Luni, 21 Octombrie 2019
Luni, 21 Octombrie 2019


Kontakt / Plaiul meu natal, Transcarpatia

Plaiul meu natal, Transcarpatia

În regiunea Transcarpatia locuiesc peste 100 de naționalități. Conform recensământului din 2001, în regiune trăiesc 1010, 1 mii ucraineni (80,5 la sută), inclusiv 10,1 mii ruteni, 151.500 unguri (12,1 la sută), 42,100 romani ( 3,1 la sută), rusi, tigani, slovaci, si alte nationalitati.

În acest sens, una dintre prioritățile administrației publice locale este de a consolida în continuare atmosfera istorică și tradițională a armoniei etnice, toleranța și coexistența înțelegerii reciproce la nivel înalt între diferitele grupuri etnice, soluționarea problemelor specifice la cererile acestora pentru conservarea identității naționale.În regiune au fost create condiții corespunzătoare pentru a satisface nevoile culturale, conservarea și dezvoltarea tradițiilor culturale ale comunităților etnice. Din 476 de cluburi care funcționează în regiune, 94 funcționează în locurile de reședință compactă a comunităților naționale.

A devenit o bună tradiție de a organiza sărbători si festivaluri regionale si internaționale pentru minoritățile naționale din regiunea Transcarpatia, la care participă delegații oficiale, grupuri de colective artistice din străinătate.

De asemenea, a devenit deja o tradiție festivalul internațional de programe televizate si radiofonice pentru minorități naționale „Mii ridnii krai” („Plaiul meu natal”) la care participă România, Ungaria, Slovacia, Cehia, Serbia, Muntenegru, Polonia, Austria, etc.

În cadrul acestui festival publicul transcarpatian și internațional au posibilitatea să urmărească cele mai frumoase programe realizate de colegii din străinătate și de asemenea să facă cunoștință cu modul de viață, cultura și tradițiile minorităților care trăiesc la noi în Transcarpatia.

Sus