Joi, 18 Iulie 2019
Joi, 18 Iulie 2019


Kontakt / Unde e演i, Idealia?S presupunem, c 螽 Idealia, mai exact 螽 regiunea Rebellia (a nu se confunda cu Rom滱ia 槐 Ardealul!), locuitorii decid prin referendum cu majoritate absolut, c nu mai vor s aparin de Idealia, vr滱d s-槐 duc traiul 螽 continuare autonom, independent de patria-mam. Dorina lor fiind adus la cuno演ina oficialilor din Idealia, voina poporului este acceptat f綖 comentarii. Autorit裻ile nu doar accept separarea teritoriului 螽 cauz, dar chiar le ureaz mult succes 螽 consolidarea noii regiuni. Dac cei din Rebellia se cred 螽 stare s-槐 f綦reasc o via mai bun, de ce s le stea 螽 cale o lege de mult dep蒪it, potrivit c綖eia Idealia este un stat unitar 槐 indivizibil? N-au dec漮 s se descurce singuri, dac asta vor!

Ce rost are s menii 螽 mod artificial ceva, ce de fapt nu este un tot unitar?


 
  


C綷i Rebellia n-a fost niciodat cu adev綖at parte organic a Idealiei, n-a aparinut cu adev綖at niciodat altei 綖i, av滱d o dezvoltare de sine st綟綟oare, cu o populaie specific, loial locului.

S presupunem, deasemenea, c populaia Singulariei decide s aparin de aici 螽 colo de Gulliveria, pentru c, fiind o mic insul 螽 menghina marilor conglomerate pe termen lung ar fi sortit dispariiei de pe harta lumii. Astfel, tot prin referendum 槐 tot cu majoritate absolut, se decide alipirea Singulariei de Gulliveria.

C綷i, la urma urmei, nu oamenii sunt pentru ar, ci 綖ile, statele sunt pentru oameni!


Ceea ce ar fi posibil 螽 Idealia 槐 Rebellia, respectiv 螽 Singularia 槐 Gulliveria, este de ne螽chipuit 螽 Rom滱ia 槐 螽 Transilvania, c綷i g滱direa oficialilor acestor meleaguri a r緆as ad滱c 螽r緂綷inat 螽 secolul al XIX-lea! Nu putem admite a榮 ceva, 螽 niciun caz! Rom滱ia este una, sf滱t 槐 inviolabil – rostesc ei pe un ton ridicat, nel綼滱d loc replicilor acelora, care g滱desc altfel 槐 care mai de grab cred 螽 concretul patriotismului local, dec漮 螽 abstractul patriotismului universal, dep蒪it de vremuri.

Vehemena celor din v漷ful piramidei, 螽tr-o anumit m綼ur este de 螽eles, 演iind c acel balaur fals, pe care 螿 hr緋esc cu at漮a d漷zenie, are nevoie de colonii pentru supravieuire. Doar n-o s lase din m滱 cea mai gras vac cu p蒪unea cu tot, de care dispun?!

Pe meleagurile mioritice din p綷ate mai persist practica din lumea animalelor 螽 a marca teritoriul, dar 槐 mentalitatea “s moar capra vecinului”. Mai persist ideea c oamenii sunt pentru ar, nu ara pentru oameni. De parc articolul ar putea decide ce subiect dore演e s aib.

De槐, dac m g滱desc mai bine, asta chiar 螸i pic perfect: articolul e de vin pentru coninut. A榮 c, p滱 nu-i prea t漷ziu, ia s m ad綯ostesc 螽 umbra articolului…


(Reacii la articol 螽 cur滱d 螽 rubrica DIALOG)

 

Sus