Luni, 26 August 2019
Luni, 26 August 2019


Kontakt / Zilele Culturale Maghiare din Cluj - Ziua 4 - Marți (18 august 2015)

Zilele Culturale Maghiare din Cluj - Ziua 4 - Marți (18 august 2015)

Ziua de marți va începe la ora 11 în Cimitirul Central cu inaugurarea festivă a pietrei funerare a baronesei Bornemissza Elemérné, născută Szilvássy Karola. Memoria baronesei va fi evocată de Lévai Anikó, membră a Asociației Carola (Ungaria).

Szilvássy Karola a fost una dintre personalitățile de marcă ale Clujului la începutul secolului XX. Luptător pentru egalitate în drepturi între bărbați și femei, a fost una dintre primi reprezentanți ai sexului frumos care au zburat (în avionul și alături de Bleriot).

Activitatea culturală pe care a desfășurat-o a fost multidimensională: a participat la seratele scriitorilor (citind fragmente din operele acestora), a regizat film, a fost președinta Organizației de Femei Reformate din Cluj. Cartea ei de rețete, publicată în 2009 este un punct de reper al gurmanzilor.

Începând cu ora 11 va avea loc ziua deschisă la Casa memorială „Szabédi László”.

La fel ca și în cazul lui Szilvássy Karola, și viața lui Szabédi László se leagă de Cluj. Poet transilvan de prim rang, Szabédi a făcut parte din rezistența antifascistă încă din 1944. Cu toate că s-a înscris în Partidul Comunist, Szabédi, profesor universitar, și-a dat seama de lipsurile regimului. În momentul în care s-a dispus unificarea forțată a Universitaților Bolyai și Babeș, Szabédi, hărțuit de Securitate, s-a aruncat în fața trenului în semn de protest.

La ora 12 vor avea loc două dintre programele zilnice: vizita din nou turnul Bisericii Romano-Catolice Sfântul Mihail (până la ora 18) și vizita la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (cu ghidaj în limba română).

La ora 15 în Casa de Cultură a Studenților – Galeria „Între trepte” (etajul 1) are loc deschiderea expoziției Afișe bilingve româno-maghiare în Clujul interbelic. Cu ocazia vernisajului, dr. Ancuța-Lăcrămioara Chiș, președintele Asociației Clujul de Altădată și prof. Ucu Bodiceanu, directorul Casei de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca vor rosti cuvinte de deschidere.

La Universitatea Sapientia – Facultatea de Științe și Arte din Cluj-Napoca (Aula din clădirea de pe Calea Turzii) începând cu orele 16 va rula filmul Mancs – film color de aventuri pentru familii, în limba maghiară (92 minute, 2014). Proiecția va fi urmată de o discuție cu producătorul Kántor László.
Filmul Mancs este inspirat din viața unui câine lup din Miskolc care a participat la misiuni în lumea întreagă, cu ocazia unor catastrofe naturale (mai ales cutremure), salvând zeci de vieți umane. De activitatea acestui câine curajos amintește o statuie de bronz amplasat la Miskolc. Cu toate acestea, filmul inspirat din povestea câinelui este una controversată, fostul proprietar afirmând că lung metrajul falsifică evenimentele.

La Bastionul Croitorilor începând cu orele 17 va fi deschis expoziția elevilor de la profilul arte plastice din cadrul Liceului Teoretic „Apáczai Csere János”, Mirificul Ținut Secuiesc. In memoriam Orbán Balázs. Cuvântul de deschidere va fi rostit de dr. Aáry Tamás-Lajos, ombudsmanul parlamentar ungar pentru drepturile educaționale. La eveniment va participa artista Dévai Nagy Kamilla, laureată a Premiului „Liszt Ferenc”.

La liceul Apáczai, sub coordinarea unor profesori de arte inimoși, zeci de viitori artiști fac primii pași în această lume minunată a artei. Anul acesta ei au pregătit un vernisaj inspirat din Ținutul Secuiesc. Expoziția a fost pregătită minuțios prin vizitele copiilor în această zonă, prin participarea în tabere de creație dar și prin consultarea unor monografii, mai ales al operei monumentale a lui Orbán Balázs, Székelyföld leírása (Descrierea Ținutului Secuiesc).

De la orele 17 Casa Tranzit va găzdui, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de activitate a Redacției de limbă maghiară a TVR Cluj evenimentul Ateliere cinematografice clujene / TVR Cluj: La curent pe micile ecrane! la care vor participa și cu redactorii Emisiunii în limba maghiară a TVR Cluj.
Tot la același oră (17) va avea loc proiecția filmului documentar realizat despre cea de-a X-a ediție a Expediției de ciclism a elevilor de la Liceul Teologic Unitarian „János Zsigmond” cu titlul Pe urmele lui Ibrahim Müteferrika.

În fiecare an elevii Colegiului Unitarian, de regulă sub conducerea directorului adjunct, Solymosi Zsolt, pornesc într-o aventură superbă, pe biciclete. În 2014 ei au ales ca destinație Turcia, acolo unde a trăit, exilat, principele Rákoczy Ferenc al II-lea. Ei căutau, practic, urmele lui Székely Ábrahám (cunoscut sub numele de Ibrahim Müteferrika), fostul elev al colegiului, care în secolul XVII a înființat prima tipografie a Imperiului Otoman.

