Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Kontakt / Arde!

Arde!

Am auzit la un jurnal de știri al unei televiziuni comerciale românești, că o comună din vechiul regat – Regat numesc ungurii România din afara arcului Carpatic – a primit cadou de la o comunitate înfrățită din Germania o mașină de pompieri performantă.

După o bună bucată de timp de tergiversări primăria la rândul ei a făcut cadou mașina Inspectoratului pentru Situații de Urgență, pentru că primăria nu a primit în organigramă un post de șofer pentru mașina cu pricina.Auzind știrea asta am rămas nedumerit din mai multe motive. În primul rând cum se vor uita conducătorii primăriei în ochii liderilor comunității de la care au primit donația: nu se cade să dai mai departe ceva primit cadou.

A doua mare nedumerire: cum se face că nu se găsește soluție la primăria din Regat pentru a angaja personal pentru deservirea autospecialei, pe când în țară funcționează sute de detașamente de pompieri voluntari, numai în județul Harghita din cele 67 de unități administrativ teritoriale – orașe și comune – în 64 funcționează detașamente de pompieri înzestrate cu autospeciale în majoritate primite ca donații.
Iar a treia mare nedumerire a fost că jurnalistul care a creat știrea nu a fost pus de redactor să mai lucreze la material, să vadă substratul ei, să se documenteze asupra actelor normative care reglementează activitatea de pompieri voluntari, modalitatea de finanțare a acestor detașamente. (Ca să nu mai vorbim despre faptul că un șofer angajat la primărie ar rezolva folosirea eficientă în caz de nevoie al autospecialei…? M-aș mira!)

Mă gândeam ce s-ar fi ales cu multele autospeciale primite ca donație de către primăriile harghitene, dacă primarii cu pricina ar fi așteptat să l-i se modifice organigrama, dacă ar fi așteptat să primească totul mură-n gură?

Așadar am rămas cu convingerea că edilul din Regat care a donat donația nu acționează în folosul comunității, ci doar așteaptă să primească ordine, pe care le execută dând porunci, ordine.
Gândirea și acționarea în folosul comunității nu înseamnă executarea de ordine ci găsirea problemelor de rezolvat și rezolvarea eficientă a acestora. Edilul care numai primește și dă ordine nu gândește, nu are inițiativă, nu își asumă responsabilități, ci doar transmite poruncile. Problemele de rezolvat precum și modul de rezolvare îi sunt arătate de sus, iar rezolvarea problemelor le așteaptă de jos – întru preaslăvirea lui și al suspușilor săi.

Edilul care gândește și lucrează în folosul comunității găsește singur problemele de rezolvat, precum și modalitatea cea mai eficientă de rezolvare, este creativ, nu explică permanent ce și cum nu se poate face, ci mai degrabă încearcă să găsească soluții de rezolvare pentru toate problemele.

Între cele două tipuri de edil este o mare diferență de mentalitate: pe când majoritatea primarilor harghiteni încearcă să ajute comunitatea condusă de ei cu forțe mobilizate dinlăuntrul comunității,  primarul regățean cu pricina așteaptă ajutorul din afară. Iar această mentalitate este împotriva intereselor comunității, deoarece suprimă disponibilitatea membrilor comunității de a face voluntariat în folosul comunității.

Iar folosul detașamentelor de pompieri voluntari din Harghita s-a demonstrat la inundațiile, incendiile, calamitățile care s-au abătut asupra zonei.
Sus