Luni, 26 August 2019
Luni, 26 August 2019


Kontakt / Zilele culturale maghiare – ziua 2 (16 august)

Zilele culturale maghiare – ziua 2 (16 august)

Ziua 2 - Duminică, 16 august 2015

Una dintre evenimentele majore ale celei de-a doua zi va fi slujba festivă de mulțumire cu ocazia renovării bisericii reformate de pe strada Kogălniceanu (Farkas utcai templom), care va avea loc la orele 11:30.

Predica va fi rostită de către Kató Béla, episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal, iar cuvântul de salut de către Fazakas Zsolt, preotul Parohiei Reformate Cluj-Centru. Lucrările de renovare vor fi prezentate de către Maksay Ádám, proiectantul principal al acestora.

Biserica de pe „Ulița Lupului” este una dintre cele mai interesante monumente ale orașului.

Construită la inițiativa regelui Matea Corvinul, la sfârșitul secolului XV, biserica a fost martora unor evenimente majore din viața Clujului: la asedii otomane, la alungarea iezuiților care au fondat prima instituție de învățământ superioară din Cluj, la crearea colegiului reformat al cărui conducător spiritual a fost Apáczai Csere János (cele două școli fiind în vecinătatea bisericii).

Biserica oferă, actualmente, loc de veșnică odihnă ultimelui principe transilvănean: Mihail Apafi, domnitor al Transilvaniei în perioada 1660-1690, fiind înmormântat aici.

La Sala Polivalentă va avea loc la ora 16 Vernisajul expoziției dedicate memoriei și moștenirii lui Albert Flórián (jucător de fotbal, laureat al Balonului de Aur), expoziție ce va putea fi vizitată în perioada 16-23 august, între orele 10-16.

Albert Flórián a fost singurul jucător maghiar care a câștigat balonul de aur (1967), fiind unul dintre golgheterii Campionatului Mondial din 1962.

Cariera lui de club se leagă de echipa Ferencváros, alături de care a câștigat Cupa Orașelor Târguri (actuala Europa League), în 1965, și a disputat semifinala Cupei Campionilor (actuala Champions League) în 1966.

Tot de la ora 16 la Universitatea Sapientia, – Facultatea de Științe și Arte din Cluj-Napoca (Clădirea de pe Calea Turzii: Corpul B, holul Aulei) va avea loc deschiderea expoziției cu machete de vehicule de luptă din colecția particulară a lui Murádin János Kristóf (lector universitar, Universitatea Sapientia).

Murádin János Kristóf este un împătimit al celui de-al doilea război mondial, fiind un expert veritabil în domeniu, așadar colecția lui promite a fi un adevărat deliciu pentru cunoscători.

O altă expoziție se va deschide la orele 17 la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei cu titlul S-a întâmplat și s-ar fi putut întâmpla. Această expoziție memorială este dedicată renumitului arhitect contemporan Makovecz Imre. Cu ocazia vernisajului, Csernyus Lőrinc (arhitect – laureat al Premiului Ybl Miklós, membru corespondent al Academiei Maghiare de Arte), Répás Zsuzsanna (director general – Academia Maghiară de Arte, Direcțiunea pentru Probleme Internaționale și Legate de Maghiarii de Peste Hotare) și Carmen Ciongradi (director general, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei) vor rosti cuvinte de salut.

Makovecz Imre este unul dintre cei mai renumiți arhitecți maghiari contemporani. De numele lui se leagă planul bisericii reformate de pe strada Donath (cartierul Grigorescu, Cluj), dar și altarul de la Șumuleu Ciuc, acolo unde are loc anual vestitul pelerinaj (http://corbiialbi.ro/index.php/contact/239-pelerinaj-pe-meleaguri-ardelene/). Amatorii de băi termale s-au putut întâlni și ei cu o creație a lui Makovecz, el proiectând complexul balnear de la Makó (Hagymatikum).

Ziua a doua se va termina la orele 18 cu o paraliturghie: mărturii ale credinței și crezului (popular) în Bazinul Carpatic, artiștii: Nagy Noémi Kriszta (cântăreață de muzică populară), Laczkó Vass Róbert (actor), Szép András (pianist) și Szép Bálint (violonist) oferind o selecție din cele mai frumoase creații ale folclorului sacru maghiar la Biserica Piaristă.
        

Să ne întâlnim la Zilele Culturale Maghiare 2015!
Sus