în Transilvania și să învingă oastea nobilimii transilvănene, pe nimeni nu deranja steagul secuiesc. Atunci era nevoie de ei...

La Șelimbăr, sătui de împilarea grofilor, care era grea și pentru români, dar și pentru secui, mai multe mii de secui au trecut de partea lui Mihai, alături de care mai luptasera. Moise Secuiul era căpitanul lor atunci.

Problema este că neavând un steag sub care să lupte, a fost creat repede unul, care este cel pe care îl folosesc și astăzi. Deci când a fost creat steagul, românii și secuii luptau alături, iar steagul nu a supărat pe nimeni. Acum luptam iar împreună împotriva sărăciei, greutăților și vremurilor grele, dar steagul le stă în gât unora.

(va urma)
Sus