Luni, 26 August 2019
Luni, 26 August 2019


Kontakt / Zilele Culturale Maghiare din Cluj – ziua 3 (17 august)

Zilele Culturale Maghiare din Cluj – ziua 3 (17 august)

Ziua 3 - Luni, 17 august 2015

Ziua de luni este cea în care lucrurile vor lua amploare, numărul evenimentelor crescând considerabil, așadar va fi nevoie de o planificare minuțioasă pentru a vizita cât mai multe destinații.

Unul dintre cele mai populare programe ale Zilelor Culturale din anii precedenți a fost Vizitarea turnului Bisericii Romano-Catolice Sfântul Mihail.

Turnul care măsoară 76 de metri (fără cruce) este cea mai înaltă din Transilvania, iar panorama pe care o oferă este una deosebită. Totuși, dacă nu vreți să vă bronzați prea tare, alegeți momentul vizitei cu grijă: acum doi ani am stat vreo oră la soare până când am reușit să urcăm. Programul de vizită pentru luni este între orele 10 și 16, iar accesul se face în grupuri.

Tot între orele 10 și 16, la Universitatea Sapientia, – Facultatea de Științe și Arte din Cluj-Napoca (Clădirea de pe Calea Turzii: Corpul B, holul Aulei) va avea loc o Dezbatere despre sustenabilitatea castelelor, fiind ținute prelegeri și discuții interactive despre castelele și conacele din Transilvania pe teme de istoria artei, turism, dezvoltare rurală și comunitară, drept, arhitectură și horticultură (în limba maghiară).

La ora 12 în Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei va începe seria vizitelor la Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, ghidajul fiind asigurat (în limba română) de către Mitu Melinda. Acesta este un program care se va repeta și în zilele următoare.

La ora 13 se va face o vizită la Mănăstirea Franciscană din Cluj (fostul liceu de muzică) iar vizitatorii vor putea admira următoarele expoziții: Istoria și viitorul mănăstirii (în holul de la intrare), Protecția patrimoniului construit în ultimii 20 de ani (în aula clădirii) și Rezultatele ediției din 2015 a Școlii de Vară pentru Ocrotirea Monumentelor din Transilvania (în peridromul mănăstirii).

Mănăstirea Franciscană este un obiectiv care merită vizitat. Prima biserică a fost construită în această locație încă din secolul XI, fiind probabil primul lăcaș de cult al viitorului oraș. În secolul XVI –XVII aici a funcționat colegiul unitarian, cea mai importantă instituție de învățământ al acestui cult protestant fondat la Cluj de către Dávid Ferenc.

La ora 15 în Hotelul Continental se va ține vernisajul expoziției care întrunește lucrările a peste 40 de artiști plastici și artiști fotografi, Mimesis 1. Edition: Ringli-Spíl, având ca moto: Opriți lumea, vreau să cobor.

Iubitorii de muzică clasică sunt așteptați la ora 17 în Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu, acolo unde organistul Potyó István, va susține muzică de orgă pentru seri de vară.

Seara va debuta cu deschiderea Zilelor Filmului Maghiar la ora 18 în Casa Tranzit.

În timpul și după proiecțiile de film, Lakatos Róbert și prietenii săi vor interpreta muzică populară caracteristică ceangăilor din microregiunea Gyimes/Ghimeș (valea Trotușului) și din Moldova.

Filmele serii de luni vor purta titlul generic de Huncut filmek (Filme poznașe) și vor fi subtitrate în limba română. Majoritatea filmelor de scurt metraj și de animație au fost create de studenții și profesorii Universității Sapientia și au obținut în ultimii ani numeroase premii și distinții (în ultimii ani, studenții de la această universitate domină TIFF la categoria scurt metraj). Iubitorii filmelor probabil nu se vor muta de aici, fiind programate evenimente toată seara.

La aceeași oră (18) gurmanzii sunt așteptați la crama restaurantului Agape pentru o degustare de vinuri, fiind prezentată regiunea viticolă Sătmar.

Deschiderea oficială a Zilelor Culturale va avea loc tot luni la ora 19, în Sala mare a Operei Maghiare din Cluj prin spectacolul oferit de Ansamblul Folcloric de Stat din Ungaria (Magyar Állami Népi Együttes): Transcarpatia evocată. Dincoace și dincolo de trecători, artiștii prezentând cultura națiunilor conlocuitoare în această zonă a Ucrainei măcinată de război: a maghiarilor, românilor, ucrainenilor, rusinilor, evreilor sau romilor.De altfel în perioada Zilelor Culturale, toți cei care doresc, pot face donații pentru copiii cu soartă vitregă din acest teritoriu. Modalitățile prin care se poate face acest lucru se pot vedea pe pagina oficială.

Noaptea (ora 23), așa cum ne-am obișnuit din anii precedenți, au loc petrecerile evenimentului, anul acesta în două locații: la Cafeneaua Literară Bulgakov atmosfera va fi încinsă de către DJ Dodo (muzică electronică, disco) și DJ Hunay (muzică de club, hituri) în două săli distincte, iar la Casa Tranzit va avea loc un Visual mix cu Lamaskier.Sus