Luni, 22 Aprilie 2019
Luni, 22 Aprilie 2019


Kontakt / Zilele Culturale Maghiare din Cluj - Ziua 9 - Duminică (23 august 2015)

Zilele Culturale Maghiare din Cluj - Ziua 9 - Duminică (23 august 2015)

Iată că toate cele bune au un sfârșit, așa că am ajuns și noi la ultima zi a maratonului de evenimente.

Să începem, la fel ca și ieri, cu evenimentele sportive. La ora 9, până la 15, în sala mare de gimnastică a Liceului Teoretic „Báthory István” va continua campionatul de Floorball pe teren mic iar familiile vor fi invitate la campionatul de fotbal Dribli, organizat special pentru ei între 10 și 12 pe terenul cu gazon artificial al Liceul Teoretic „Gheorghe Șincai”.

Va continua și Cupa Universitară de Futsal Cluj (Sala Polivalentă, 10-17), respectiv Campionatul de Fotbal „Old Boys și Alumni Universitari” (terenul cu gazon artificial al Liceului Teoretic „Gheorghe Șincai”, 10-17). Campionatul de streetball va fi organizat pe terenul de sport al Liceului Teoretic „Apáczai Csere János” (10-20), iar Crusaders Flag Football (11-14) în Parcul Sportiv Universitar „Profesor Iuliu Hațieganu”. Cei care nu au cunoscut teqballul o pot face pentru ultima dată între 10 și 14 la Báthory, iar Parcul Sportiv Universitar „Profesor Iuliu Hațieganu” va găzdui alte două competiții: Campionatul de badminton pentru amatori (10-15) și Cupa Fiveball Cluj (11-16).

                           

Programele zilnice nu vor lipsi nici ele dar vor suferi schimbări majore: duminică nu vor fi vizite la turnul Bisericii Romano-Catolice Sfântul Mihail așa că dacă nu ați făcut-o, mai puteți face sâmbăta această vizită, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei încă mai puteți merge (ora 12), degustarea de vinuri fiind înlocuită de o prelegere despre gastronomia vinurilor a lui Berecz Stéphanie (Tokaj – ora 18).

Muzică de orgă pentru seri de vară se va schimba într-un adevărat maraton: între 13:30 și 17:30 vor încânta publicul mai mulți artiști la Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail.
Satul medieval își va trăi din plin ultima zi, cu jocuri medievale și sarcini care necesită iscusință, tir cu arbaleta și cu arcul, prezentări ale meșteșugurilor medievale, butuci/cușca infamiei, carusel medieval din lemn, muzicanți, cobzari, menestreli, pe Strada Potaissa.Activitățile pentru copii se vor desfășura, ca de obicei, în două locații, în grădina Facultății de Biologie și Geologie (din fosta Grădină Mikó) și grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu. În locația din urmă Szabó Kinga ne invită la clacă de la ora 11, pentru a cânta împreună.

Chiar dacă Harry Potter nu va fi prezent, la ora 12 copiii vor avea parte de un eveniment cu totul special, un spectacol de magie oferit de Belloni în sala festivă a Liceului Teologic Reformat Cluj-Napoca. Dacă vrei să vezi masa plutind, iepurele dispărând în pălărie sau porumbeii apărând din senin, atunci nu trebuie să ratezi acest show. Iluzionistul Belloni, cu o vechime în „meserie” de douzeci de ani, poate face toate acestea!

Cei care sunt preocupați de sănătate vor putea participa la prezentarea Nagy Botond: Practici de menținere a sănătății și tratamente naturiste: posibilități, rezultate și riscuri. Cu ocazia prezentării vă veți putea înscrie pentru a încerca diferite tratamente – chiropractica; masajul terapeutic, limfatic și de tălpi, plantele medicinale etc. – cu ocazia zilei deschise organizate de Casa Sănătății. Prezentarea va avea loc de la ora 16 în sala festivă Liceului Teoretic „Báthory István”.

Scena mare din Piața Unirii va fi martora, de la 12:30, concertului comun al corului Liceului Teologic Reformat Cluj-Napoca, dirijor dr. Székely Árpád, profesor de muzică și al corului Liceului Reformat din Miskolc (Miskolci Református Gimnázium), dirijor dr. Farkasné Sajó Márta.Școala de Dans Attitude va oferi de la ora 13:30 un spectacol de dans sportiv pe scena de pe strada Mihail Kogălniceanu urmat de un concert susținut de formația de muzică klezmer „Mazel Tov” (ora 15). Mazel Tov este o trupă din Cluj, înființată în 2002.

Fundația Dónát, al Liceului Onisifor Ghibu, va organiza de la ora 16 jocuri-surpriză cu tinerii ghizi voluntari ai grupului Haeres. Întâlnirea va avea loc în fața intrării Bisericii Romano-Catolice Sfântul Mihail.

Teatrul va fi și ea prezentă în această zi. La ora 17 în sala festivă a Liceului Teoretic „Apáczai Csere János” va avea loc recitalul Jurnal din închisoare – Viața aventuroasă a primadonei Fedák Sári, oferit de actrița Farkas Ibolya.

