Marţi, 17 Septembrie 2019
Marţi, 17 Septembrie 2019


Kontakt / Regăsire pe malul Oltului – români, maghiari, turci și albanezi

Regăsire pe malul Oltului – români, maghiari, turci și albanezi

În Slatina, orașul acela de pe malul Oltului, orașul unde mi-am petrecut o parte din copilărie, era și este încă, o cofetărie. Se numea La Atletul albanez”, dar toata lumea o știa de La turci”, chiar dacă era administrată de-o familie de albanezi de mai bine de 100 de ani, din tată-n fiu. (...) Și de atunci, de mai bine de 25 de ani, tot citesc, tot caut să aflu lucruri și despre unguri, și despre turci, și despre evrei și despre țigani și despre tot felul de oameni. Și cu cât aflu mai multe răspunsuri, cu atât setea de cunoaștere devine și mai mare.

Am descoperit o lume întreagă in anii aceștia, dar lucrul cel mai de preț e că l-am redescoperit pe copilul acela slăbuț și blond din Slatina copilăriei mele, care se bucură de prietenii săi fără să-i pese că erau albanezi, români, sau unguri!                                                              Slatina. Primăria.

Între ei, vorbeau albaneza, cred, căci nu-nțelegeam ce vorbesc, și mi se părea un lucru normal. La fel de normal mi se părea că cele două colege de școală ale mele, unguroaice și frumoase foc totodată, de fapt secuience, căci pe-amandouă le chema Székely chiar dacă nu erau rude, să vorbeasca între ele pe ungurește.

Nu prea stiam eu atunci mai nimic nici despre albanezi, nici despre unguri, si nici nu-mi puneam problema ce caută ei la noi in Oltenia. Știam că sunt prieten cu Hasim, iar de una din unguroaice, de Anna, eram chiar îndrăgostit.

Despre turci mai știam câte ceva, pentru că învășasem de la orele de istorie că i-am bătut peste tot pe unde ne-am întâlnit cu ei, de-ajunsesem să-i compătimesc pe bieții copii turci pentru cât de greu trebuie să le fie lor să învețe la școală despre câte bătăi au luat de la români!

După armată, s-au schimbat lucrurile. Am început să învăț de peste tot din jurul meu că ungurii sunt răi și vor să ne fure Ardealul, că albanezii sunt leneși și proști, că evreii conduc lumea, că țiganii sunt nespălați și ne fac de râs, ce mai, doar chestia cu turcii mai era valabilă din tot ce știam inainte. Că i-am bătut peste tot pe unde ne-am întâlnit cu ei…

Eram naționalist înfocat, eram român verde, simpatizam chiar cu ideile legionare.

Și la vremea aia la care aveam eu așa cam toate răspunsurile despre lume și viață, am cunoscut în studenție un om, un profesor de istorie, Domnul profesor Dorin Mihai, care mi-a distrus intregul meu eșafodaj de răspunsuri, cu puținele sale întrebări! Atât de tare m-a dat peste cap, încât de atunci am decis că trebuie să iau totul de la capăt.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Slatina, La Atletul albanez". De-a lungul timpului, numeroase personalități au trecut pragul prăvăliei: Eugen Ionescu, Ion Minulescu, Nicolae Iorga, Charles de Gaulle, Amza Pellea, Nicu Constantin, Doina Badea, Dan Puric, Gheorghe Hagi, James Rosapepe (fost ambasador al Statelor Unite) etc., dar și Nicolae Ceaușescu, pe vremea când era ucenic la o cizmărie din oraș, aflată chiar vizavi de cofetărie.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Și de atunci, de mai bine de 25 de ani, tot citesc, tot caut să aflu lucruri și despre unguri, și despre turci, și despre evrei și despre țigani și despre tot felul de oameni. Și cu cât aflu mai multe răspunsuri, cu atât setea de cunoaștere devine și mai mare.

Am descoperit o lume întreagă in anii aceștia, dar lucrul cel mai de preț e că l-am redescoperit pe copilul acela slăbuț și blond din Slatina copilăriei mele, care se bucură de prietenii săi fără să-i pese că erau albanezi, români, sau unguri!
Sus