Școala de Dans Attitude oferă, la sediul lor, la ora 17, o Demonstrație de dansuri de societate, pentru copii, de la ora 18 fiind invitați adulții. Numărul locurilor este limitat, acestea vor fi ocupate în ordinea sosirii.

Clădirea centrală a Universității Sapientia (Casa Bocskai), Sala „Óváry” va găzdui de la ora 18 evenimentul Produse maghiare – piață maghiară – comerț maghiar. Prezentator: Szatmáry Kristóf, comisar ministerial pentru coordonarea politicii comerciale guvernamentale (Ungaria). Moderator: Mátis Jenő, vicepreședintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania.

De la același oră (18), dar la Aula din clădirea de pe Calea Turzii a Universității Sapientia va avea loc proiecția filmului artistic documentar Bahrtalo! – Hai noroc!, cu subtitrare în limba română. Proiecția va fi urmată de o discuție cu regizorul Lakatos Róbert și producătorul Muhi András, precum și cu protagoniștii Gábor Lajos și Boros Lóránd.

Filmul lui Lakatos Róbert din 2008 prezintă aventurile lui Lali (un țigan gabor transilvănean) și ale lui Lóri (un maghiar transilvănean) care, încercând să dea marea lovitură, ajung la Viena, pentru a „importa” produse electronice second hand. Peripețiile lor nu se opresc aici, acțiunea mutându-se ulterior în Egipt.

Pe scena New York, fostul Hotel Continental, de la ora 18, chitaristul Homonnai Varga András va oferi o seară de muzică flamenco Sub lumina lunii.

Ora 18 este începutul Turului orgilor, cu ghid vorbitor de limbă română: Györgyjakab Miklós. Întâlnirea va avea loc în curtea Bisericii Reformate din Cluj-Orașul de Jos (Biserica Reformată cu două turnuri.)
Dacă cei mici nu s-au săturat de distracție, de la ora 18 ei pot urmări la Restaurantul Kaja Tanya spectacolul de teatru de păpuși a lui Demeter Ferencz și Urmanczi Jenő, Regele Matia merge la furat.


Unul dintre evenimentele exotice va fi musicalul O zi frumoasă de vară, în care vom putea asculta exclusiv piesele formației Neoton. Spectacolul, care va avea loc la Opera Maghiară din Cluj de la ora 18:30 este regizat de Gombár Annamária, protagoniști fiind elevii Liceului Teoretic „Apáczai Csere János”.

Pe cei mici, la Casa TIFF, îi așteaptă (de marți până duminică între 18:30 și 23) un spațiu de joacă, Lumea copiilor. Aici ei vor fi supravegheați și se vor distra în voie.

Primul concert din seria celor care vor avea loc pe scena principală din Piața Unirii va fia a celor de la Nightlosers de la ora 19. Trupa clujeană este o adevărată expunere a multiculturalității, toți fiind transilvăneni, dar cu origini etnice diferite: germane, maghiare sau țigănești. Cei care vor să îi cunoască mai bine (și să le asculte piesele) o pot face pe site-ul lor: http://nightlosers.ro/ .
De la ora 21 putem afla la Casa Tranzit cele mai noi știri despre călătoria făcută pe jos până la Londra de sculptorul Bartha Ernő în stiluri de viață pentru libertate – Artistul plastic Bartha Ernő în lumina înregistrărilor din arhiva TVR Cluj.Bartha Ernő este unul dintre cei mai cunoscuți artiști plastici transilvăneni, devenind faimos pentru sculpturile sale din fân. Spre mijlocul lunii trecute el a pornit pe jos spre Londra (un drum de peste două mii de kilometri) penru a vedea care a fost soarta celor trei sculpturi realizate pentru acest oraș, cu ocazia Olimpiadei culturale din 2012 care avuse loc odată cu olimpada sportivă.

Capul de afiș a celei de-a patra zi este reprezentat de concertul Magna Cum Laude, din Piața Unirii de la ora 21.

Magna Cum Laude, fondată în 1999, este una dintre cele mai cunoscute trupe pop-rock din Ungaria, ei participând la numeroase festivaluri și repurtând succese importante la nivel internațional, așadar merită cunoscuți. Câteva dintre piesele lor pot fi ascultate pe pagina oficială a zilelor culturale, la adresa: http://magyarnapok.ro/index.php/component/content/article/9-programok/koncertek/137-magna-cum-laude .Ziua a patra se va termina, ca de obicei, cu petrecere. Locațiile din seara aceasta vor fi Cafeneaua Literară Bulgakov, acolo unde DJ Hunay (muzică de club, șlagărele prezentului), DJ Zozo (genul pop-rock și muzică alternativă) vor fi gazdele serii, respectiv fostul Hotel Continental, cu dansuri populare și voie bună. Muzica populară va fi interpretată de prim-vioristul din Ungaria, Pál István poreclit Szalonna (Slănină), prim-vioristul Codoba Florin și taraful din Pălatca (județul Cluj), respectiv prim-vioriștii Varga István poreclit „Csipás” (Urdurosul) și Fodor „Netti” Sándor.

Să ne întâlnim la Zilele Culturale Maghiare 2015!

Sus