Fedák Sári a fost cea mai mare primadonă de operetă din Ungaria, fiind cunoscută mai ales pentru rolul János Vitéz (personaj masculin).

Viața ei a fost una tumultuoasă, ea fiind condamnată la închisoare chiar de două ori: prima dată pentru că simpatiza cu comuniștii (1920), apoi, după cel de-al doilea război mondial, pentru colaborare cu naziștii.

La aceeași oră (17), dar pe scena mare a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, va avea loc Friedrich Dürrenmatt: Vizita bătrânei doamne. Spectacol oferit de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Regizor: Tompa Gábor. Biletele pot fi procurate online sau de la casieria teatrului.

La ora 17, pe scena de pe strada Mihail Kogălniceanu va avea loc un concert susținut de formația Besh o droM. Formația, înființată în 1999, are un loc special în muzica europeană. Sunetul lor eclectic – electronică, jazz, world music – a pus bazele unui nou stil. În muzica lor, elemente sonore populare preluate din diferite culturi est-europene și balcanice (maghiară, țigănească, română, sârbească, bulgărească etc.) sunt combinate în mod conștient, fiind revalorificate prin integrarea în propriul univers melodic și ritmic.

La ora 17:30 noțiunea de a se uita în sus cu gura căscată va căpăta un nou sens: cvintetul Neumarkt Brass se va urca la înălțimea de 80 de metri, în turnul Bisericii Romano-Catolice Sfântul Mihail, pentru a oferi muzică din turn.

De la ora 19, la fostul Hotel Continental va concerta formația InFusion Trió. Cu ajutorul unor instrumente speciale, cum ar fi vioara, violoncelul și bateria electrică, pedale de efect, loopere și echipamente de distorsionare a sunetului, Trio InFusion vor prezenta melodii cunoscute, în sonoritatea stranie care caracterizează muzica trupei. Formația a luat ființă în decembrie 2011.

De la ora 19 (18:30 – ora de începere diferă pe siteul oficial) scena de pe strada Mihail Kogălniceanu va fi gazda concertului susținut de Ansamblul Tokos.Orchestra, formată din clujeni, consideră că este responsabilă pentru transmiterea autentică a tradițiilor populare și pentru răspândirea mișcării casei dansului popular peste tot în lume. Îi consideră drept maeștrii lor pe rapsozii populari din Țara Călatei și din Pălatca. Deseori cântă împreună cu copiii și nepoții acestora și învață de la ei.

De la ora 19 sunt așteptați în fața scenei mare din Piața Unirii copiii pentru concertul Három székláb (Trei picioare de scaun), susținut de formația Kaláka. La concertele Kaláka, copiii nu doar ascultă, ci și participă la spectacol. Toți membrii formației sunt absolvenți ai renumitei Școli Generale de Muzică Lorántffy, care aplica în educația muzicală concepția lui Kodály Zoltán, fiind și ei, la rândul lor, adepții acestei educații muzicale, pe care o aplică în mod conștient. În cursul turneelor lor concertează cu mare succes și în fața copiilor cu altă limbă maternă decât cea maghiară.

Scena de pe strada Mihail Kogălnicean va fi închisă la ora 20 cu un concert susținut de formația Tarisznyás. Formația de muzică populară din Cluj se numără printre fondatorii mișcării de revitalizare, instruire și învățare a dansurilor populare, numită în maghiară táncházmozgalom (mișcarea caselor de dansuri populare), care s-a extins și în Transilvania la finele anilor 1970. Cântând în această componență încă din anul 1992, ei participă deseori atât la evenimente pentru copii cât și la întâlnirile dansatorilor „mari”.

De la ora 20:30 în piața Unirii va avea loc închiderea oficială a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj urmat de punctul culminant al evenimentului, care este de obicei ultimul concert de pe scena mare din Piața Unirii, de la ora 21. Nu va fi altfel nici de data aceasta, vedetele serii fiind Koncz Zsuzsa și invitații săi, nu mai puțin faimoșii Bródy János și Tolcsvay László.

Koncz Zsuzsa, prezentă pe scenă încă din 1962, este una dintre marile doamne ale muzicii ușoare din Ungaria. Piesele sale sunt compuse de cei mai recunoscuți compozitori maghiari, versurile fiind, de obicei, ale lui Bródy János. Palmaresul ei cuprinde zeci de albume, discuri de aur și distincții.

A avut succes la nenumărate festivaluri in Ungaria și din alte țări, a concertat și a participat la emisiuni TV. 


                              


Ultimele petreceri vor avea loc, așa cum ne-am obișnuit, la ora 23 în Cafeneaua Literară Bulgakov (două săli – DJ Modee -muzică retro maghiară și internațională, DJ Hunay - muzică de club, șlagărele prezentului), respectiv la fostul Hotel Continental, acolo unde atmosfera va fi încinsă de două concerte: dela ora 23 The Beatalls (Beatles Tribute Band) iar de la 00:30 Face Today.

Să ne întâlnim la Zilele Culturale Maghiare 2015, și ... 2016!

Sus