Sâmbătă, 07 Decembrie 2019
Sâmbătă, 07 Decembrie 2019


Kontakt / Cine nu te lasă, omule, să sărbătorești?

Cine nu te lasă, omule, să sărbătorești?

Ieri am participat la o festivitate oficială organizată cu ocazia Zilei Imnului Național al țării. De unde să încep? Sunt dezamăgită....

Bineînțeles, stările, impresiile, dorințele sau nemulțumirile mele nu reprezintă un punct de reper pentru cei din jur, însă nu înțeleg DE CE unii români aruncă cu noroi în toate părțile când maghiarii își sărbătoresc zilele lor speciale, când ei, românii, nu sunt în stare să: 1. organizeze astfel de evenimente la ore decente, pentru a participa cât mai multe persoane; 2. Oamenii să facă tot posibilul să meargă la evenimentele care se organizează.Mă sufocă ingnoranța unora, când arată cu degetul către maghiari că „iar au ieșit în stradă”, dar nu se pot deplasa 20 de minute să cânte imnul țării pe care cu atâta „interes” o „păzesc” de „oamenii răi”.

Cine nu te lasă, omule, să sărbătorești?

Da, este adevărat, de regulă evenimentele acestea se organizează ca cel de ieri, la prânz, când toată lumea e la serviciu, de parcă autoritățile nu-și doresc ca oamenii să meargă să se bucure de eveniment, de parcă le-ar fi rușine să adune niște suflete în fața statuii lui Mihai Viteazul ca nu cumva să se „audă vorbe”.
                                         

Dar chiar și așa, majoritatea locuitorilor din Sfântu Gheorghe lucrează în sistemul de stat. Nu zic câte doamne cochete ies de la ANAF la ora 10-11 „pe teren” și se întorc cu sarsanalele pline de cumpărături, sau de câte ori sun la vreo instituție, majoritatea sunt „în ședință”, sau, iarăși, „pe teren”.

De 2-3 ori pe an, unde sunteți?

Se publicase de curând un studiu coordonat de psihologul Daniel David – Psihologia Poporului Român. Profilul Psihologic al Romanilor", din care reieșea că trăsătura esențială a românilor este neîncrederea în oameni. Preocuparea pentru binele altora nu depășește zona familiei. Și tot românii caută puterea socială, "dar în mod ipocrit, conform unei culturi colectiviste în care nu dă bine să arăți că vrei să ieși din rând, își ascund această dorință sub masca modestiei și sacrificiului pentru alții (ex. 'eu nu aș vrea puterea, dar oamenii îmi solicită asta...')”, potrivit Hot News.

Nu ne place să ne recunoaștem în această descriere…ba chiar contestăm credibilitatea acestui studiu și spunem că e un fals făcut de cineva care dorește ca lumea să ne vadă într-o lumină proastă.Manuscrisul viitorului imn de stat al României
(http://flacaratv.md/doc-la-21-iunie-1848-andrei-muresanu-publica-la-brasov-versurile-imnului-desteapta-te-romane.html)

Nu frați români! Acesta este adevărul despre noi, ca popor. Este foarte probabil să nu ne simțim “cu musca pe căciulă” noi, ca indivizi, dar ca nație ăștia suntem. Drept dovadă stă prezența “năucitoare” la evenimente de genul celor de ieri. Nu știu dacă au fost 100 de persoane îmbrăcate în civil. S-ar putea ca numărul să fie exagerat, și totuși, am înțeles că au fost mai mulți decât de obicei la Ziua Imnului. Trist!

Cum zicea colega mea, Mirela Cara (http://corbiialbi.ro/index.php/contact/345-romanul-cel-mai-mare-dusman-al-romanilor/), noi suntem dușmanii noștri. Dacă noi nu luptăm pentru ceea ce ne-a mai rămas, nu va veni nimeni să lupte pentru noi. Ni se pare plictisitor să mergem la un concert de muzică populară, sau să promovăm portul popular. Copiii fug de tot ce ține de trecutul
poporului și râd dacă unii dintre ei aleg să se înscrie la ateliere ori cursuri cu teme populare românești. Nu știm să le arătăm frumosul și preferăm să îi îmbrăcăm de firmă”, ca să nu râdă copiii de ei la școală.

Avem niște valori false, ca popor, spre deosebire de maghiari.                                                        Secuii, sărbătorind cu mic cu mare

După 6 ani de conviețuire, încă rămân uimită de cât de frumos se îmbină noul cu vechiul în educația lor. Copiii știu să lucreze cu pâslă încă de mici, pentru că este în cultura lor, poartă cu mândrie costumele populare, cu orice ocazie, nu numai de Ziua Maghiarilor, știu cântece populare, și câte și mai câte. Vedem numai ce ne convine, adică mereu partea negativă, nu putem să luăm exemplele bune, de frică că ne-am putea leza imaginea de minoritari majoritari”.

Au venit la Ziua Imnului Național maghiari, dar românii nu au avut timp. Sunt convinsă că o să mi se bată obrazul pentru postarea aceasta, dar sincer, nu îmi pasă. Oricum, mai mult de-a comenta, se pare că mulți nu știu să facă. Eventual să se victimizeze.

Cine nu te lasă, omule, să sărbătorești?

Sus