Luni, 26 August 2019
Luni, 26 August 2019


Kontakt / Zilele Culturale Maghiare din Cluj – ziua 1 (15 august)

Zilele Culturale Maghiare din Cluj – ziua 1 (15 august)

Portalul Corbii Albi își propune ca în săptămâna Zilelor Culturale Maghiare din Cluj să ofere informații despre evenimentele care vor avea loc.

Nu dorim să luăm locul paginii oficiale (disponibil și în limba română la adresa http://zilelemaghiare.ro/hu/, dorim doar să completăm informațiile de acolo. Totodată atragem atenția că din multitudinea de programe am ales selectiv, așadar pentru a consulta întregul program, accesați pagina oficială.

Să pornim atunci în această aventură de o săptămână! Merită să participați!

                                   
                                                      Ziua 1 - Sâmbătă, 15 august 2015

Zilele culturale maghiare vor debuta cu excursii memoriale și trasee de anduranță „Kós Károly”.

Societatea Carpatină Ardeleană (http://www.erdelyikarpategyesulet.ro/eke_ro/index.html) este renumită în mediul maghiar pentru organizarea unor excursii și tabere pentru iubitorii naturii. Pentru prima zi ei au pregătit trei trasee cu grade diferite de dificultate, așadar toată lumea poate alege ceea ce dorește:

• 50 km pe traseul: Cluj – Muntele Báthori – Platoul Riszeg – Vila Szentimrei (Stana). Întâlnirea va avea loc la Biserica Reformată cu Cocoș.

• 25 km pe traseul: Vila Szentimrei – Stana (parohia reformată) – Cetatea Almașului – Platoul Riszeg – Vila Szentimrei – Stana.

• 10 km pe traseul: Vila Szentimrei – Dealul Melcului – Platoul Riszeg – Vila Szentimrei.

Organizator: László Györgyi – telefon: 0727 192 841.

La ora 17, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca (Palatul Bánffy) va avea loc vernisajul expoziției Deadline, a lui Könczey Elemér.

Könczey Elemér este poate cel mai cunoscut caricaturist și grafician maghiar clujean, fiind colaborator la mai multe reviste din țară. Mai multe informații despre activitatea lui sunt disponibile pe siteul personal: http://konczy.ro/.

La ora 18, în același locație (Palatul Bánffy) va avea loc unul dintre cele mai interesante vernisaje ale acestui eveniment: Patrimoniul cultural european: Herend.

Cu ocazia vernisajului, Lucian Nastasă-Kovács (directorul Muzeului de Artă din Cluj), Simon Attila (directorul general al Manufacturii de Porțelan de la Herend) și Mile Lajos (consulul general al Ungariei la Cluj) vor rosti cuvinte de salut. Expoziția va fi prezentată de Krámlik Attila, custodele expoziției, și de istoricul de artă Murádin Jenő.Manufactura de la Herend, fondată în 1826, este faimoasă în lumea întreagă, întregul proces de producție fiind realizat cu mână, astfel toate produsele sunt unicat. În 1851 chiar regina Victoria a cumpărat un set de porțelan, motivele aflate pe aceste piese devenind simbolul localității Herend.

Publicul va putea vedea expus și bustul reginei Elisabeta a Ungariei, turnat în bronz după un tipar executat de sculptorul Stróbl Alajos și amplasat odiniară într-unul din popasurile promenadei care duce în vârful dealului Cetățuia și a soțului acesteia, Francisc Iosif, împăratul austro-ungar.

Să ne întâlnim la Zilele Culturale Maghiare 2015!Sus