Luni, 26 August 2019
Luni, 26 August 2019


Kontakt / Zilele Culturale Maghiare – ziua 5 (19 august)

Zilele Culturale Maghiare – ziua 5 (19 august)

Dacă nu ați avut ocazia până atunci, poate miercuri este ziua în care veți vizita turnul Bisericii Romano-Catolice Sfântul Mihail (de la ora 10 până la 16), Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (ora 12, cu ghidaj în limba română oferit de Mitu Melinda) sau Mănăstirea Franciscană din Cluj (ora 13), pentru mai multe informații vedeți articolul legat de a treia zi a evenimentului.

Tot de la ora 10 Societatea Carpatină Ardeleană va organiza o plimbare în Pădurea Făget (10 km). Întâlnirea va avea loc la ora 10, la capătul liniei de troleibuze și tramvaie din Mănăștur. Ghid: Székely Lavotta, telefon: 0748 036 290.

După masa va fi dedicată filmelor: la Facultatea de Teatru și Televiziune, UBB vor avea loc de la 12 proiecții ale filmelor artistice de scurt metraj realizate de studenții Facultății de Teatru și Televiziune a Universității „Babeș-Bolyai”, iar de la ora 14, la Universitatea Sapientia – Facultatea de Științe și Arte din Cluj-Napoca (Aula din clădirea de pe Calea Turzii) va rula un nou film documentar a lui Lakatos Róbert, Csendország (Tărâmul Liniștii) – primele două părți (87 minute).
Tărâmul Liniștii, documentarul care a câștigat o mulțime de premii la festivaluri de film naționale și internaționale, prezintă vacanța lui Alfréd, un băiat surdo-mut. Acesta ajungând acasă, la Lunca de Jos, pe timp de vară de la Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Auz din Cluj, cu ajutorul aparatului de fotografiat primit cadou, încearcă să cunoască realitatea din jurul lui.

De la ora 16, în același locație, Universitatea Sapientia – Facultatea de Științe și Arte din Cluj-Napoca - Aula din clădirea de pe Calea Turzii, va avea loc Proiecția noilor filme ale foștilor studenți de la Universitatea Sapientia, iar de la ora 17 la Casa Tranzit Proiecție din filmele anului 2015 ale asociației Minimum Party. Proiecțiile vor fi urmate de discuții cu regizorii prezenți.

Tot de la ora 16, Muzeul Etnografic al Transilvaniei se va discuta despre moștenirea familiei de tâmplari-pictori Umling: cazul tavanului pictat din Vechea.Reprezentanților familiei Umling, de origine săsească, li se datorează renovarea și pictarea a numeroase tavane din bisericile din jurul Clujului, în secolul XVIII, care s-au păstrat până în zilele noastre.

Tot acolo, de la 17, va avea loc concert de muzică de cameră. Interpreți: Line Ildikó (vioară) și Szőke Diána (pian). În program: Wolfgang Amadeus Mozart Sonată în Sol major (KV379), Leoč Janáèek Sonată pentru vioară și pian, respectiv Dohnányi Ernő Sonată în do minor.

Șirul expozițiilor continuă de la ora 17 la Bastionul Croitorilor cu Monumente istorice din Transilvania – expoziție itinerantă documentară. Cu ocazia vernisajului dr. Gaál György, președintele Asociației Kelemen Lajos pentru Ocrotirea Monumentelor va rosti cuvântul de salut.

Unul dintre evenimentele conexe foarte populare ale zilelor culturale este Festivalul Folcloric „Sfântul Ștefan”, ajuns anul acesta la ediția cu numărul XVII. Festivalul va debuta la ora 17 pe strada Cuza Vodă (fosta Grădină a Poștei / Postakert) cu Dansuri populare cu Ansamblul de Dansuri Populare „Țara Călatei” (Kalotaszeg Néptáncegyüttes).Anul acesta la Festival vor participa 20 de ansamble din unsprezece țări (Germania, Polonia, Letonia, Bielorusia, Rusia, Ucraina, Slovacia, Ungaria, Serbia, Croația, România), iar alături de Cluj vor avea loc spectacole și în localități precum Jebucu (jud. Sălaj), Mirăslău (jud. Alba), Dej, Turda sau Vlaha.

La ora 17 vor debuta concertele și pe strada Mihail Kogălniceanu, care va fi închisă circulației în perioada miercuri-duminică. Prima artistă care va urca pe scenă este Csobot Adél.
                            

Csobot Adél s-a născut la Câmpia Turzii în 1994, dar a crescut în Carei. Ea a participat la mai multe concursuri de frumusețe și de talent, succesul venind în 2013, atunci când a ocupat locul III, la X-Factor Ungaria. 

           

De la ora 18 vor avea loc două vernisaje: prima la Galeria Studio Korunk, cu titlul „Evadarea” a artistei vizuale Farkas Ildikó, iar cea de-a a doua la Galeria „STARS” (Strada Mihail Kogălniceanu nr. 13-15), acolo unde își vor expune operele participanții la Tabăra de Creație de Arte Plastice din Țara Călatei (Jebucu). Expoziția va putea fi vizitată zilnic între orele 10-19.

De la aceeași oră (18) Școala de Dans Attitude îi așteaptă pe copii pentru o nouă Demonstrație de dansuri de societate, după care vor fi așteptați și părinții lor (ora 19) pentru a face primii pași în lumea dansului.

Sala mare a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj va găzdui de la ora 18:30 spectacolul Federico García Lorca: Casa Bernardei Alba, oferit de teatrul Jókai Színház din Békéscsaba. Regizor: Béres László. Biletele pot fi procurate online sau de la casieria teatrului.

Tot de la 18:30 va avea loc concertul susținut de trupa Jazzybirds pe strada Mihail Kogălniceanu. Trupa clujeană formată în 2011 cântă mai ales coveruri „jazzy”. Primul lor album a fost lansat în 2014.

De la ora 19 va avea loc în Piața Unirii concertul unuia dintre monștrii sacri ale heavy metalului din Ungaria, a trupei Ossian.  
       

Fondat în 1986, trupa se menține până în zilele noastre în preferințele publicului, ei lansând an de an albume de succes. 

Acțiunea se mută din nou pe strada Mihail Kogălniceanu, acolo unde, la ora 20, va concerta Frozen dog’s leg, o trupă clujeană fondată recent. Genurile muzicale pe care trupa se concentrează sunt jazz, blues, rock and roll, shuffle și rock, toate combinate într-un stil elegant.

Șirul concertelor de aici se va termina la ora 21 cu trupa clujeană Borissza Jazz Band.

Probabil cel mai așteptat eveniment a celei de-a cincea zi va fi concertul formației Republic. Fondat cu 25 de ani în urmă, Republic, care se autointitulează „The Worst Group in Hungary” este una dintre cele mai iubite trupe din Ungaria, combinând elemente de rock, pop și muzică populară. Membrii formației păstrează vie memoria lui Cipő, leaderul formației, care a trecut în neființă în anul 2013.

                             

Ziua se va termina cu deja cunoscutele petreceri la Cafeneaua Literară Bulgakov de data aceasta în trei săli – DJ Johnny (muzică retro maghiară și internațională), DJ Hunay (muzică de club, hituri), DJ Modee (karaoke), iar la fostul Hotel Continental vor concerta Transylvania Rock Band dela ora 23, respectiv Ráduly Botond „Manó” și Gitárest Band de la ora 01.

Să ne întâlnim la Zilele Culturale Maghiare 2015!

Sus